wszystkozajete
Moderatorka
- Dołączył(a)
- 9 Listopad 2013
- Postów
- 6 114
Obiecany przepis na czekoladowe. Używam miarek cup, ale na szklankach też wyjdzie - ważne by proporcje zachować. U mnie bez glutenu i mleka, ale na pszennej mące i krowim mleku albo maślance zamiast sojowego podejrzewam, że też się uda. Ciasto z chrupiącą skórką, wilgotne w środku Pieczemy ok 35-40 min w 170st (trzeba sprawdzać patyczkiem i nie przeciągnąć, żeby nie było suche).
Składniki:
1 cup maki owsianej
1/2 cup maki bg mix Schar
1/2 cup cukru brązowego (może być więcej jak lubicie słodsze)
gorzka czekolada
orzechy włoskie
2 żółtka
1/3cup oleju
1 cup mleka sojowego czekoladowego
5 łyżek kakao
proszek do pieczenia
soda
Sól
dżem wiśniowy do przełożenia
Przygotowanie jest banalne- do miski wrzucamy wszystkie suche składniki (mąkę dobrze jest przesiać przez sitko), do nich dodajemy mokre (oprócz dżemu), pokruszoną drobno czekoladę i orzechy na koniec. Mieszamy łyżką, nie potrzeba miksera. Do formy wykładamy połowę (ewentualnie ciut więcej) i na to wykładamy cały słoik dżemu wiśniowego, na dżem wykładamy resztę ciasta i do pieca. Smacznego!
Składniki:
1 cup maki owsianej
1/2 cup maki bg mix Schar
1/2 cup cukru brązowego (może być więcej jak lubicie słodsze)
gorzka czekolada
orzechy włoskie
2 żółtka
1/3cup oleju
1 cup mleka sojowego czekoladowego
5 łyżek kakao
proszek do pieczenia
soda
Sól
dżem wiśniowy do przełożenia
Przygotowanie jest banalne- do miski wrzucamy wszystkie suche składniki (mąkę dobrze jest przesiać przez sitko), do nich dodajemy mokre (oprócz dżemu), pokruszoną drobno czekoladę i orzechy na koniec. Mieszamy łyżką, nie potrzeba miksera. Do formy wykładamy połowę (ewentualnie ciut więcej) i na to wykładamy cały słoik dżemu wiśniowego, na dżem wykładamy resztę ciasta i do pieca. Smacznego!