reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2011

Hej laseczki-marcóweczki
Juz myslałam, że nie dam rady nadrobic tych stron co od wczoraj naprodukowałyście, ja niestety nie bardzo mam jak w pracy neta podczytywac i nadrabiam was w domu dopiero.
Do zainteresowanych pasem-wg mnie trafiony w 100%, już dziś odczułam ulgę bo miałam bardzo ciężki dzień w pracy
tulip-ja tez jeszcze nie zna płci i poznam ją najprędzej 16 list bo wtedy mam usg połówkowe, ale co ma byc to bedzie
okulista- co prawda powinnam napisac na wątku "wizytu u lekarza" ale napiszę juz tu - troche ku przestrodze. Poszłam dziś na badanie - miała byc formalność do zaświadczenia o cc - a okazało sie że mam odwarstwiona siatkówkę i od razu na cito miałam laserową korekcję i "przyklejanie" tej siatkówki. Dziewczyny! Nie ważne jaką macie wadę wzroku - idźcie na pożądne badanie okulistyczne dna oka w trójlustrze bo niespodzianki sie zarzają

Ostatnia edycja:
reklama
aaaaa dziewczyny!! moje dziecko będzie melomanem muzyki chyba! puściłam sobie Yasmin Levy (moją ulubioną piosenkarkę wykonującą muzykę sefardyjską z elementami flamenco) a ona zaczęła szaleć, jakby normalnie tańczyła!! :-D :-D :-D

to prawda dzieci w brzuszkach juz na tym etapie ciazy słyszą muzykei reagują;-))) ja tez tak miałam w pierwszej ciazy i teraz to samo

Bosa- wydaje mi sie ze jak na wyprawke od o-6 mc to tak około 1000 pound lepiej miec wiecej niz ma ci zabraknąc.... a i taka moja rada pewnie laseczki potwierdzą nie kupowac za duzo bo dzieciaki szybko rosną ze ho ho..... moja Wiki polowy nie zdązyła ubrac
Clifordzik- to zdrówka dla męzusia a ty uważaj na siebie zebys sama bakcyla nie zalapała......

ide wiki kompac.............

jestem dziś szybciutko po praktykach :-) dziś się spełniałam wycinając dzieciom gwiazdki :sorry2:
Co za dzień, wszystko mnie łamie i cały czas ziewam. Maks grzeczny, prawie cały czas śpi.
Zdecydowanie widzę zależność między ruchliwością Maksa, a moimi napadami głodu. Dziś chodzę najedzona porcjami dla 1 osoby. Zjadłam tylko śniadanie i obiad + teraz jabłko, zero słodyczy i objadania.
Ale za to spojrzałam dziś w lustro z niesmakiem. Pojawiają się fałdki na moim ciele i dupsko mi się wydaje gigantyczne :zawstydzona/y:

Ewi, do usług. Mimo to mam nadzieję, że nie popsułam Wam przyjemności z jedzenia ptasiego mleczka :laugh2:

papciarku, nie wyzywaj gościa, tylko to zgłoś, a allegro się tym zajmie.

Mamy angielskie, help!!! ILE POTRZEBA FUNCIAKÓW NA PRZYZWOITE "OCIUSZKOWANIE" DZIECIĘCIA NA OKRES 0-6 MIESIĘCY? Tak pi razy oko :nerd:

No jesli spodziewasz sie coreczki, to ile wezmiesz tyle wydasz ;) W GAPie masz cudne ubranka dla dziewczynek, tak samo jak i w Nexcie. No i Mothercare. Wydaje mi sie, ze w przeliczeniu na zlotowki ubranka nie naleza do najtanszych, ale sa niepowtarzalne :) i chyba wtedy nie bedzie jeszcze wyprzedazy...

Chce wrocic do pracy, ale to nie takie proste. Okazuje sie, ze musze pojsc do lekarza po zaswiadczenie, ze jestem juz zdolna do pracy. No paranoja. Dzis po collegu nie zdarzylam juz tego zalatwic, jutro musze do przychodni isc. Jakbym umiala sciemniac, to poszlabym jeszcze na zwolnienie, ale klamac nie umiem i nie jest to w mojej naturze. Grrr.

Poza tym nie przyszly mi jedne buciki zamowione na ebay. 5 funtow to nie majatek, ale liczy sie fakt, a zamowilam 2 tyg temu. Zaraz maila nasmaruje temu komus. Bedzie mi tu dziecko oszukiwal.

papcia ale się uśmiałam z twojej psinki:) wygląda bajerancko, zawsze mnie bawią ubrane pieski

koncia nadrabiaj zatem żarciowe zaległości:D

ewi a ja mam pudło Ferrero rocher:) co ty na to? hihihi

Dziewczyny, pozwolilam sobie zrobic liste rzeczy potrzebnych dla mam w UK :) znalazlam go na jednym z portali. Jesli ktoras ma doswiadczenie i cos jest zle to prosze o skorygowanie.
PROSZE O PRZENIESIENIE DO ODPOWIEDNIEGO TEMATU! Nie wiedzialam czy sama moge dodac...

Rzeczy dla mamy:

• szlafrok;
  • 3 koszule nocne (w celu ułatwienia karmienia – najlepiej rozpinane z przodu);
  • skarpetki;
  • majtki (luźne i wygodne, najlepiej bawełniane);
  • biustonosz do karmienia;
  • przybory toaletowe;
  • klapki (najlepiej większe, gdyż stopy po porodzie mogą być opuchnięte);
  • ręcznik;
  • duże podpaski lub wkładki poporodowe (maternity pads);
  • gumka do włosów, grzebień;
  • zegarek (będzie pomocny w obserwowaniu częstotliwości skurczy);
  • telefon komórkowy (aby być w kontakcie z bliskimi);
  • woda i przekąski (szpital zapewnia śniadanie, obiad i kolację, ale możesz zgłodnieć między posiłkami);
  • książka, gazety, odtwarzacz muzyki (na wypadek, gdyby pobyt w szpitalu się przedłużył);
  • aparat fotograficzny/kamera (jeśli chcesz uwiecznić pierwsze chwile życia dziecka);
  • ubranie na wyjście ze szpitala.
Dokumenty

• dowód osobisty;
  • legitymacja ubezpieczeniowa;
  • wyniki badań, ważne dla ciąży i porodu (np. grupa krwi, HBS i USG robione w ostatnim trymestrze);

Rzeczy dla dziecka

• 3-4 pajacyki;
  • jednorazowe pieluszki dla noworodków;
  • pieluszki tetrowe (przydatne gdy np. dziecku się odbija);
  • nawilżone chusteczki pielęgnacyjne;
  • balsam do mycia;
  • krem przeciw odparzeniom;
  • ręcznik z kapturkiem;
  • skarpetki, czapeczki, rękawiczki "niedrapki";
  • ubranko na wyjście (odpowiednie w zależności od pory roku);
  • fotelik samochodowy (będzie Ci potrzebny na wyjście ze szpitala).

Rzeczy dla partnera

• prowiant na kilka godzin;
  • drobne do automatu z kawą;
  • telefon komórkowy;
  • gazeta lub coś innego dla zabicia czasu;
  • koszula na zmianę – w sali porodowej może być gorąco, więc miło będzie założyć coś świeżego.

Fifraczku jutro ma wolne, więc pewnie w poniedziałek. Podpisałby dzisiaj, ale babki kardowe wpisały mu 4 dni urlopu, może by przeszło, a na świadectwie pracy miał też bezpłatny, więc stwierdziły, że przygotują na nowo ;) Dostał za to wczoraj masę innych papierków do wypełnienia i podpisania, a ja mu ciągle suszę głowę, żeby wszystko czytał zanim gdziekolwiek się podpisze ;) A z tamtym zwolnieniem, to już niech się gonią.. Teraz kombinujemy tylko jak to zrobić, żeby miał ciągłość w ubezpieczeniu, bo jak jakaś karencja będzie to nie dostanie za urodzenie dziecka :/

Trzebiska to mam podobnie, robię swoje i nie ogłaszam tego całemu światu, więc nikt też tego nie docenia.. A pokój dzielę z typowym leniwcem ;) który nie ma prawie pracy (bo przyszedł na stanowisko, gdzie dopiero sprawa się rozkręca) i ciągle narzeka (ale tylko przy mnie) "jaka nuuuuuuuuda, co ja mam dzisiaj tu robić" a ja białej gorączki dostaję, zamykam mu za to buzię tekstem "jak chcesz, to mogę się podzielić moją pracą" i jest cisza ;) A jak coś mu się uda załatwić, najmniejszą czynność wykonać to od razu robi z tego pracę na 2 dni i opowiada kierowniczce z takim zapałem ile go to kosztowało zachodu bla bla A ja się tylko w duchu śmieję.. Cóż.. Jak się tak ustawił, trafił dobrze, to niech się cieszy.. Ja tam uwielbiam moją pracę, mogliby tylko lepiej płacić i czasem docenić ;)

Cliford zdrówka dla męża, a dla Ciebie cierpliwości ;)

Papciaku a to spanielek??

Bosa może jakieś sprzęty sobie też pokupujesz, bo laski tu często piszą, że z promocji laktator albo sterylizator ;)

Koncia czy pocieszę Cię, że kupiłam dzisiaj spodnie XL?? A normalnie noszę S/M hahahahaha Mimo to cieszę się jak dzwonek, bo zapłaciłam 54zł, są mega wygodne i mają krótszą gumę od tych z H&M

A teraz mam chcicę na zupkę chińską - rosołek z amino, ale ja robię tak, że wsypuję 2, posypuję jedną przyprawą i zalewam trochę wodą, żeby cała wsiąkła w makaron i mam spaghetti :D I filmik mamy jakiś "Bitwa w Seatle" - ma być jakaś odmiana od tajnych agentów FBI i filmów o zemście za zabitą rodzinę ;)

hej,
ale sobie narobiłam kłopotów
pisałam, że od 3 tyg. źle sie czuję i jestem chora - no i dziś byłam na pulmonologii cały dzień. Spirometria wyszła dość słabo i mialam zapodane leki w inhalacjach + dożylnie sterydy :( Kręciło mi się w glowie i byłam jak pijana po tych wentylacjach, więc zalegałam tam.
Dostałam 6 leków na dobę, w tym doustny steryd Encorton 20mg i 5 wziewów /2 do nebulizatora/ no i czuję się podle. W poniedziałek znowu do szpitala, chyba że w nocy będzie mi gorzej, to jutro...
Miałam o 1 l powietrza w płucach mniej, wiec jest niedotlenienie. Biedna ta maja kruszynka pewnie się bardziej nacierpiała przez te 3 tyg niż ja.

Pierwszą ciążę przeszlam bez żadnych zaostrzeń, a teraz? Poczytałam trochę i wychodzi z badan, że jak w brzuszku jest dziewczynka to zazwyczaj u matki występują zaostrzenia astmy. A jak się nie bierze leków to jest mniejsza masa urodzeniowa dziecka i zagrożenie wcześniejszym rozwiązaniem. Więc idę się leczyć
Spadam się inhalować i dołowac i może dziś w koncu prześpię noc. Jestem bardzo zmęczona.
Poczytam Was jak mi się poprawi
dobranoc :*

reklama
Dziewczyny możecie sie teraz śmiać ale żegnam sie na dzisiaj z Wami i idę........prasować. Mam pół kosza do przeprasowania a jutro juz mam 2 następne praktycznie wysuszone....czyli kolejne prasowanie:):) Poza tym dodam ze po tych newsach odnosnie wagi i dobrego samopoczucia dziewczyn nie ukrywam ze czuje sie mega na siłach:):) hahahah energia mnie na wieczór rozpiera:)!!!!!
Miłego wieczorku:):)

Do góry