reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

Na początku roku miałam ambe na naturalne produkty;-) Taka farba może być bardzo fajna. Postanowiłam przez ciążę zapuścić włosy. Zobaczymy czy wyjdzie.
Szykuje kolejną herbatkę i siedzę w szaliku na szyi. Na gardło próbowałam sobie zrobić płukankę ale mało co nie haftnęłam...
Oglądam dalej nastoletnie ciąże i widzę, ze u nich tam nie ma żadnych problemów z pracą na część etatu...fajnie. U nas to kiepsko nawet z całym etatem.

reklama
Sandy - jestes nieoceniona:)

A ja jutro mam wizytę. Już się stresowałam czy z Maleństwem wszystko w porządku, ale przyszedł mi dziś detektor i Maluszek szaleje w brzuszku :-)
Tez jutro mam wizyte - usg i na badanie krwi pod katem wad genetycznych:)

Podobno pływanie żabką jest wskazane w ciąży.

Czytałam trochę o porodach i zainteresował mnie problem ochrony krocza. Znalazłam wiele informacji o masażu krocza i ćwiczeniach mięśni Kegla. Podobno powinno się zacząć od II trymestru. To moja pierwsza ciąża a większość z Was jest już po pierwszym a często i drugim porodzie. Ćwiczyłyście? Ktoś robił masaże i udało się zapobiec nacięciu?
co do zabki - to owszem, jesli plywasz stylowo, bo inaczej to poglebiasz lordoze ledzwiowa, ktora w ciazy i tak sie poglebia, czasem powoduje bole kregoslupa
Co do cwiczen - cwiczylam w obu ciazach i bylo bez naciecia. W Pl to nie wszedzie standard, mi polozna ( w poznaniu, jak rodzilam pierwszy raz) powiedziala, ze podczas badania i przy masazu szyjki polozna powinna ocenic mozliwosci yrodzenia bez naciecia.

u nas nie nacinaja bez potrzeby uwazaja ze to niepotrzebna ingerencja i jesli juz to czekaja az samemu sie peknie bo ponoc szybciej sie goi:confused:ja ma rozeznania nie mam bo skonczylo sie na kleszczach wiec teraz wszystko przedemna heheh wyjdzie w tzw "praniu" nie nastawiam sie na nic bo juz wiem ze plan porodu swoje a zycie swoje;-):-)
to jest akurat nie prawda - rana chirurgiczna cieta goi sie szybciej niz pekniecie, ktore jest niekontrolowane...

Dzień doberek :-)

Pati2612 witamy

Mina u nas tak ciepło że można na krótki rękaw chodzić... serio... :tak:

arwen ja też uwiel białam gorącą kąpiel. Godzinę nawet potrafiłam we wannie siedzieć i dopuszczać wodę ... ale teraz trzeba się ograniczyć niestety.

Właśnie wróciłam z zakupów... masakra jakaś od rana... ale teraz za to wcinam paluszki bo dzisiaj mam takiego głoda jak nigdy.... wszystko bym zjadła. A na obiadek wątróbka się robi :-)

Antylopka no widzisz mnie tu wmawiaja ze jak naturalnie idzie samo to sie szybciej goi:tak: z doswiadczenia nie wiem bo mnie to obeszlo inaczej troszke :zawstydzona/y:tak czy siak musieli mnie ciac hihi maz nawet mi kupil taka poduche do siadania z bolacym tylkiem bylo wygodniej:-)najpierw dal mi kolko takie do plywania dla dzieci ale jak na nie saidlam odrazu peklo:szok::sorry2:

Słyszałam ,że w Anglii ,Irlandii jest w aptekach ,lub zielarskich sklepach specjalny olejek do masażu krocza w ciąży,by były elastyczne mięśnie i obeszło sie bez nacinania w trakcie porodu.Czy to prawda ?,znacie może jego nazwę?

Antylopka to będę jutro trzymać kciuki za wizytę! Ja jutro mam normalną wizytę, usg genetyczne miałam już 2 tygodnie temu.

Ostatnia edycja:
Słyszałam ,że w Anglii ,Irlandii jest w aptekach ,lub zielarskich sklepach specjalny olejek do masażu krocza w ciąży,by były elastyczne mięśnie i obeszło sie bez nacinania w trakcie porodu.Czy to prawda ?,znacie może jego nazwę?

we Francji tez jest, ale nie pamietam nazwy
poszperam w necie w domu i jak znajde to dam znac

Belka - dziwne, ale nie mam opcji Dziekuje przy Twoim poscie...

pokazalo sie po odswiezeniu strony, hehe

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Majeczka -jeśli ta lampa ma 20 lat -to jest Solux .
A tu wskazania i p/wskazania do jego stosowania:

Lampa solux

Zabieg wykorzystujący działanie promieniowania podczerwonego. Miejscowo poprawia krążenie i pobudza procesy metaboliczne. Przyspiesza gojenie stanów pourazowych stawów i części miękkich. Zmniejsza napięcie mięśni i działa przeciwbólowo.

Zabieg światłoleczniczy lampą sollux stosuje się w takich przypadkach jak:
sep.jpg
przewlekłe procesy zapalne i reumatyczne stawów
sep.jpg
stany pourazowe kończyn
sep.jpg
przewlekłe stany zapalne jamy nosowej, zatok przynosowych, ucha zewnętrznego i
stawów żuchwy
sep.jpg
przewlekłe i podostre stany zapalne nerwów obwodowych
sep.jpg
mięśniobóle
sep.jpg
zapalenie nerwów czaszkowych II i VII
sep.jpg
półpasiec
sep.jpg
odmrożenia
sep.jpg
oparzenia
sep.jpg
przykurcze
sep.jpg
trudno gojące się rany
sep.jpg
trądzik różowaty, młodzieńczy
sep.jpg
stany po zapaleniu bakteryjnym i uszkodzeniu skóry promieniami RTG.
sep.jpg
przygotowanie do masażu, kinezyterapii i zabiegów z zastosowaniem prądu.

Przeciwwskazaniami do tego typu zabiegów jest m.in.:
sep.jpg
czynna gruźlica płuc
sep.jpg
skłonność· do krwawień, miesiączka
sep.jpg
nadciśnienie tętnicze
sep.jpg
ciąża[jak widzisz nie stosować!!

sep.jpg
zaawansowana miażdżyca naczyń krwionośnych oraz niewydolność·
krążenia (bezwzględnie przeciwwskazane)
sep.jpg
niskie ciśnienie krwi
sep.jpg
nowotwory
sep.jpg
niewydolność· krążenia
sep.jpg
miażdżyca
sep.jpg
nadczynność· tarczycy
sep.jpg
obrzęki pochodzenia krążeniowego
sep.jpg
zakrzepowe zapalenie żył
sep.jpg
ostre stany zapalne

tak Sandy, możliwe że to solux, no to nieźle sie zdziwiłam, że w ciąży nie wolno :-( to był mój jedyny ratunek, który mi dawal choć trochę ulgę.. tym bardziej moje zdziwienie jest duże, gdyż właśnie wróciłam od internisty - dostałam oczywiście antybiotyk ROLICYN - znacie, polecacie?? zatoki niestety mi siadły a pani powiedziała, że nagrzewanie lampą to rzeczywiście dobry pomysł.. i bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze :baffled:

A ja jutro mam wizytę. Już się stresowałam czy z Maleństwem wszystko w porządku, ale przyszedł mi dziś detektor i Maluszek szaleje w brzuszku :-)

Bellka co za detektor? moja ciekawość sięgnęła zenitu :)

Sandy - jestes niezastąpiona! moja lampa ma napisane INFRARED, zatem to nei solux :blink: a mogłabyś wpisać przeciwskazania do tej właśnie ostatniej grupy?

reklama
Sandy to tzw perineum massage oil (sa rozne firmy)

http://www.google.co.uk/search?tbm=shop&source=mog&hl=en&gl=uk&tab=wf&q=perineum%20massage%20oil%20episiotomy&sa=N&biw=320&bih=356

Do góry