reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

Dziewczyny nie przerażajcie mnie opisem obsługi synka :sorry2: Jakoś przy dziewczynce mogę sobie wszystko wyobrazić, no ale przy chłopcu :confused: Mam nadzieję, że jak będzie chłopak to mu krzywdy nie zrobię :-D

reklama
Witam :-)

Widać po naszym forum że piękna pogoda bo mało naszkrobane tutaj jest :-). Ja dopiero siadłam na 4 literki.... rano zakupy pranie obiad oooo matkooo mam już dzisiaj dość. Wczoraj od siostrzyczki dostałam małe sandałki takie na 6 miesięczną dziewczynkę heheh. Wszyscy mówią że będzie dziewczynka a ja niestety nic nie przeczuwam.
Odebrałam wyniki i oczywiście cholesterol podwyższony. Norma do 200 a ja 271 :zawstydzona/y: no ale ja zawsze miała taki wysoki cholesterol więc nie dziwi mnie to akurat :-)

A ja powiem Wam dziewczynki , że dopiero teraz odżyłam. Większość moich dolegliwości zanikło i zaczynam czuć pokłady energii :-D Sama z siebie poleciałam na spacer, hyh wiosnę poczułam :-)

Mimo wszystkich trudności w obsłudze małego mężczyzny (chociaż obsługa dużego wcale nie jest prostsza..) chciałabym mieć synka :-D

Cześć dziewczynki :)
Dziekuje za zaproszenie do grupy :)
U mnie dziś strasznie duszno i parno;/ blee :/
Ktoś pytał o pazurki i ja robie. Cały czas, srednio raz na 5 tyg nakładam nowy żel. Jest to bardzo komfortowe bo zawsze mam ładne i zadbane pazurki a nie musze prawie nic przy nich robic :) raz na tydzien maluje tylko lakierem bezbarwnym albo UV i się slicznie świecą a i odrost jest mniej widoczny :) także jak najbardziej polecam:-)

Przytulanko?? Ymmm...tak, tak, tak!!! Jak najbardziej :) Libido mi wzrosło po pierwszym trymestrze chyba o 100% i teraz mogłabym codziennie po kilka razy:-) Dobrze że mąż wraca wieczorami z pracy to nie zgłasza mnie na policje o molestowanie bo dajemy radę raz i biedulek już śpi:-) Na początku ciąży to w ogóle nie miałam ochoty na sex i gdyby nie dobierający się mąż to pewnie ja sama z inicjatywą bym nie wyskoczyła :/ Ale teraz jest inaczej! Lepiej :) Przeciwskazań zdrowotnych też nie mamy wiec cieszymy sie chwilą bez zbędnego lateksu :-D Czytałam też że jeżeli lekarz nie zabroni to można sie swobodnie przytulać, chociaż wiadomo-bez szaleństw. Jak znajde artykuł to wkleje dla tych, co sobie odmawiają bo sie boją :blink:
A tym czasem życze milutkiego dnia :*

O PRZYTULANKU!!! :-) KOPIOWANE Z NETA :)

Podczas prawidłowo przebiegającej ciąży nie ma żadnych przeciwwskazań, aby uprawiać seks. Pomimo tego wiele kobiet z niego rezygnuje, bojąc się o zdrowie swojego dziecka. Niepotrzebnie! Seks poprawia ukrwienie macicy, przez co zwiększa przepływ krwi do płodu o 50%, powodując rozszerzanie się naczyń krwionośnych i lepsze dotlenienie dziecka.
Stosunek działa więc bardzo korzystnie na płód. Ale to nie wszystko. Lekarze twierdzą, że seks w ciąży jest dla kobiet o wiele przyjemniejszy.

Obawy przed współżyciem w czasie ciąży

Aby rozwiać Twoje i Twojego partnera obawy, przedstawię listę wątpliwości i napiszę jak sobie z nimi radzić.
Zniechęcające zmęczenie i ciągłe wymioty

Jeżeli tego typu objawy utrzymują się przez cały dzień, nie ma innej rady jak po prostu je przeczekać. Dowiedziałaś się już o tym, że najczęściej mdłości występują pod koniec pierwszych trzech miesięcy ciąży. Często się zdarza, że zarówno zmęczenie jak i nudności występują o określonej porze dnia, wówczas musicie się do tych dość nieprzyjemnych oznak Twojego stanu dostosować i zmienić odpowiednio Wasz rozkład dnia i wykorzystać czas dla siebie, wówczas, gdy objawy ustępują. Istotne jest również, abyś nie zmuszała się do tego, aby wyglądać atrakcyjnie dla partnera, wtedy, gdy po prostu wyglądasz okropnie. Może się zdarzyć, że towarzyszący wtedy stres, który odczuwasz widząc siebie brzydką, obolałą niekorzystnie wpłynie na dziecko. Zmęczenie, które codziennie Ci towarzyszy w pierwszych miesiącach ciąży jest także stanem przejściowym i powinno ustąpić pod koniec pierwszego trymestru. Do czasu, gdy pożegnasz się ze zmęczeniem warto przyjemności związane z seksem przesunąć na odpowiednią porę w ciągu dnia, a nie męczyć się po nocy i narażać na bezsenność.
Denerwująca, zwłaszcza Ciebie, zmiana figury

Wasze współżycie może stać się niezręczne i poza tym niewygodne w momencie, gdy rosnący brzuch stanie się duży. To czy będziecie kontynuować swoje miłosne sesje w dużej mierze zależy od Was, nie ma tutaj żadnej reguły, natomiast jest bezsprzecznie dużo pole dla Waszej wyobraźni.
Przekrwienie i obrzęk Twoich narządów

Ten stan wywołują przede wszystkim hormony. Niejednokrotnie dzieje się tak, że wtedy Twoje libido jest podniesienie i masz po prostu ochotę na zbliżenia z partnerem. Może się jednak zdarzyć, że będzie towarzyszyć tobie brak całościowego przeżycia orgazmu, co jest spowodowane właśnie zachodzącymi w twoim organizmie zmianami hormonalnymi.
Pojawianie się siary, czyli płynu zbliżonego składem do mleka

Ta dolegliwość dotyczy późniejszego okresu ciąży i polega na pojawianiu się w piersiach w czasie współżycia wyciekającej siary, co może być uciążliwe i dekoncentrujące dla Was obydwojga.
Bolesność piersi

Bolesność piersi jest tym, co może rzeczywiście przeszkadzać w intymnych zbliżeniach. Partner obawia się sprawić Tobie ból, co wpływa niewątpliwie na intensywność Waszych przeżyć.
Zmiany wydzieliny z pochwy

Podczas ciąży wydzielina zmienia się znacznie pod względem objętości, konsystencji, zapachu i smaku. Ta zmiana jest czynnikiem ułatwiającym zbliżenie, jednakże może również ograniczyć orgazm u Twojego Partnera. Jak temu zaradzić – możesz wcierać w te okolice olejki zapachowe, które uciążliwości typu przykry zapach wyraźnie zmniejszą, a nawet usuną.
Krwawienia wywołane wzrostem wrażliwości szyjki macicy

W ciąży szyjka macicy jest intensywniej ukrwiona, gdyż jej zadaniem jest odżywianie całej macicy, w której znajduje się Wasze dziecko. W tej sytuacji każde zbliżenie może powodować krwawienie, szczególnie w okresie tuż przed porodem. Często rodzice niepokoją się, że krwawienia są oznaką czegoś niedobrego na przykład poronienia czy przedwczesnego porodu.
Jeżeli wystąpi krwawienie, ból należy przerwać stosunek płciowy i skontaktować się z lekarzem, położną.
Obawy przed urażeniem dziecka lub spowodowaniem poronienia

Pamiętaj o tym, że w prawidłowej ciąży współżycie nie niesie ze sobą takiego zagrożenia. Wasze dziecko jest doskonale chronione przez worek owodniowy, który znajduje się wewnątrz macicy. Ta z kolei jest bardzo szczelnie oddzielona od środowiska zewnętrznego, tak, więc naprawdę nie ma prawa nic złego się stać.
Niepokój, że orgazm może stać się przyczyną poronienia lub przedwczesnego porodu

Nic w tej sytuacji nie może spowodować żadnej złej rzeczy. Ponadto badania wykazują, że u par, które utrzymują aktywność seksualną w czasie ciąży rzadziej zdarzają się przypadki poronień, czy przedwczesnego porodu. Zdaniem lekarzy bliskość fizyczna jest ściśle powiązana z bliskością emocjonalną, uczuciem, które pozytywnie wpływa na kobietę i w ten sposób chroni ją przed niepożądanymi wypadkami w czasie ciąży.
Strach przed tym, że maluch coś widzi lub ma świadomość tego, co się dzieje

Twoje dziecko z pewnością niczego nie będzie pamiętać, mimo, że najnowsze badania dowodzą, że maluch, szczególnie w późniejszym okresie ciąży odczuwa jako przyjemne skurcze macicy w czasie orgazmu mamy.
Obawy, że współżycie płciowe może być przyczyną infekcji;

Przez pierwsze 7 do 8 miesięcy ciąży nie ma żadnego niebezpieczeństwa infekcji, pod jednym warunkiem. Twój partner musi być zdrowy, nie może być zarażany żadną chorobą przenoszoną drogą płciową. Pomimo tego, że Wasze dziecko jest chronione płynem owodniowym i błonami płodowymi mogą do niego przedostać się bakterie, pierwotniaki. Dlatego ważne jest, żebyś dbała o higienę.
W ciągu ostatnich 4 – 8 tygodni ciąży lekarze zalecają stosowanie prezerwatywy, aby uniknąć ewentualnej infekcji.
Niechęć do zbliżenia wywołana irracjonalnym niepokojem związanym z nadchodzącym porodem

Obydwoje: zarówno Ty jako przyszła mama jak i Twój partner jako przyszły Tata możecie mieć mieszane uczucia wobec zbliżającego się wielkimi krokami wydarzenia, jakim są narodziny Waszego dziecka. Po pierwsze z obawą myślicie o czekających Was obowiązkach, o tym czy podołacie przyszłym rolom, macie świadomość zmiany dotychczasowego trybu życia, kosztów zarówno finansowych jak i emocjonalnych związanych z wychowaniem potomka. Obarczeni tego typu obawami nie macie ochoty na seks. Wówczas powinniście o tym porozmawiać wzajemnie się utwierdzić w przekonaniu, że poradzicie sobie z nowymi rolami w życiu.
Tęsknota za utraconą wolnością, za brakiem obowiązków

Należy powiedzieć to otwarcie, że obydwoje możecie mieć kłopoty z przyjęciem nowych ról, mamy i taty. Czas, gdy byliście wyłącznie tylko dla siebie mija bezpowrotnie i możecie odczuwać wzmożoną tęsknotę za tym, co wkrótce utracicie. Pamiętajcie jednak o tym, że rodzicielstwo to nowa perspektywa Waszego związku. Możecie odkryć nowy wymiar spraw dotąd dla Was zakryty, który wzbogaci Waszą miłość.
Podświadoma niechęć

Właśnie takie uczucie najczęściej towarzyszy mężczyznom. Napisałam najczęściej, bo nie każdy mężczyzna przeżywa zazdrość wobec partnerki i boleje nad tym, że to ona jako przyszła mama jest w centrum zainteresowania bliskich i przyjaciół. Ze Twojej strony może również narastać niechęć do stanu, w jakim się znajdujesz. Możesz mieć wrażenie pewnej niesprawiedliwości. To Ty cierpisz w czasie ciąży, a niedogodności tego stanu są obce twojemu partnerowi. Sytuacja dyskomfortu emocjonalnego, ciągłej gotowości do narzekania, może pojawić się wówczas, gdy w czasie ciąży występują jakieś nasilone dolegliwości. Tego rodzaju problemy powinny być tematem Waszych rozmów, bo wówczas wtedy je rozwiążecie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ja już po zakupach pokupiłam trochę rzeczy dla siebie raczej już mam spokój na całe wakacje ......wrzucę zdjątka do odpowiedniego działu

netika super, że z Szymkiem ok
emotion- ja mam butki na koturnach, ale też zwężane ku dołowi i nie są stabilne, a ja w ciąży jestem tak niezdarna, że strach, chyba rzeczywiście trzeba pomyśleć o czymś na platformie - żelazku :-)
ja dziś sobie kupiłam buty na koturnie też się wahałam ale są bardzo stabilne i w ogóle nie czuje wysokości .....ja ogólnie mam tylko jedną parę butów na płaskim obcasie no i kilka par japonek a tak wszystkie co najmniej 6 cm obcas;-):-)

jeszcze co do spania dzieci z matką i długiego karmienia piersią, to dla mnie w pewnym momencie podchodzi to pod erotyzm, a ten 15 latek to szok normalnie.

kiedyś koleżanka w pracy palnęła, że zapomniała sobie ogolić swoją "p..kę" i dzieciak nie mógł zrozumieć czemu jej tam włosy urosły jak wcześniej nie miała :szok: a chłopak ma z 6/7 lat. Spytałyśmy jak on to zauważył, a ona że no niby jak, przecież chodzi przy nim nago po domu:confused:
wiesz jesli chodzi o spanie to ja jestem całkowita przeciwniczką spania z dzieckiem od samego początku moja Wiki może 2 razy spała ze mną jak była chora i tyle owszem czasem ode mnie to wymagało poświeceń np nie przespanej nocy ale i tak było warto bo mamy z m łóżko dla siebie.......

a co do chodzenia nago to ja do pewnego momentu się przebierałam np przy Wiki ale odkąd ona zaczęła wykazywać zainteresowanie to przestałam a na pewno ani ja ani m nie odważylibyśmy sie chodzić przy dziecku nago....

hej co tam? dopiero weszłam ale chyba niedługo będę coraz częściej wchodzić.

do kogo można o zapisaniesię do grupy napisać??

(...) a po ciąży się zobaczy jeśli noga nie powróci do 37 trzeba będzie kolekcje wymieniać (super:-):-) ważne że powód się znajdzie niezależny ode mnie i nie będę miała wyrzutów:-D:-D:-D)

podoba mi się Twój tok myślenia;-)

(...) do kogo można o zapisaniesię do grupy napisać??

o ile się nie mylę, to do Zapominajki

Wyjaśniam
Co do grupy to na wątku trzeba mieć trochę stażu .[być aktywnym].
W przyszłym tygodniu kolejna grupa aktywnych mam na pewno dołączy do grupy.

Daję znać na pw ,do kogo napisać ,wysyłam listę aktywnych do admina grupy ,i on wtedy wysyła zaproszenia-nie musi już sprawdzać czy dana foremka bierze udział w dyskusjach,czy tylko pojawia się raz na miesiąc.

Jeszcze raz proszę o sprawdzenie poczty te mamy ,które mają długi staż na wątku :jeśli nie wysłałyście pw do Zapominajki ,a wasz staż kwalifikuje Was grupy do niej proszę napisać pw do niej
Dotyczy to :
Malinowa

Mallinowa_Paula
emotion_sickness
the_white_one
KarolaM.

Nowe mamy bądźcie aktywne :-)

PS ,Jak pominęłam jakąś aktywną mamę to czekam na pw z pretensjami:-)

Dziewczyny nie ma co panikowac z "obsługa" chlopca jak ma sie dobrego lekarza to sprawdzi co i jak i powie czy coś dodatkowo trzeba robić, a jak nie powie sam to trzeba sie dopytac a okazji bedzie sporo np. przy okazji szczepień.Ale jak dla mnie to nic strasznego i jak byłam w ciązy z synkiem to nawet przez mysl mi nie przeszło ze obsluga chłopca jest trudniejsza od dziewczynki.Wiem tylko ze teraz po chłopcu bedzie troszke dziwnie się dziewczynka zajmować;-)

reklama
O rety rety, ale się u mnie rozpadało! a fe!
tak sobie czytam i myślę, że obsługa chłopca nie może być na tyle skomplikowana żebyśmy nie dały rady ;-)
W końcu - kto jak nie my?? :-D
Najważniejsze to chyba zachować spokój. Przecież to nasza krew!! :-)

Tak sobie poczytałam o przytulanku i... chyba nabrałam ochoty! :-D

Do góry