Tsh nie jest istotne, w ogóle, a f4 bo ten hormon powinien być w górnej granicy, tegk hormonu potrzebuje dziecko . Ja choruje na niedoczynność, hasimoto lecze się ponad 1,5 roku i kiedy dowiedziałam się o ciąży zrobiłam badania tsh miałam przy granicy 5, ale ze f4 miałam ładne lekarka zwiększyła dawkę minimalnie teraz jestem po kontroli wyniki mam dobre.A czy lekarz ginekolog dobiera dawkę leku na tarczycę? Wyszło mi TSH 3,450, a miesiąc temu miałam poniżej 2,5. Wizytę mam 5 września. Myślicie, że powinnam się udać wcześniej?
reklama
A ginekolog raczej może mi pierwsze leki wpisała internista. Zrób badanie f4.A czy lekarz ginekolog dobiera dawkę leku na tarczycę? Wyszło mi TSH 3,450, a miesiąc temu miałam poniżej 2,5. Wizytę mam 5 września. Myślicie, że powinnam się udać wcześniej?
madziuuula
Fanka BB :)
Najlepiej zrób do wizyty ft4 jeszczeA czy lekarz ginekolog dobiera dawkę leku na tarczycę? Wyszło mi TSH 3,450, a miesiąc temu miałam poniżej 2,5. Wizytę mam 5 września. Myślicie, że powinnam się udać wcześniej?
Ivve
Na moje z tego co się na oglądałam zdjęć z forum gdzie analizują wysrostek płciowy widzę dziewczynkę [emoji7]Ech, No to mam nadzieje, że u mnie sie sprawdzi mam nawet po prostu takie przeczucie, ze to dziewczynka
Dla zabawy wrzuć na fb na grupie gdzie dziewczyny analizują właśnie takie zdjęcia z usg pomiędzy 11 a 14 tygodniem.chyba jakoś tak i ciekawe co one tam wypatrza [emoji6]
Bedemama!
Moderator
Dziewczyny, musialyscie mocno trzymac dzisiaj kciuki, bo podroz odbyla sie prawie bez zaklocen przez ostatnie kilka lat podrozowania z LOTem ani raz nie udalo mi sie przyleciec gdzies na czas. A dzisiaj, uwaga, przylot minute przed planowanym czasem!
Synek, jak nigdy, zachowywal sie jak aniol i przesiedzial spokojnie dwa loty i dwie podroze samochodem. A ja nie zahaftowalam ani jednego kibelka.
Jedyna sytuacja, ktora popsula mi humor, to pani przy odprawie. Zaczelo sie juz zle, bo rano mnie mdlilo, wyjechalismy z domu za pozno no i atmosfera ogolnie byla nerwowa. Na lotnisku ktos musial sie machnac na monitorze wklepujac zly numer stanowiska do zdania bagazu. Po 20-minutowym odczekaniu w kolejce zostalismy odeslani z kwitkiem.
Kiedy przydreptalismy do wlasciwego stanowiska okazalo sie, ze kolejka jest jeszcze dluzsza niz poprzednia a do obslugi sa dwie osoby (dla klasy premium i dla zwyklych szaraczkow). Stwierdzilam, ze tym razem "wykorzystam" okazje, bo przede mna jeszcze caly dzien podrozy i odprawie sie u pani bez kolejki ze wzgledu na ciaze. No i spotkala mnie niemila niespodzianka, bo pani odmowila pomocy sadzac, ze nie ma takiej zasady, ze kobiety w ciazy maja byc traktowane priorytetowo. Dziewczyny, nie wiem czy to hormony, nieodpowiedni ton tej pani czy ja po prostu jestem przewrazliwiona dupa, ale po prostu sie rozkleilam na jej oczach (i pozostalych +/-80 na oko osob czekajacych w kolejce). Powiedzialam mezowi, ze nie dam rady tak sama podrozowac caly dzien i juz bylam gotowa zbierac manatki i wracac do domu. Wrocilam na koniec kolejki i dopiero po interwencji meza pani laskawie pozwolila mi ominac kolejke.
Wiem, ze zasady odprawy na lotnisku nie wyznacza dane lotnisko a linia lotnicza, dlatego jestem w szoku, ze LOT moglby nie miec zasady szczegolnego traktowania kobiet w ciazy. Musialam sie wam wyzalic bo mezowi juz od tego wiedly uszy.
P.s. ale znowu duzo naskrobalyscie. Bede miala co czytac
Synek, jak nigdy, zachowywal sie jak aniol i przesiedzial spokojnie dwa loty i dwie podroze samochodem. A ja nie zahaftowalam ani jednego kibelka.
Jedyna sytuacja, ktora popsula mi humor, to pani przy odprawie. Zaczelo sie juz zle, bo rano mnie mdlilo, wyjechalismy z domu za pozno no i atmosfera ogolnie byla nerwowa. Na lotnisku ktos musial sie machnac na monitorze wklepujac zly numer stanowiska do zdania bagazu. Po 20-minutowym odczekaniu w kolejce zostalismy odeslani z kwitkiem.
Kiedy przydreptalismy do wlasciwego stanowiska okazalo sie, ze kolejka jest jeszcze dluzsza niz poprzednia a do obslugi sa dwie osoby (dla klasy premium i dla zwyklych szaraczkow). Stwierdzilam, ze tym razem "wykorzystam" okazje, bo przede mna jeszcze caly dzien podrozy i odprawie sie u pani bez kolejki ze wzgledu na ciaze. No i spotkala mnie niemila niespodzianka, bo pani odmowila pomocy sadzac, ze nie ma takiej zasady, ze kobiety w ciazy maja byc traktowane priorytetowo. Dziewczyny, nie wiem czy to hormony, nieodpowiedni ton tej pani czy ja po prostu jestem przewrazliwiona dupa, ale po prostu sie rozkleilam na jej oczach (i pozostalych +/-80 na oko osob czekajacych w kolejce). Powiedzialam mezowi, ze nie dam rady tak sama podrozowac caly dzien i juz bylam gotowa zbierac manatki i wracac do domu. Wrocilam na koniec kolejki i dopiero po interwencji meza pani laskawie pozwolila mi ominac kolejke.
Wiem, ze zasady odprawy na lotnisku nie wyznacza dane lotnisko a linia lotnicza, dlatego jestem w szoku, ze LOT moglby nie miec zasady szczegolnego traktowania kobiet w ciazy. Musialam sie wam wyzalic bo mezowi juz od tego wiedly uszy.
P.s. ale znowu duzo naskrobalyscie. Bede miala co czytac
Agunia1401
Moderator
11tydzien1dzien, usg w 11tydzien3dzien
Mi zrobiła usg sprawdziła kość nosowa, przeziornosc karkowa że jest w porządku rączki nóżki powłoki brzusznej, mózg i serce i mówi że nie muszę iść na badanie, bo ona na moim miejscu by nie szła bo wszystko ok, jestem młodą plus dziecko już było 13+1 woec troszke późno, powiedziała że mogę iść na te późniejsze że gdyby coś wyszło to wtedy warto sprawdzić.I jeszcze jedno. Czy po usg lekarz zaproponował zrobienie badania z krwi? Test pa-paa z tego co dziś sie dowiedziałam moze być dodatkowo zlecony gdy było juz wykonane usg. Każdy lekarz ma jednak swoje podejście kiedy test wykonać...
Mojej koleżance na ostatnich penetralnych wyszła pogrubiona nerka I coś jeszcze u malutkiej i się potwierdziło po urodzeniu więc wdrazaja odrazu leczenie
Agunia1401
Moderator
Mi tsh wyszło 4.5 I kazała powtórzyć badania za 4 tygodnie tsh, ft4 jeżeli wyjdą źle mam zacząć brać eutoraxA czy lekarz ginekolog dobiera dawkę leku na tarczycę? Wyszło mi TSH 3,450, a miesiąc temu miałam poniżej 2,5. Wizytę mam 5 września. Myślicie, że powinnam się udać wcześniej?
Proszę nie pisz jej takich bzdur, ze tsh nie jest w ogóle istotne, bo to nie prawda. Lekarz endokrynolog interpretuje te wyniki razem z ft4, owszem, ale tsh tak czy siak w ciąży powinno się mieć najlepiej w granicach 1-1,5. Tez się leczę od 10 lat na niedoczynnosc.Tsh nie jest istotne, w ogóle, a f4 bo ten hormon powinien być w górnej granicy, tegk hormonu potrzebuje dziecko . Ja choruje na niedoczynność, hasimoto lecze się ponad 1,5 roku i kiedy dowiedziałam się o ciąży zrobiłam badania tsh miałam przy granicy 5, ale ze f4 miałam ładne lekarka zwiększyła dawkę minimalnie teraz jestem po kontroli wyniki mam dobre.
@carox idx do endokrynologa i tak, on dobierze Ci dawkę, żeby troszkę to tsh obniżyć. Tsh w ciąży często wzrasta, mi w poprzedniej urosło do 5,5, to była ciąża stracona. Teraz tego bardzo pilnuje. Nie czytaj głupot na forach tylko słuchaj lekarza
Szok, ze lekarka nie dała ci Eutyroxu przy takim wyniku w ciąży. Może spróbuj iść do innej. Ja wiele już endokrynologów przerobiłam, aż dostałam się do najlepszej we Wrocławiu wg opinii, która wyprowadziła mnie z bardzo złego stanu i ona mi każe poniżej 1 trzymać tsh w ciąży. Koleżanka, która nigdy się nie leczyła i nie robiła tsh teraz jest w ciąży (termin na luty), wyszło jej tsh 4 i od razu jej dali eutyrox w dawce 75 to tez to był dobry lekarz prywatnie w Warszawie.Mi tsh wyszło 4.5 I kazała powtórzyć badania za 4 tygodnie tsh, ft4 jeżeli wyjdą źle mam zacząć brać eutorax
reklama
evli2
lekarz ginekolog powinien dać skierowanie do endokrynologa i w ciągu 7 dni musi cię przyjć endokrynolog. ja leczę się na niedoczynność, więc jak tylko dowiedziałam się o ciąży to zarejestrowałam się do endokrynologa i wizyty mam często.A czy lekarz ginekolog dobiera dawkę leku na tarczycę? Wyszło mi TSH 3,450, a miesiąc temu miałam poniżej 2,5. Wizytę mam 5 września. Myślicie, że powinnam się udać wcześniej?