reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2011

hmmm..ostatnio zielona pije bo czerwona się skończyła :-) a zieloną mogę? :-) kurka wodna...macie gdzieś jakiś szczegółowy wykaz co można a czego nie? :-)

reklama
zieloną też czasem piję, ale nie w nadmiarze. wszystkiego nie idzie sobie odmówić. teraz tak ciepło, że pić się chce tylko zimnego, ale jak upały ustąpią, to będę pić owocowe jak już pisałam, dobra w ciąży jest herbatka bezteinowa, zdrowa i smaczna Roibos(przeciwdziała mdłościom), parzę sobie rumianek, melise i miętę.

ja w sumie piję tylk0 jedną dziennie zieloną z maliną więc jak inne pija sobie kawkę to myślę że taka jedna mi nie zaszkodzi :-) ale z czerwonej zrezygnuję :-)

na pewno nie zaszkodzi, a jak lubisz herbatkę, to kup tego roibosa i rudej na te mdłości też proponuję, może ciut zostaną złagodzone
rooibos-astra-25szt_1439.jpg

Ostatnia edycja:
zielona herbatke,melise,owocowki mozna.
Na mdlosci pije herbatke imbirowa, moze nie likwiduje ale troszke pomaga.

wkleje kawalek ze strony lekarz do ktorego chodze (chyba moge sobie skopiowac?? :) )

Nie wolno jeść: orzeszków arachidowych, ostryg, makreli, rekina, marlina, ryby piły-duża zawartość ołowiu, (ograniczyć białego tuńczyka nie więcej niż 1x/tydzień), polskiego wiejskiego sera twarogowego z niepasteryzowanego mleka-ryzyko Leptospirozy (feta, brie, mozzarella, camembert, serów typu blue) serów pleśniowych białych i żółtych, serów owczych, jajek na miękko (można na twardo), majonezu ze świeżych jajek. Nie jeść podrobów, wątróbki, mięsa konserwowanego azotanem sodu : peklowane szynki i bekon. Nie jeść grzybów.
Unikać nadmiaru witaminy A.
Można jeść: krewetki, łososia, mintaja i suma (zawierają mniej ołowiu niż poprzednie).
Toxoplazmoza: unikać potraw z niedogotowanego mięsa, ryb, drobiu, potraw z grila oraz owoców morza. Warzywa i owoce muszą być dokładnie umyte i obrane. Kuwety kota czyścić w rękawiczkach, prace w ogrodzie należy wykonywać w rękawiczkach.
Unikać sauny i gorących kąpieli. Kąpać się pod prysznicem a nie w wannie
Na wymioty można stosować herbatę imbirową (ginger tea), imbir kandyzowany, tabletki imbirowe.
Na infekcje grzybicze mozna stosować leki p/grzybicze np. Nystatyna tabletki dopochwowe (w irlandii wycofana) lub Clotrimazol globulki dopochwowe ( w irlandii dostepny bez recepty odpowiednik to Canesten pessary po 100mg 1x na noc przez 6 dni) oraz clotrimazol krem ( Canesten cream lub thrush cream dostepne bez recepty w irlandii), płukanki dopochwowe np. tantum rosa są dostępne w polsce bez recepty.
Bezpieczne w ciąży są Paracetamol w każdej postaci np: Panadol, Lemsip max, Paralink 3x1 gram na gorączkę. Na zgagę jest Rennie lub Gaviscon.

Można pić kawę ( nie więcej niż 4 filiżanki/ dobę) i zieloną herbatę.

pewnie jest tego wiecej na innych stronach :-D jak znajde cos ciekawego to wkleje

dzięki ruda ... bo ja to kompletnie niezorientowana jestem :-) i dziewczyny jak możecie to wklejajcie takie informacje :-) ale powiedzcie mi jedno jak to jest z fetą - no bo teraz np hochland wypuścił taką fetę z bazylią i oliwkami i jest ona z mleka pasteryzowanego... to można czy nie? :-)

wiesz kochana ja uważam, że jak zjesz raz na jakiś czas, to ci się nie nie stanie, byle nie przesadzać. ja tego w pierwszej ciąży nie wiedziałam i wszystko po troszku jadłam więc nie popadajmy w histerie jak nam się zdarzy w sałatce zjeść 2 kwadraty fety;-)

Witam Was serdecznie!!!!!

Straszne mam zaległości w czytaniu,a w sobote wyjeżdzam na wesele szwagra do Lublina i wracam dopiero we wtorek!! :-(Kiedy nadrobie te zaległości to nie wiem....

U mnie też upał niemiłosierny ,chodze z córcią na basen,wczoraj przepłynełam nawet 3 długości basenu. Czuję się świetnie,nie mam już żadnych dolegliwości.Do nie dawna bolał mnie brzuch.

Kochane wpiszcie mnie na liste mamuś marcowych ,prosze.Termin mam na 9 marca.
imiona już wybrałam. Jeśli będzie chłopczyk to Igor,a dziewczynka Amelka.:-)

Zmykam do kuchni upiec bułeczkę drożdzową,a po południu zmykam z córcią na basen.Pozdrawiam

reklama
Do góry