reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

Cześć dziewczyny! I ja jestem październikową mamą, ale w tym wątku jeszcze nie zdążyłam się wypowiedzieć :-p Feliksa urodziłam 20.10; męczyliśmy się 18 godzin, aż lekarz zlecił cc, no i tak wyszło troszkę nie po naszej myśli, ale najważniejsze, że synuś urodził się zdrowiutki (10/10, 4310 g, 57 cm). jutro mamy drugie szczepienie i będzie mierzenie i ważenie, ale jak na nasze, to jest już prawie 7kg:-) synuś chyba należy do tych dzieci, które bardzo szybko zaczynają ząbkować i nie zdziwimy się jeżeli już w 4 m-cu będziemy mieli w buzi pierwszą perełkę (ja sama ząbkowałam na przełomie 3 i 4 m-ca).
co do chrzcin, to wstępnie chcieliśmy chrzcić młodego w pierwszym m-cu życia, ale cc pokrzyżowało nasze plany, i tak chcrziny przełożyliśmy na 27.01 - kupiliśmy biały kobinezon, elegancki komplecik (biała koszula z marynarką, spodenkami w kancik i krawatem), a impreżzę robimy w restauracji, co by nie bawić się za dużo w domu, bo i tak przy młodym jest co robić:-)
3 dni temu pojawił się pierwszy raz problem ze zrobieniem kupki (karmię wyłącznie piersią) i tak do dziś, mimo konkretnego ciśnięcia, nie może jej zrobić... delikatnie próbowałam pomóc termometrem, ale niestety - sukcesu nie było. jutro wizyta u pediatry, więc zobaczymy, co poradzi.

reklama
Elusi - a ile dni kupki nie robi? 3? To jeszcze w normie. Bo na piersi dzieci mogą nie robić kilka dni. Moja czasmi robi 3 do południa, a czasami raz na 2-3 dni. A ząbkowanie jest podobno dziedziczne.

Wychodziłoby, że kupki nie robi już 4 dzień. Czytałam, że to normalne i że nawet do 7 dni może nie robić kupki, ale u nas to jest pierwszy raz i zaczęłam się martwić, szczególnie, że widzę, że małemu z tym nierobienie kupki wcale nie jest dobrze... do tej pory były z 3-4 kupki na dzień i to zwykle zaraz po karmieniu, a teraz jedynie Feliks ciśnie i nic :/
Mama-1222, pomagałaś jakoś swojej małej zrobić kupkę? czy po prostu czekasz do tego 3 dnia, aż samej jej się uda?

my wczoraj w por.patologii noworodka, a dzisiaj szczepienie..młody waży 5030g wzrost 67(+9cm od ostatniego szczepienia)mam się absolutnie nie przejmować wagą, jego ulewaniami, bo to wszystko w normie:tak:uspokoiłam się troszkę..dzisiaj jak wyszliśmy ze szczepienia(młody nawet podczas zastrzyku się nie skrzywił:szok:)czekała kolejna mama z dzieckiem i mówi-ooo jaki śliczny bobasek, ale on młodszy od ciebie, bo ma 6 tyg..a ja w śmiech, nie proszę pani on ma 3 m-ce...ona popatrzyła na mnie na swoje dziecko(gigant:-D) i mówi-ale ma pani lekko na rękach :D

elusl-my też mieliśmy jazdy z kupami, po zagęszczaczu..jeśli widzisz, że maleństwo się męczy, spróbuj mu dać kawałek czopka glicerynowego, powinno zadziałać. Jeśli nie pomoże to ja młodemu gotowałam herbatkę z kminku-2ziarenka gotujesz jakiś czas w wodzie i dolewasz łyżkę stołową do butelki z wodą tak ok 30ml-młodemu pomogło.

Ostatnia edycja:
Niczym jej nie pomagałam. Poprostu sama zawsze zrobiła na 3-4 dzień. Liczyłam tylko ile już czasu minęło. też mi się wydawało, że chce zrobić, a jak w końcu jej się udało to wyszło jej wszystkimi końcami.

Lece na aerobik bo ślisko a muszę dojechać jescze 10 km

wernkika-no ja właśnie z ubraniami tez mam problem, bo W.jak to facet wskoczy w garniak i po problemie, a ja i młody?? oglądałam na allegro coś takiego Ubranko do Chrztu FILIPEK, grafit roz. 74 CHRZEST (2926010560) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., ale chciałabym to dotknąć i zobaczyć w realu. jesli chodzi o mnie-jak nie zrzucę tego co mam do zrzucenia to myślę, że worek na ziemniaki będzie najbardziej odpowiedni:-D:-D

Te garniturki niby ładne ale na pierwszy rzut oka wszystkie są sztuczne, w sensie materiału :( Jak takiego dotykam to aż parzy w ręce.

wernkika-no właśnie dlatego też nie chcę kupować w ciemno, bo niby fason nie najgorszy, ale materiał pewnie jak na worki do ziemniaków:eek:..jak już będzie znany termin chrzcin to wybiorę się na shopping i wtedy coś kupię.

Witaj Kasiu:-)to były czasy jak maleństwa tylko leżały a teraz najlepiej u mamy na rączkach:-)ja chyba już niedługo też się poddam z karmieniem piersią bo już częściej Antoś nie chce cyca a ja jakoś nie mogę się zorganizować do pobudzenia laktacji:eek:
Michałek jest ślicznym aniołkiem dla niego (*) Nasza córeczka jedna z bliźniaczek odeszła po 8 dniach,zakażenie sepsą.
Elusi mój Antoś jak był na samym cycu to kupki robił co 4,5 dni,ja czekałam aż sam zrobi bo nie wyglądał żeby jego to nie robienie męczyło,puszczał dużo bączków:happy:
Panziorka dobrze,że się uspokoiłaś wagą Filipka,dzieci są różne:-)

Wychodziłoby, że kupki nie robi już 4 dzień. Czytałam, że to normalne i że nawet do 7 dni może nie robić kupki, ale u nas to jest pierwszy raz i zaczęłam się martwić, szczególnie, że widzę, że małemu z tym nierobienie kupki wcale nie jest dobrze... do tej pory były z 3-4 kupki na dzień i to zwykle zaraz po karmieniu, a teraz jedynie Feliks ciśnie i nic :/
Mama-1222, pomagałaś jakoś swojej małej zrobić kupkę? czy po prostu czekasz do tego 3 dnia, aż samej jej się uda?

moja mala tez robila po kadym jedzeniu a teraz juz od ok 3 tyg raz na jakis czas, tzn moze to byc 1 dziennie lub raz na 3dni. mi powiedzieli ze na piersi to nawet do 10 dni moze nic nie robic. dzis masazystka mi pokazala ze jak bardzo chce pobudzicprace jelit to zeby przyciagac nozki do brzuszka i tak kilka razy

reklama
cześć dziewczyny,
chciałam zapytać jak jest ze snem Waszych pociech? chodzi mi o drzemki za dnia.
Mateusz od jakiś 2 tygodni śpi po 40 minut. Od wczoraj jedną z drzemek staram się wydłużać, tzn. kiedy obudzi się po 40 minutach (i płacze) głaszczę go, daje smoka, mruczę do ucha i on zasypia dalej. Robię tak jeszcze po kolejnych 40 minutach.
Dzisiaj zaczęłam o tym czytać w internecie i okazuje się, że on się budzi po pierwszej fazie snu ( u maluszków 40 minut) i nie może przejść do drugiej fazy. Jest zmęczony, chciałby spać a nie może. Co z tym zrobić?
Pozostałe dwie drzemki są niestety 40 minutowe (jedna na spacerze, jedna popołudniowa).
W nocy z kolei spał pięknie, a teraz po karmieniu rzuca się strasznie (tak jakby chciał się ułożyć do snu) i po 15 minutach walki zasypia. Ale wydaje mi się, że nie śpi spokojnie. Jest to raczej sen bardzo płytki.
Do tego wszystkiego, kiedy jest zdenerwowany, albo właśnie nie może zasnąć a chciałby to drapie się po oczach i nosku. Jest cały podrapany. Pilnuję już obcinania paznokci, ale rano widzę nowe ranki.
Niestety ma na czole krostki (związane ze skazą białkową), które go swędzą, więc to pewnie jeszcze potęguje to drapanie.

Do góry