reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

Cześć Kobietki!U nas nawet pogoda względna więc jadę zaraz do nowego mieszkania rozprawiać się z drugą wykładziną i plamami na niej,wezmę sobie vanish do pomocy;-).No i jeszcze do pracy zawieźć zwolnienie,do przychodni dostarczyć ubezpieczenie zaległe i na Pocztę odebrać paczkę a jeszcze zakupy musimy zrobić i to chyba tyle zadań na dziś.Odezwę się jak wrócę wieczorem.

reklama
Cześć Kobietki:)
Trochę milczałam bo jakoś nie miałam natchnienia. Od paru dni jest lepiej i nie śpię już po 14 godzin na dobę:)
Chodzę raz w tygodniu na basen i polecam wszystkim- super relaks. Trochę sobie ćwiczę. Podobno pływanie żabką jest wskazane w ciąży.

Czytałam trochę o porodach i zainteresował mnie problem ochrony krocza. Znalazłam wiele informacji o masażu krocza i ćwiczeniach mięśni Kegla. Podobno powinno się zacząć od II trymestru. To moja pierwsza ciąża a większość z Was jest już po pierwszym a często i drugim porodzie. Ćwiczyłyście? Ktoś robił masaże i udało się zapobiec nacięciu?

antylopka
chodzi mi własnie o temp wody, ja zawsze sie kapałam w gorącej wodzie ze az parowało w łazience, a teraz niestety trzeba w chłodniejszej. Wiem ze kapiel przy skurczach pomaga ale gdzies czytałam albo mi kotos mowilo tych goracych kapielach tylko teraz juz nie pamietam.

Mam jeszcze pytanie o to farbowanie włosów bo sobie kupilam farbe do wlosow z amoniakiem bo miala swietny kolor a inne te bez amonikau to takie ciulowe odcienie, czy takich tez uzywacie ?
Ja też kupiłam farbę ale doczytałam że jest amoniak i zdecydowałam że poczekam do II trymestru albo najlepiej zapytam jutro lekarza:) Biedny człowiek, studiował medycynę a tu musi się znać na fryzjerstwie:)

Hejka,własnie odkryłam waszą stronke i chciałabym sie przyłączyć:-).Mam termin na 1.10.
Witaj Pati:) Gratulacje!

Z liśmi kapusty nie próbowałam:-D ale takowej pod ręką nie mam.Obyło się bez tabletek. Musiałabym praktycznie brać co drugi dzień. Na początku ciaży mogłam spać za dnia a teraz nie zasnę:zawstydzona/y:

Z objawów ciażowych to pobolewanie brzucha, lekka zgaga... za to wróciła mi chęć na miesko, choc też nie w kazdej postaci. I rosołek bym zjadła:tak:

Ja prawie przez 3 tygodnie prawie wyłącznie na owocach. Ale ze 3 dni temu przed snem naszedł mnie smak właśnie na rosół- nie miałam jak spełnić marzenia a wczoraj wymyśliłam kurczaka z rożna i był pyszny. Tak więc chyba wszystko wraca do normy chociaż wydaje mi się że jeśli nie biorę udziału w przygotowaniu posiłku to raczej wszystko ok. Gorzej jak coś dłużej pachnie, paruje, gotuje itp.
Bosss jakbym zjadła taki rosołek z makaronem:zawstydzona/y:[/QUOTE]
Też mi się zachciało 3 dni temu:)

U mnie hitem są ogórki zielone :D
To też mój ulubiony smak ostatnio!!!

kasikd, ja zaczęłam już ćwiczyć mięśnie kegla, w pierwszej ciąży odpuściłam. Ale teraz boję się, że już w ogóle będę miała mega problemy z nietrzymaniem moczu:zawstydzona/y: i staram się sumiennie ćwiczyć:-) Krocza nie masowałam w pierwszej ciąży, nacięli mnie ale na szczęście tylko trochę. Mało którym pierworódkom udaje się uniknąć nacięcia krocza - w pl to standard niestety.... Teraz przy drugim porodzie chciałabym tego uniknąć, ale nie będę się upierać, chciałabym tylko trafić na fajną położną, która by mi krocze nacięła już w ostateczności. Obiecuję sobie, że będę regularnie masować krocze, ale różnie mi to wychodzi:zawstydzona/y:

Ja znowu przeziębiona jestem, nos mam zawalony, ciężko oddychać:baffled: żeby mnie tylko nie rozłożyło:-)

netika- ja też nie chcę się upierać i za wszelką cenę nie dać się nacinać ale myślę że jeśli są jakieś minimalne szanse to warto się zastanowić czy trochę nie pomasować:)
Czytałam też wypowiedzi że niektóre kobiety się zapierały i albo z dzidziusiem było coś nie tak- bo poród przedłużony albo ostatecznie pękły tak że pewnie wolałyby byś nacięte:( Wszystko w granicach zdrowego rozsądku!!!

Idę jutro na wizytę. Okazało się że mój Ukochany będzie ze mną:) Pierwszy raz zobaczy i usłyszy nasze Maleństwo:) Boję się, żeby tylko wszystko było dobrze!!!

Jeszcze oglądaliśmy wczoraj wózki i model Bebe Confort Elea 2012 3 w 1 jest super. Składa się szybko i do mikro rozmiarów. My bardzo dużo podróżujemy a mamy sportowe coupe więc na nadmiar miejsca nie narzekamy:) Myślę że zmieści się do każdego bagażnika a nawet i na tył samochodu. Któraś zna ten wózek?

u nas nie nacinaja bez potrzeby uwazaja ze to niepotrzebna ingerencja i jesli juz to czekaja az samemu sie peknie bo ponoc szybciej sie goi:confused:ja ma rozeznania nie mam bo skonczylo sie na kleszczach wiec teraz wszystko przedemna heheh wyjdzie w tzw "praniu" nie nastawiam sie na nic bo juz wiem ze plan porodu swoje a zycie swoje;-):-)

Antylopka ,przewertowałam ksiązki i:

Co podręcznik to inne dane
LAMPY WYSYŁAJĄCE PROMIENIE CIEPLNE

Źródłem promieni cieplnych, które stosuje się w kosmetyce, są lampy Minina, soluks, podczerwone (spotykane określenia: IR, infrarouge, infrared).

1.1 LAMPA MININA

Jest to mała lampa składająca się z parabolicznego reflektora, w którym umieszczona jest żarówka węglowa o mocy 50-100 W, wykonana ze szkła uwiolowego, niebieska, filetowa lub czerwona (może być też biała i zielona). Działa uspokajająco, przeciwbólowo, łagodząco. Naświetla się tą lampą z odległości 20-50 cm, przez 10-30 minut. Żarówkę niebieską lub fioletową stosuje się przy odmrożeniach, naciekach trądzikowych, czyrakach i bliznach. Poza tym stosuje się lampę Minina w celu rozgrzania skóry przed masażem, gdyż ułatwia to wnikanie w skórę tłustych kremów, lub przed oczyszczaniem skóry dla rozgrzania i rozpulchniania: przy skórach cienkich, wrażliwych-niebieską żarówką, przy bladych-czerwoną.

Wskazania do naświetlania lampą Minina:
1. Żarówka niebieska lub fioletowa - ma działanie łagodzące, kojące, przeciwbólowe, zmniejsza przekrwienie czynne; zastosowanie
- w odmrożeniach twarzy,
- przy trądziku różowatym (rosacea),
- przy rozszerzonych naczyniach krwionośnych (teleangektazja),
- przy nerwobólach ,
- w celu rozgrzania skóry przed czyszczeniem,

2. Żarówka czerwona - wywiera działanie cieplne i powoduje rozszerzenie powierzchownych naczyń krwionośnych ; zastosowanie:
- w odmrożeniach (z wyjątkiem twarzy),
- w celu szybszego wchłonięcia nacieków zapalnych,
- w ropniach mnogich pach przy czyraczności,
- wywiera korzystne działanie na blizny,
- przy cerze tłustej i bladej w celu rozgrzania skóry, przed zabiegiem czyszczenia.

Przeciwwskazania do naświetlania lampą Minina:
- niewydolność krążenia,
- czynna gruźlica płuc,
- skłonność do krwawień,
- stany gorączkowe,
- ostre stany zapalne skóry i tkanek miękkich,
- stany ogólnego wyniszczenia organizmu.

1.2 LAMPA SOLLUX

Rozżarzone włókno wolframowe znajdujące się w żarówce emituje promienie świetlne i podczerwone, w tym 30% promieni podczerwonych krótkofalowych , przenikających przez skórę do 30 mm w głąb. Dodatkowe wyposażenie lamp soluks stanowią filtry ze szkła uwiolowego w kolorach czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Przez szkło uwiolowe czerwone przenikają promienie świetlne czerwone i podczerwone. Szkło uwiolowe niebieskie zatrzymuje promienie cieplne, przepuszcza zaś niebieskie świetlne. Filtr fioletowy przepuszcza promienie fioletowe. Lampą tą naświetla się z odległości 30-40 od tubusa (w zależności od indywidualnej wrażliwości pacjenta) przy naświetleniach miejscowych i z odległości ponad 100 cm przy naświetleniach ogólnych.

Wskazania do naświetlania lampą Sollux:
1. Filtr niebieski lub fioletowy - wskazania takie same, jak przy lampie Minina z niebieska żarówką, a ponadto:
- w celu złagodzenia podrażnień,
- przy skórach suchych i wrażliwych,
- przy złuszczaniu naskórka,
- po zabiegu oczyszczania skóry,
- przy zapaleniu nerwu trójdzielnego;
2. Filtr czerwony:
- przy stanach wysiękowych,
- przy uszkodzeniach skóry,
- przy źle gojących się ranach,
- w oparzeniach wywołanych działaniem fotochemicznych promieni ultrafioletowych,
- w trądziku pospolitym,
- przy czyrakach,
- przy bliznach,
- przy skórach suchych i grubych, w celu rozgrzania ich przed zabiegiem oczyszczania.

Przeciwwskazania do naświetlania lampą Sollux:
1. Filtr niebieski - jak przy lampie Minina;
2. Filtr czerwony:
- dermatologiczne: rozszerzone naczynka krwionośne, trądzik różowaty
- ogólnoustrojowe: nadczynność tarczycy, skłonność do krwotoków, nowotwory, nadciśnienie, miażdżyca, gruźlica.

1.3 LAMPA PODCZERWONA

Promienie podczerwone i świetlne widzialne wywierają działanie na zakończenie nerwów czuciowych, wywołujących poczucie ciepła. Promienie IR krótkofalowe, mimo że mają zdolność przenikania do 30 mm w głąb, są znacznym stopniu pochłaniane w warstwie do 10 mm i dlatego ulega ona silnemu roz

Widzę dziewczyny, że skończyła się cierpliwość dla odrostów :-) Ja idę jutro do fryzjera likwidować ścieżkę (teraz to już drogę) :-)

kasikd - trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę

Współczuję wszystkim przeziębionym i zakatarzonym, ja dla odmiany latam "jak kot z pęcherzem" , ale po drugiej turze uroseptu czuję, że jest szansa dla mnie :-)

w ramach obiadu rozmrażam wyprodukowana kiedys masowo fasolkę, no i mam rosołek, dorobię tylko lane kluseczki ... zapraszam chętne :-)

u mnie jednak nie obyło się bez lekarza Wiki doszła biegunka i gorączka jakiś cholerny wirus...a mnie łeb pęka....

reklama
Odrosty:wściekła/y: moje przekleństwo, przed ciążą robiłam je co 4 tygodnie a teraz.......myślałam że to ściema z tym farbowaniem, ale kiedy na ostatniej wizycie lekarka powiedziała mi że lepiej tego w I trymestrze nie robić załamałam się, dopiero w tym tygodniu będę robić i już się doczekać nie mogę, nigdy tak się nie cieszyłam z farbowania włosów:happy2: (nie ma nic gorszego niż odrost przy blond włosach) Moja Gin. powiedziała że w II i II trymestrze można już ze spokojnym sumieniem, tylko szczerze wciaż nie rozumiem w jaki sposób to może wpłynąć na dziecko?!

co za suwaczek mi się:wściekła/y: dodał chyba muszę to dopracować

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry