reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌼🌸Marcowe kreski 🌸🌼 wiosenne kwiaty rozkwitają, a nasze testy dwie kreseczki dają

A zdarza Wam się, że faza lutealna jest krótsza niż 14 dni? To w ogóle możliwe? 😆 W szkole chyba uczyli, że od owulacji zawsze 14 dni, ale ja byłam przed owulacja 22.02 w czwartek (usg), pierwszy pozytywny owulak 23.02 w piątek rano, nawet z owulacja w piątek (załóżmy że przegapiłam pierwszy pozytywny po piku w środku nocy), to wychodzi mi 12 dniowa faza lutealna, bo plamienie dziś typowo na okres, jutro pewnie dostanę. 🫠 a z owulacja w sb to jest 11 dniowa faza. 🥴
Ja gdzieś czytałam, że faza lutealna może trwać 12-16 dni, niekoniecznie te podręcznikowe 14, bo też się nad tum zastanawiałam (aplikacja domyślnie pokazuje owulację 14 dni przed okresem).
Ale jeśli się mylę, to niech któraś z dziewczyn mnie poprawi 😉

Ostatnia edycja:
reklama
Ja gdzieś czytałam, że faza lutealna może trwać 12-16 dni, niekoniecznie te podręcznikowe 14, bo też się nad tum zastanawiałam (aplikacja domyślnie pokazuje owulację 14 dni przed okresem).
Ale jeśli się mylę, to niech któraś z dziewczyn mnie poprawi 😕
Tak, chyba tak, bo właśnie robię przegląd internetów i tu piszą że norma jest chyba nawet od 10 dni. 😱

A zdarza Wam się, że faza lutealna jest krótsza niż 14 dni? To w ogóle możliwe? 😆 W szkole chyba uczyli, że od owulacji zawsze 14 dni, ale ja byłam przed owulacja 22.02 w czwartek (usg), pierwszy pozytywny owulak 23.02 w piątek rano, nawet z owulacja w piątek (załóżmy że przegapiłam pierwszy pozytywny po piku w środku nocy), to wychodzi mi 12 dniowa faza lutealna, bo plamienie dziś typowo na okres, jutro pewnie dostanę. 🫠 a z owulacja w sb to jest 11 dniowa faza. 🥴
Faza lutealna jest stała dla każdej kobiety ( w teorii nie powinna się zmienić) i może trwać między 11(niektórzy mówią 10)-16 dni i wtedy jest ok. Dłuższe lub krótsze już są oceniane ze nieprawidłowe. Pamiętaj że pierwszy dzień cyklu i okres liczy się od żywej krwi, nie od plamienia. Ja mam 11 dniową fazę lutealna, gdzie owulację z reguły mam w 18/19 dc. :)

Faza lutealna jest stała dla każdej kobiety ( w teorii nie powinna się zmienić) i może trwać między 11(niektórzy mówią 10)-16 dni i wtedy jest ok. Dłuższe lub krótsze już są oceniane ze nieprawidłowe. Pamiętaj że pierwszy dzień cyklu i okres liczy się od żywej krwi, nie od plamienia. Ja mam 11 dniową fazę lutealna, gdzie owulację z reguły mam w 18/19 dc. :)
Tak tak, z krwawieniem zdaje sobie sprawę. Jakbym liczyła plamienia to miałabym z 8 dni. 🫠😵‍💫 Na pewno zapytam na następnej wizycie lekarza o te plamienia i coraz krótsza fazę.

Ja mam 11

reklama
Do góry