reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

To i ja się przedstawię bo nieładnie tak podczytywać po cichu;-)
Mam na imię Kasia i 15.10. urodziłam córeczke Laurę - 55cm i 3400g. Od tamtej pory sporo sie pozmieniało bo córcia nie jest już nieporadnym malutkim noworodkiem tylko głośnym i ruchliwym bobaskiem. Waży już napewno ponad 6500g (dzisiaj jadę na szczepienie to będę wiedziała dokładniej) i najbardziej lubi przebywać na rękach u mamy. Teraz siedzi na kolanach i pisze ze mną posta. Karmimy butelką bo mama miała chyba za mało samozaparcia a córka za mało cierpliwości i pokarmiliśmy piersia raptem 2 miesiące. Troche mi szkoda ale wytłumaczyłam sobie że przecież się z tego powodu nie powieszę. Napewno wiele z Was będzie się nad tym zastanawiało więc napiszę od razu żebyście się nie krępowały zapytać. Laura jest moim drugim dzieckiem, w 2009r urodził się mój kochany synek Michałek, niestety jego serduszko było bardzo chore, zmarł w lutym 2010r po drugiej operacji.

reklama
Ja do chrztu nie kupowałam nic specjalnego. Lepiej kupic jakieś ładne ubranko, który się jeszcze gdzieś wykorzysta, spodnie, koszule, sweterek, niekoniecznie w białym kolorze. W tych wyjściowych ciuchach dziecku i tak jest chyba mało wygodnie.

Ciekawe kiedy i komu pierwsze zęby wyjdą. Wojtkowi ząbki wyszły mu jak miał 10 mcy. Większość dzieci znajomych dostało ząbki właśnie ok. 10 mca. KOleżanki córka dostałą jak miała 4 mce i od 2 latek co miesiąc stomatolog. MA bardzo słabe ząbki i już jej stałe rosną, a ma 5 lat.

Szczoteczka do zębów się u nas sprawdziła, gryzak ale tylko jeden takie auto gryzł, grzechotka zajączek z gumowymi uszami i taka żyrafa z maty Fisher Price bo miała filcowe uszy. Żele pomagały tylko na 5 min, bo jak je zjadł to już nie działały. Jeden żel był dobry tylko nie pamiętam nazwy. Malutkie opakowanie i cena prawie 20 zł. ALe on jedyny działał w miarę długo. MOze gdzieś znajdę to sobie przypomnę i wrzucę co to było.

Gośke wczoraj bolał brzuch. Tak się darła po kąpaniu przez 30 min, aż zachrypła i padła chyba z wyczerpania. Nie mam pojęcia po czym. Naleśniki z dżemem pożeczkowym? Dżem był własnej roboty. Kropelek już jej nie dajemy. Od paru dni dostaje koperek do picia . Łyżeczką się męczymy bo nie chce butli. PO koperku pryka więcej. NAdal nie moge nic jeść co ma ziarenka(siemie, słonecznik itp). I ostatnio pokusiłam się na szpinak z kurczakiem i makaronem. I sos śmietanowy też jej zaszkodził. 2 dni brzydka kupa i wzdęcia.
JAk będę wracać do pracy to pewnie będziemy musieli ją jakoś przestawić na butlę.
Położna powiedziała że te wzdęcia mogą być aż do czasu wprowadzenia stałych pokarmów. I jak dalej ją bedzie brzuszek bolał to po 4 mcu można spróbowac coś dawać. Ale nie wiem. Jeszcze z pediatrą skonsultuję.
A wasze maluchy bolą jeszcze brzuszki czy tylko moja została?

Ja dziś zaliczam drugą serię ćwiczeń. Po poniedziałku czułam się jakby mnie walec przejechał. Dziś tylko łydki i uda mnie bolą od skakania. Ale ogólnie i tak lepiej się czuję.

Ja tak samo do chrztu nie kupowałam nic typowego. Też mam wrażenie, że maluchowi może być mało wygodnie w tych ubrankach kilku częściowych. Mój maluszek do kościoła miał taki misiowaty kombinezon w kolorze złamanej bieli, teraz też go używam. A w domku(bo nie robiliśmy dużego przyjęcia w knajpie) miał granatowo białe body z kołnierzykiem-takie eleganckie i białe rajtki. Wrzucę fotkę do galerii maluszków.
Gdyby było lato to pewnie bym coś innego kombinowała, zresztą szybko zdecydowaliśmy się na taki termin i nawet nie było za bardzo czasu szukać czegoś

ten żel to był chyba Dentinox,

ja tez wrzuciłam zdjęcie z chrzcin. śpiochy i bodziak z falbanką. Do kościoła kombinezon kremowy, którego używam do tej pory. Kupiłam nowy bo miałam same garnatowe po chłapakachi tak śmiesznie trochę dziewczynkę w takim do chrztu.

A my jutro na Usg bioderek, a zaraz chyba na spacer ruszam. Tylko jakoś mgliście i przy tym śniegu i mrozie to chyba mało przyjemna pogoda.

Elutka - ale super bodziak

Ostatnia edycja:
Ja na chrzciny kupiłam małemu białe body z kołnierzykiem i czarną muchą :) (jeszcze nie mam fotek, jak będę miała to wrzucę:)
przecenione były w 5.10.15 z 29 zł na 25 zł (kupowałam jakieś 2,5 tyg temu).
do tego białe rajstopki i taki sweterek biały (chyba wełniany)
Na wierzch biały kombinezonik (misiu), który teraz nosimy :)

Liz84, Kasia witajcie

My chrzcimy 16 lutego. Juz wszystko zalatwione, tylko ksiadz jeszcze nie uswiadomiony :D:D Ale jak byl po koledzie to powiedzial ze z chrztem nie bedzie zadnego problemu (dziecie nie slubne) :) A co do ubranka dla małej to "nie moj problem" bo u nas w rodzinie jest taka tradycja ze chrzestna ubiera dziecko a chrzestny kupuje swiece. Wiec tylko co na siebie wloze tego nie wiem. Na szczescie waze tyle co przed ciaza wiec mam jakies sukienki w szafie wiec cos wybiore. Jedynie buty..

Paulina widzę że moja Laura tylko jakieś 2 godz młodsza od Twojej Nikoli. My chrzciliśmy 2 grudnia, ubranko mieliśmy pożyczone, też mi było szkoda wydać 300 zł na godzinkę noszenia. Któraś pytała o żele na dziąsła, ja mam CALGEL, rzeczywiście jest od 3 m-ca, ale cytat z pudełka:" ...delikatnie wcierać w dziąsła w miejscu wyrzynania się zębów. Zabieg ten można, jeśli to konieczne, powtarzać co 20 minut do 6 razy w ciągu doby." Coś mi się wydaje że będzie przynosił ulgę tylko na chwilę, kiedyś słyszałam że DENTINOX najlepszy. My po szczepieniu, waga 6760g 64cm wzrostu

reklama
Ja na ząbkowanie kupiłam Bobodent - taki dały mi babki w aptece. Ale nie wiem czy jest jakaś różnica... W każdym razie - jest okropny w smaku, bo sobie na spróbowanie posmarowałam wargę :-D

My będziemy chrzciny organizować w maju jakoś. Ubranko uszyje Dorocie moja mama. Prawdę powiedziawszy zupełnie nie podobają mi się te komplety do chrztu dla dziewczynek... A tak to będzie miała śliczną, niepowtarzalną sukieneczkę :-) Szymon miał 6 tygodni kiedy go chrzciliśmy, spał w kościele i domu a ubrany był w białe ładne śpioszki. A w kościele miał kremowy kombinezon. Nie kupowałam nic specjalnie na uroczystość.

Do góry