reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Szok, ze lekarka nie dała ci Eutyroxu przy takim wyniku w ciąży. Może spróbuj iść do innej. Ja wiele już endokrynologów przerobiłam, aż dostałam się do najlepszej we Wrocławiu wg opinii, która wyprowadziła mnie z bardzo złego stanu i ona mi każe poniżej 1 trzymać tsh w ciąży. Koleżanka, która nigdy się nie leczyła i nie robiła tsh teraz jest w ciąży (termin na luty), wyszło jej tsh 4 i od razu jej dali eutyrox w dawce 75 to tez to był dobry lekarz prywatnie w Warszawie.
Przestraszyłas mnie teraz I sprawdziłam nie 4.5 a 3.7 mam też wysokie, ona twierdzi że może mi się zmienić żebym zaczekala już zostały 3 tygodnie zrobić badanie i dopiero zadzwonić i ewentualnie wtedy brać. Myślisz że powinnam zacząć już?

reklama
Proszę nie pisz jej takich bzdur, ze tsh nie jest w ogóle istotne, bo to nie prawda. Lekarz endokrynolog interpretuje te wyniki razem z ft4, owszem, ale tsh tak czy siak w ciąży powinno się mieć najlepiej w granicach 1-1,5. Tez się leczę od 10 lat na niedoczynnosc.

@carox idx do endokrynologa i tak, on dobierze Ci dawkę, żeby troszkę to tsh obniżyć. Tsh w ciąży często wzrasta, mi w poprzedniej urosło do 5,5, to była ciąża stracona. Teraz tego bardzo pilnuje. Nie czytaj głupot na forach tylko słuchaj lekarza :)
Dokladnie! Ja tez lecze sie na niedoczynnosc od przeszlo 7 lat i lekarz zawsze patrzy na tsh i ft4.. jak tsh skacze powyzej 2 to podnosi mi dawke.. to bardzo wazne szczegolnie w ciazy

Przestraszyłas mnie teraz I sprawdziłam nie 4.5 a 3.7 mam też wysokie, ona twierdzi że może mi się zmienić żebym zaczekala już zostały 3 tygodnie zrobić badanie i dopiero zadzwonić i ewentualnie wtedy brać. Myślisz że powinnam zacząć już?
3.7 w ciazy to niedopuszczalne dla mojego lekarza, moim zdaniem powinnas isc do innego endokrynologa!

Dziewczyny czy u Was w ciąży żyły też staly się bardziej widoczne? Piersi i brzuch to wiadomo, ale chodzi mi o inne części ciała, np. ręce lub nogi... bo u mnie to masakra... nie są nabrzmiałe czy uwypuklone, tylko stały się jakoś tak mega widoczne na nogach i rekach właśnie...

Broń Boże, nie chciałam Cie przestraszyć, bardziej pomoc. Ona chce czekać 3 tygodnie na co? Aż bardziej wzrośnie? Bo samo z siebie jak ma spaść? Ja nie mogę Ci powiedzieć czy masz brać leki, nie jestem lekarzem, ale sugerowałbym konsultacje z jakimś innym jeszcze.

Dziewczyny czy u Was w ciąży żyły też staly się bardziej widoczne? Piersi i brzuch to wiadomo, ale chodzi mi o inne części ciała, np. ręce lub nogi... bo u mnie to masakra... nie są nabrzmiałe czy uwypuklone, tylko stały się jakoś tak mega widoczne na nogach i rekach właśnie...
Tak, tez. To w ciąży normalne :)

A czy lekarz ginekolog dobiera dawkę leku na tarczycę? Wyszło mi TSH 3,450, a miesiąc temu miałam poniżej 2,5. Wizytę mam 5 września. Myślicie, że powinnam się udać wcześniej?
Ginekolog niedoborze ci dawki leku na tarczycę u mnie ginekolog nawet nie wypisywał skierowania do Endo tylko kazał iść do lekarza rodzinnego który wypisał skierowanie do endokrynologa
U mnie też wszystkie żyły widać wszedzie

Broń Boże, nie chciałam Cie przestraszyć, bardziej pomoc. Ona chce czekać 3 tygodnie na co? Aż bardziej wzrośnie? Bo samo z siebie jak ma spaść? Ja nie mogę Ci powiedzieć czy masz brać leki, nie jestem lekarzem, ale sugerowałbym konsultacje z jakimś innym jeszcze.
To nie był endrykrynolog tylko ginekolog, ona wszystkie moje znajome i z rodziny prowadziła najlepsza w Tarnowie, tysiące już ciaz prowadziła... Kazała za 4 tyg powtórzyć badania tsh I ft4, nie miałam tego ft4, już mam w domu ten euhtorax I jeżeli nie spadnie to mam zacząć brać, bo ja nigdy nie miałam problemu z tarczyca. Powiedziała że duohastab mógł mi zaburzyc wynik, żebym przynajmniej tydzień nie brała przed badaniem a teraz kończę ostatnie opakowanie i koniec.

reklama
Tyle czekania i w końcu jest ten dzień... o 12:20 dziś prenatalne. Nie mogę się doczekać i tez bardzo się boje, nie wiem co tam się działo przez miesiąc z krwiakiem i dzieckiem, a brzuch często mnie bolał. Oby było ok, tak o tym marze... i żeby moc zacząć chodzić trochę i moc cokolwiek robić. Dam znać popołudniu, bo od lekarza jedziemy jeszcze na obiad do restauracji skoro już wyjdę z domu po miesiącu...

Do góry