reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

reklama
Dziś u nas intensywny dzień. Rano Usg bioderek- wyszło ok. A po południu szczepienie. Mała bardzo płakała:-( Mam nadzieję że teraz nie będzie większych objawów po szczepieniu.
Zmartwiłam się trochę bo pediatra powiedziała, że małą słabo podnosi główkę:-(. Na razie kazała jak najwięcej na brzuszku układać. Jak nie będzie postępu to rehabilitacja.
A mała wcale nie chce ćwiczyć. Jak leży na brzuszku to albo się złości albo grzeczniutko leży aż uśnie.
Macie jakieś sposoby żeby jednak zmobilizować ją do ćwiczenia?

zroluj kocyk badz recznik i wloz jej pod paszki.

Dzięki za wsparcie, dziewczyny. Wiecie, ja zdaję sobie sprawe, że to nie koniec świata, sa jeszcze korki i mogę dorobić jako niania, tylko mój M. od razu się zaperzył, że mam szukać czegokolwiek i tak mi się nieprzyjemnie zrobilo. Bo co ja zrobię jak znajdę pracę gdzieś na etat za 1500, niania weźmie 800, zostanie niewiele więcej niż z kuroniówki, a dziecka prawie oglądać nie będę:-(

lekarka moja polecila podawac malej wode troszke poslodzona i mloda to uwielbia :) cukier dobry dla rozwoju mozgu :)
delikatnie oslodzona :)zeby nie bylo ze dziecko cukrem karmie
ja do papki Nutriton dodaje kilka ziarenek herbatki koperkowej, bo sam Nutriton jest obrzydliwy.
kamikaa ja uważam, że na spacerówke jeszcze za wcześnie. przynajmniej u nas ;) moja Olcia ma jakieś 58cm teraz i jeszzce w gondoli miejsce ma, a jak strasznie wrzeszczy, że nudno, to mamy możliwośc lekkiego uniesienia materaca. jednak z tego, co widze, to dla nas za wcześnie. mała zjeżdża w bok i leży taka wykrzywiona :(
ja wiem, że w spacerówkach sa pasy :) ale synek znajomej juz sie nie mieścił do gondoli, a na spacerówke mimo wszystko za mały. tez jakoś tak się zsuwał.
chociaz bardzo bym chciała zostawic tą gondolę w Polsce jak będziemy w lipcu... mam nadzieję, ze mi dziecko urośnie ;) bo do siadania to się rwie okropnie, już nawet nie podnoszę za rączki- sama sie podciąga :)
ja sie powaznie martwie, bo u nas konczy sie miejsce w gondoli, zostalo moze jeszcze z jakies 10 cm luzu :eek:
Dziś u nas intensywny dzień. Rano Usg bioderek- wyszło ok. A po południu szczepienie. Mała bardzo płakała:-( Mam nadzieję że teraz nie będzie większych objawów po szczepieniu.
Zmartwiłam się trochę bo pediatra powiedziała, że małą słabo podnosi główkę:-(. Na razie kazała jak najwięcej na brzuszku układać. Jak nie będzie postępu to rehabilitacja.
A mała wcale nie chce ćwiczyć. Jak leży na brzuszku to albo się złości albo grzeczniutko leży aż uśnie.
Macie jakieś sposoby żeby jednak zmobilizować ją do ćwiczenia?
u nas na odwrot. Pawel pieknie trzyma glowe leac na brzuszku, a podciagniety za raczki ku gorze trzyma tak "na 4", jak ocenila nasza pediatra. Jak mu sie chce to trzyma, a jak nie to patrzy do tylu.
moja o miesiąc starsza ;)
w ogóle znalazłam taka stronę:
Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka
mozna się zalogować i zapamiętywać pomiary. u nas troche waga jednak spadła w centylach :(

kurcze... nie znam dlugosci malego, ale wage mamy na 25 centylu... to chyba nie za dobrze co ?

Myszka wspolczuje.
moj maz wrecz kazal mi siedziec w domu, dopoki Pawelek sie troszeczke nie odchowa. Na pewno dopoki nie zacznie chodzic i bede mogla go z kims zostawic.
A tez latwo nie bedzie, bo jego pensja 2100 w warszawskich realiach to tez niezbyt duzo pieniadze..

Myszencja82 wydaje mi się, że do końca maja dyrektor szkoły miał obowiązek Cię poinformować na piśmie o tym, że nie ma dla Ciebie godzin. Ja też pracuję w szkole i był u nas taki przypadek, że nauczyciel miał mieć zniżkę godzin i miał podpisać, że się zgadza, ale się nie zgodził i w tym wypadku dyrektor jeszcze przez jakiś czas nie miał prawa go zwolnić i o ile się nie mylę dostawał pensję.
Sprawdź to sobie, podzwoń gdzie się da, nawet do kuratorium.

kurcze... nie znam dlugosci malego, ale wage mamy na 25 centylu... to chyba nie za dobrze co ?
Dlaczego nie? 25 centyl jest całkiem ok.

Co do spacerówki - można wozić, ale siedzisko powinno być rozłożone całkiem na płasko. My pewnie jeszcze z miesiąc pojeździmy gondolą, bo Adaś już z niej wyrasta pomału.

A jeżeli chodzi o biodra - my mamy zalecenie pieluchowania, ale nie robimy tego. Trochę poczytałam na ten temat i postanowiłam, że nie będę dziecka męczyć bez potrzeby.

reklama
Do góry