reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2020

reklama
Smutna historia :(
Tylko właśnie moje wątpliwości rodzi jedna sprawa: czy taka wada o której piszesz wychodzi TYLKO w Pappa i USG genetycznym? Bo wydaje mi się, ze tutaj sprawdzamy inne wady płodu. Czy wady np serca noe wyjdą i tak później w USG?
Tak wady serca bada się w genetycznym dopiero w 20tc. Tylko są wady serca niewymrywalne w usg wcale. Nie wiem czy takie wykryjesz np. w amniopunkcji?

Smutna historia :(
Tylko właśnie moje wątpliwości rodzi jedna sprawa: czy taka wada o której piszesz wychodzi TYLKO w Pappa i USG genetycznym? Bo wydaje mi się, ze tutaj sprawdzamy inne wady płodu. Czy wady np serca noe wyjdą i tak później w USG?
U znajomej ona tego nie robiła nie wyszło, lekarz tylko powiedział że dziecko będzie się szybciej męczyło nic więcej... Tez się nad tym zastanawiam, kurde nie mam żadnego przypadku w rodzinie, dbam o siebie itd nie wiem.
f2w3gov37znp1hsr.png

@Szarafoka oka A powiedz mi jeszcze ile czasu Leżysz już?? Nie bolą Cię plecy od leżenia??

dopiero od tygodnia , plecy jeszcze nie . wstaje na siku prysznic albo zeby zrobic sobie herbate czy cos, gdy akurat nie ma w domu nikogo. Fizycznie nie jest zle tylko psychicznie czasem ciezko... męczy to lezenie . Ty tez polegujesz?

dopiero od tygodnia , plecy jeszcze nie . wstaje na siku prysznic albo zeby zrobic sobie herbate czy cos, gdy akurat nie ma w domu nikogo. Fizycznie nie jest zle tylko psychicznie czasem ciezko... męczy to lezenie . Ty tez polegujesz?
Tak też poleguje, też prawie od tygodnia, bo od wtorku.

W jednym kubeczku wsyp z dwie łyżeczki sody w drugiej potrzebny będzie Twój mocz [emoji6] wlej to do sody i obserwuj co się dziej. Jeśli zrobi sie piana coś jak spienione piwo oznacza CHLOPCA jeśli nie będzie piany oznacza DZIEWCZYNKE oczywiście to tylko zabawa [emoji16]

Haha ciekawe jaka jest procentowo skutecznosc tej "metody" :) Fajnie, mozna miec rozrywke. Jakbym zrobila ten test i wyszloby mi, ze bedzie kolejny siurek, to zwalilabym na swoja nieumiejetnosc w przeprowadzaniu testu: czy powinnam zrobic test z porannego moczu czy to nie ma znaczenia? I czy wlewac tak jak nalewa sie piwo, zeby sie nie spienilo? Haha, ide sie czyms zajac w domu bo glowa wariuje...

Ja cię, gratulacje!!!! Zazdroszczę, ja trochę liczyłam na bliźniaki bo w rodzinie mam ich sporo :)

Czytam teraz książkę o ciąży i zaczęłam się zastanawiać nad sensem badań 11-14 tyg. Planowałam iść na samo USG ale wychodzi na to, że bez Pappa nie ma sensu. Gdybym miała robić obydwa badania to koszt 500-600 zł - a nie mam w rodzinie żadnych przypadków niepełnosprawności, sama jestem zdrowa i mam 30 lat. Z taką wiedzą też bym nic nie zrobiła. Tym bardziej, że coraz częściej słyszę o przypadkach, kiedy test się pomylił - w jedną albo drugą stronę i albo był niepotrzebny stres przez kolejne sześć miesięcy albo mimo wyniku wskazującego na brak wad - dziecko urodziło się chore. Dopiero te droższe albo bardziej inwazyjne testy dają większą pewność.
Słyszałam argumenty, że mając taką wiedzę można zdecydować się na lepsza opiekę medyczną albo na szpital o większej referencyjności - ale w sumie i tak chyba przyszła matka wybiera najlepszą opiekę (na jaką sobie może pozwolić) i najlepszy szpital? A ewentualne operacje na płodzie - to z tego co rozumiem tego typu wady wychodzą dopiero na połówkowym.
Jak to było u Was, jest ktoś, kto decydował się takich badań nie robić? Ja się ciagle waham :/
Ja w pierwszej ciazy nie zdecydowalam sie na badania. Teraz jestem troche starsza i zaczynam sie zastanawiac... Mam ogromny dylemat.

Pkol podwójne gratulacje [emoji4]

Ja właśnie leżę i uświadomiłam sobie że piersi przestały mnie boleć , jeszcze mam tyle stresów , mam wrażenie że to koniec , ostatnio jestem klebkiem nerwów i strasznie poza światem...
Glowa do gory! Bedzie ok :)

Ja już leze dwa tyg, ale od kilku dni nie mam już w ogóle plamien, wiec mam nadzieje, ze to dobry znak. A mdłości mam 24h na dobe od jakiś 3 tyg. Nie wymiotuje, ale cały czas jest mi nie dobrze. Jeść jem, ale na noc nie mam ochoty... w tygodniu pójdę do kontroli.
f2w3rjjghb3ibrut.png

Mnie mdli praktycznie na okraglo:( nie jestem w stanie nad tym zapanowac. W glowie mi sie tak dziwnie kreci ale wymiotuje juz rzadziej Chyba rzeczywiscie organizm sie przyzwyczaja. Dzis gylko 1 po sniadaniu I spokoj. Jestem okropnie slaba, caly czas bym lezala. Jak znow mam dzien lepszy to sie martwie czy wszystko ok I to takie zamkniete kolo. Maz przejal wiekszosc obowiazkow bo Ja nie daje rady :( ciezko mi z tym.

Dziewczyny co do badan usg prenatalnego - zespol downa czy inne trisomie genetyczne sa chorobami genetyczni ale nie sa dziedziczne. Stad myslenie, nie bylo u mnie w rodzinie wiec Moze nie Musze robic badania jest mylne. Trisomie powstaja na etapie laczenia sie komorek I tworzenia lancucha genetycznego poprostu dochodzi w parze dodatkowy chromosom I nikt nie na na to wplywu. Co wiecej, gdybysmy sprawdzili oddzielnie kariotyp matki i ojca to bylby on prawidlowy.
Wie

reklama
Do góry