Milutek,dobrze zrobilas!!! A czy jak dowiedzieli sie o ciazy bylas juz w 12 tc czy pozniej?bo jesli pozniej,to MAJA OBOWIAZEK przedluzyc ci umowe do konca ciazy,a jesli nie,to ich dobra wola,czy to zrobia...
Z tymi tygodniami ciąży to nie jest do końca tak. One mają znaczenie tylko przy krótkiej umowie (o ile dobrze pamiętam to do 3 miesięcy) a jeśli umowa jest dłuższa to nie ma to żadnego znaczenia
Hej
Mam ciężki orzech do zgryzienia w pewnej sprawie, może któraś z was wie cos na ten temat a mianowicie :
do 20.10.2010 mam umowe o prace, pytałam się jak to będzie dalej z przedłużeniem umowy, szanowna kierowniczka powiedziała mi ze przedluzy do porodu. Wiec dalej juz chyba nie , czy orietuje sie moze ktoras z was co potem z macierzynskiem czy dostane czy nie ?
Pracowałam w tej firmie 3 i pol roku , same wyroznienia nagrony dyplomy a tu ciaza .. jednak pracodawcy nie lubia kobiet w ciazy i nie dziwie sie ze kobiety nie chca zachodzic w ciaze i w polsce nie ma przyrostu naturalnego
czekam na odpowiedzi
Tak jak napisała ci Ewi, umowę pracodawca przedłuża do końca ciąży a na macierzyńskim przechodzisz pod ZUS i na przykład do niego będziesz pisała podanie o dodatkowe tygodnie macierzyńskiego.