reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

reklama
Ja tamtym razem tak bardzo chciałam dziewczynkę a urodził się Miś a teraz to wolałabym drugiego chłopca ale byle było zdrowe .Imiona tez już mamy ustalone Jakub i Amelka .

Witam nowe mamusie :)

My jeszcze imion nie wybieralismy, moze zaczniemy cos mysleć jak zobaczymy nasza kropeczke na usg bo tak niby wiem ze jestem w ciąży ale nie do konca w to wierzę jeszcze.
Mamy chłopca wiec raczej bym chciała dziewczynke do pary i marzy mi sie strojenie w sukienki, ale jak bedzie chłopczyk to sie nie pogniewam.Razem beda łobuzować:happy:
Co do przeczuc to miałam w pierwszej ciąży ze to bedzie chłopak ale to dopiero później tak po I trymestrze.

Antylopka - no ja bym sie cieszyla na taka niespodzianke, robilismy "na chlopca" tylko jako smieszny eksperyment, to nasze pierwsze dzieciatko, wiec nie mamy "faworyta" jesli chodzi o plec

Zumba - przeczytalam sporo opracowan na temat planowania plci (temat wydawal mi sie zawsze bardzo ciekawy, a ze nie mialam co robic przed starankami, to czytalam), ale wydaje mi sie, ze ksiazka "Chlopiec czy dziewczynka" Karola Wojcika zbiera wszystkie poznane metody w jednym miejscu, pozwole sobie zacytowac fragment ksiazki podsumowujacy:

"9.1. GDY CHCEMY CHŁOPCA 

  Nie współżyjemy cały tydzień przed owulacją. 
     Po   upewnieniu   się,   że   nastąpiło   jajeczkowanie   (lub   nastąpi  
       w ciągu   najbliższych   kilku   godzin),   podejmujemy   próbę
       poczęcia chłopca.  
Stosunek   zapładniający   możemy   podjąć   w   czasie   od  
5 godzin   przed   owulacją   i   w   czasie   owulacji   (tzw.   dzień  
owulacji).  Zaleca  się  odbycie  tylko jednego stosunku  jak  najbliżej  
chwili jajeczkowania. 
      Normalnie   nie   współżyjemy   przez   minimum   3   (trzy)   dni  
później.   U kobiet   mogących   mieć   tendencje   do   wczesnych  
poronień   nie   współżyjemy   również,   między   6   –   8   dniem  
później. 

1. Sprawy abstynencji  

Mężczyzna  celem  wzmocnienia   nasienia  (poprawy   spermiogramu)  
powinien ograniczyć ilość stosunków przed punktem B). Zaleca się  
wstrzemięźliwość minimum 4 dni, a najlepiej cały tydzień. 

2. Spermiogram i czynniki wpływające 

Całych 6 tygodni przed stosunkiem a minimum 2 tygodnie, należy  
unikać      czynników         obniżających       spermiogram.         Głównym  
negatywnym   czynnikiem   jest   temperatura   (przegrzewanie   jąder),  
dotyczy   osób   noszących   obcisłą   bieliznę,   pracujących   w   wyższych  
temperaturach,   hutnicy,   piekarze,   kucharze,   kierowcy,   piloci,  
nurkowie, korzystanie z sauny, łaźni, gorących kąpieli jak również  
przeziębienia.   Inne   negatywne   wpływy   to   silne   leki,   narkotyki,  
alkohol, sytuacje stresowe, promieniowanie jonizujące itp. 

3. Znaczenie orgazmu kobiety 

Współżycie zapładniające powinno tak przebiegać, aby kobieta tuż  
przed wytryskiem lub w jego trakcie osiągnęła orgazm. 

4.   Pozycja   w   czasie   stosunku   i   głębokość   penetracji członka 

W momencie wytrysku członek powinien wnikać głęboko do pochwy,  
aby umieścić nasienie jak najbliżej szyjki macicy. Pozycją najlepiej  
temu służącą jest pozycja ”od tyłu”. 

5. Wpływ kofeiny 

Wypicie   przez   mężczyznę   dużej   mocnej   kawy   (kofeinowej),   lub  
mocnej herbaty na 15 do 30 minut przed stosunkiem zwiększa wigor  
plemników,   co   jest   sprzyjające   w   planowaniu   chłopca.   Nałogowe  
picie kawy tak przez mężczyznę jak i kobietę jest zabronione. 

6.   Czynniki   i   środki   wpływające   na   odczyn   kwasowo   –  zasadowy dróg rodnych 

Kobiety, które cierpią na nadkwasotę żołądka lub posiadające tylko  
córki, mogą mieć bardzo kwaśne wydzieliny w pochwie cały czas.  
Aby     zwiększyć     zasadowość     sprzyjającą     plemnikom     męskim,  
należałoby    przed    stosunkiem    przeprowadzić    irygacje   z   sody  
oczyszczonej. Oczywiście tylko w przypadkach wyżej wymienionych,  
w pozostałych bardzo dobrze zwiększa ilość śluzu i poprawia odczyn  
pochwy prosty lek, syrop wykrztuśny, w którym substancją czynną  
jest   gwajafenezyna   bez   dodatków.   Są   to   Robitussin   lub   Guajazyl,   
stosuje się go doustnie przez  3 –  4 dni przed owulacją, po łyżce  
stołowej trzy razy dziennie. 

7. Aspekty dietetyczne 

Na około 6 tygodni przed zajściem w ciążę można zwiększyć ilość soli  
i innych pokarmów zalecanych w metodzie dietetycznej.  
Jeżeli   kobieta   nie   zajdzie   w   ciążę,   proszę   nie   panikować,   albo  
dokładniej wyznaczyć dzień owulacji albo spróbować w następnym  
 cyklu około 5 godzin wcześniej."
Dietę należy rozpocząć nie wcześniej jak 6 miesięcy i nie później niż 6 tygodni przed zapłodnieniem.
Jeśli kobieta marzy o chłopcu, jej dieta powinna być bogata w sód i potas. Musi zawierać pomidory, ziemniaki, owoce cytrusowe, banany, pestki słonecznika, pietruszkę i miętę.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cześc dziewczyny,
miałam dziwny poranek...śnił mi się jakiś wspaniały sen....radośnie pląsałam w lazurowym morzu aż tu nagle czuję jak ktoś mną potrząsa...zaspana otwieram oczy a to moje dziecko wykrzykuje "mama kupa" i ciągnie mnie do łazienki...zwlokłam się z łóżka ide z nim do tej łazienki a tam oczom nei wierze :szok: ... po całek podłodze i dywaniku rozdeptana kupa :szok: .... biedny mi tłumaczył że nie zdazyl sie dobrze wytrzec i nadepnąl kapciem :dry: .... jak sie uporałam z łazienką odkryłam że cos mi wieje w tyłek .... patrze a tam wielka dziura w poprzek w moich ulubionych spodni od pidżamy (kupiłam je w 9 tc poprzedniej ciąży) ... dalej się zastnawiam jak jedno i drugie mogło się zdążyć :confused:

jeśli chodzi o płeć to zgadzma się z tym że 100 % pewności będzie dopiero po porodzie .... wiem to akurat z własnego doświadczenia .... każdy lekarz mówił mi inną płeć, ale lekarz do którego chodziłam na usg 3f i 4d (byłam trzy razy) za każdym razem mówił że dziewczynka i był tego pewien ... miała być Nina...oczywiście kupiłam pełno ślicznych drogich różowych rzeczy ... a po porodzie zonk ... usłyszłam "urodziła Pani ślicznego zdrowego synka" :szok: ... noi trzeba było sprzedać wszytkie różowe ubranka ... ale wiem jedno już nigdy do tego lekarza nie pójde bo jak on źle widzi płeć dziecka to jak ma zobaczyć czy jest zdrowe :dry:

czesc mamuski:)
tak wymarzlam odprowadzajac Wiktorie do przedszkola, ze po powrocie zafundowalam sobei kawe i czekoladowego eklera:) mniam!!! jednak jeden to malo...

...jesli chodzi o płeć dzicka to ostatnio znalazłam na necie test ktory wskazuje plec dziedziusia podobno juz od 10 tyg ciaży.Ja osobiescia nie bardzo w to wierze ale...;-) podaje link -Test na płeć dziecka
witaj:) mozna zajrzec na sierpniowki, przerabialy wszelkie blubry...

Antylopka - no ja bym sie cieszyla na taka niespodzianke, robilismy "na chlopca" tylko jako smieszny eksperyment, to nasze pierwsze dzieciatko, wiec nie mamy "faworyta" jesli chodzi o plec
w pierwszej ciazy chcialam chlopca, na co maz, ze on robil dziewczynke. No i jest Wikunia:) skubany za kazdym razem od poczatku dobrze znal plec. teraz jak juz jest parka, to oby bylo zdrowe i sliczne jak rodzenstwo:-D

Kaka to teraz rob piekny ciazowy suwaczek:))
u mnie od kiedy 6 dni po owu malenstwo(a) sie zagniezdzily to co ranek biegunka:)) ale mi to odpowiada nie trzeba sie spinac. I oczywiscie budzi mnie co rano przerazajacy głód;DD
krak robiliscie tak jak w instrukcji;))
jeszcze 13dni do usg...

reklama
Do góry