reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

reklama
Oczywiście masz rację, ale te kilka dni nie robią takiej różnicy jak przy liczeniu od dnia ostatniej @ :)
Tak, tylko że wiek dziecka na usg masz podawane od ostatniej @ i z góry jest przyjęte +/- 14 dni, a przy jeszcze dłuższych cyklach napewno też jest to odpowiednio wyliczanie. Pierwsze usg są najbardziej wiarygodne co do dnia zapłodnienia jeśli oczywiście ciąża rozwija się prawidłowo i przy długich cyklach wiek ciąży będzie wyliczona na podstawie tego usg.

Nie mam zbytnio regularnych miesiaczek. Ale w 33tc robiłam betę i była zerowa. Dopiero w 36 tc było pozytywne.
Więc nie martw się bo jak sama mówisz masz długie i nieregularne cykle. Skoro beta wyszła pozytywną dopiero w 36dc czyli dopiero w 5 tyg doszło do zagniezdzenie więc dopiero wszystko się rozkręca.

Kurczę mam plamienie brazowe trochę znowu... :/ nie wiem czy się martwić tym czy jak. Ma któraś jeszcze?? Albo miała w poprzedniej ciąży, która się dobrze skończyła? Ja miałam w poprzedniej j skończyła się złe. Jutro napisze SMS do ginekolog
Ja miałam plamienia w poprzedniej ciąży i naprawdę byłam już wręcz przekonana że pewnie znowu skończy się poronieniem (wcześniej poronilam 7t 4d) na szczęście skończyło się wszystko dobrze brałam wtedy LUTEINE i urodziłam zdrowa dziewczynkę

Ok, koniec postów o poronieniach i takich negatywnych... !!
Dziewczyny, tak się zastanawiam, co ja będę robić całymi dniami jak już pójdę na L4? :D
ja jak byłam w pierwszej ciązy to musiałam szybko uciekać na L4- bo taka praca, nocki, dźwiganie itp. [Poszłam do lekarza na nfz i usłyszałam:,, a co pani myśli, że będzie jak księżniczka leżeć całą ciążę..zwierzęta też ronią, więc jak ma Pani poronić to poroni, a jak nie to urodzi i do roboty". Oczywiście kierowniczka nalegała na zwolnienie, bo byłam zbędna w pracy, nie było dla mnie stanowiska. Wtedy trafiłam na cudowną lekarkę- prywatnie- kobieta anioł, tego potrzebowałam debiutując jako mama. Na każde usg mąż jechał ze mną, rozmawiała z nami, super podejście. I moje dziecko czekało, aż ona będzie miała dyżur w szpitalu i wtedy zaczął się rodzić- poród indukowany w 41tyg. Bardzo mi pomogła w trakcie porodu.
A wracając co robiłam na L4: zaangażowała się właśnie w forum- mamy listopadowe, bo rodziłam 8 listopada- pisałyśmy, wspierałyśmy się. BYłam bardzo aktywna całą ciążę do 7 miesiąca uprawiałam nordic walking, ćwiczyłam na piłce. Ponadto szkoła rodzenia- polecam- poznałam super mamy, mamy do tej pory kontakt. Szykowanie wyprawki i zaangażowałam się w konkursy i od tej pory biorę w różnych udział i tak oto zdobywam rzeczy dla dziecka:)
A ja jestem z Zielonej Góry- zachód POlski, a dokładnie obrzeża miasta- 10km do centrum:)

Masz rację troszkę za dużo tego smutnego wątku, ogólnie nie pomaga w niczym a wręcz wywołuje nie potrzebnie panikę. Jeśli dziewczyny potrzebujecie rozmowy to napewno są już utworzone takie wątki, a tutaj niech będzie pozytywne nastawienie do sytuacji, po takich stratach trzeba przejść do codzienności a nie skupiać się i porównywać do tego co było kiedyś. Też poronilam 2 razy a teraz mam 3 dzieci, z tego wynika że natura wie co robi i trzeba dążyć do swojego. Wiadomo że gorzej jest jak ktoś jest chory ale od tego są lekarze którzy potrafią w dużej mierze pomoc. Więc umawiamy się na pozytywne myślenie a nie kręcenie wątku w 80% o poronieniach
Ok jestem za ale jeśli w obecnej ciąży ktoś ma problem np plamienia itd to chyba lepiej się poradzić? Zapytać jak u reszty, może ktoś miał takie doświadczenia w poprzednich ciazach i chce się tym podzielic :) Byłoby super gdyby były same pozytywne wieści od każdej z nas :) Mi osobiście dziewczyny tutaj bardzo bardzo pomogły :)

reklama
Do góry