reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2019

Moja mała po powrocie ze szpitala też płakała z głodu, dałam jej butle mm i spała jak zabita przez kilka godzin. Spanikowana dzwoniłam na oddział polozniczy pytać co mam robić, czy budzić czy cobo tak mocno spala
Hahaha niesamowite, bo tak samo było u nas [emoji23] po tej butli mleka tak spał, że po jakimś czasie panikowaliśmy do teściowej dzwoniliśmy czy to normalne że tak śpi mocno, czy go wybudzić hahah

reklama
Dziewczyny wypowiedzcie się proszę na temat inhalatora, warto by znalazł się na liście wyprawkowej ? Myślę też o użytku dla nas dorosłych a potem dla maluszka. Macie? polecacie?

Nie mam.. nie miałam dla dzieci i nie używałam. Kupilabym dopiero gdyby była potrzeba. Poza tym widzę, że jak ktoś ma to później często używa, a ja jestem z tych, że leki w ostateczności. Lepiej hartować dzieciaki :-D
Na ostatniej wizycie doktor kazał mi iść do położnej, żebym już była pod jej opieką i żeby wpisała się do karty ciąży. Podobno teraz to wymagane w szpitalu przy porodzie. Byłyście już u swojej położnej? Czy to położna którą mam u siebie w poradni dla dorosłych czy w poradni dziecięcej gdzie będzie leczony maluszek? Niestety mam dwie różne przychodnie i chyba będę musiała iść tu i tu, albo się przeniosę.

Z położną można się skontaktować już po 21tygodniu. W poprzedniej ciąży miałam kilka spotkań jeszcze przed porodem. Plan porodu był omawiany i spisany. W zasadzie rozmawiałyśmy o różnych wariantach zdarzeń itd. A to co bym chciała i czego sobie życzyła to zostało spisane na papierze. Ćwiczenie oddechy, sprawdzała też bicie serduszka. Tak w sumie ok, bo po porodzie nie przychodzi obca baba, tylko już znajoma. W ciągu roku możesz 3razy zmienić położną.. dopytaj jakie działają na twoim terenie.

Ja nie wiem skąd te wasze położne.. kurde u mnie to naprawdę świetna była i pomocna. Po porodzie miałam jeszcze 6 wizyt co tydzień. Była pod telefonem w razie czego i nawet kiedy minęło te 6tygodni to skorzystałam i dzwoniłam jak mmiałam problem a była niedziela. Poza tym mówiła właśnie o problemach z karmieniem jak skorzystać z jakieś darmowej fizjoterapii w domu (programy unijne itd), na temat szczepionek mogłam się dużo dowiedzieć, pierwszej pomocy. Szukajcie i popytajcie u siebie o konkretne i fajne położne.

Tylko u mnie na wiosce jest jedną położna, w dodatku ta sama, co 7 lat temu, jak rodzilam starsza córkę. Wyboru więc nie mam. A na prywatną przyznam, że szkoda mi kasy.

Tylko u mnie na wiosce jest jedną położna, w dodatku ta sama, co 7 lat temu, jak rodzilam starsza córkę. Wyboru więc nie mam. A na prywatną przyznam, że szkoda mi kasy.

Wiesz co, może dopytaj o jakąś sympatyczną ale z nieco dalszych dalszych stron.. jak siedziałam u tej mojej w gabinecie to dzwoniła do niej babka z miejscowości 30km dalej i umawiały się na wizytę. Może akurat zadzwonisz i dojedzie. W tych czasach raczej są mobilne położne. Zadzwonić i zapytać można. Czy dojedzie 15km czy trochę więcej nawet. To dla nich też kasa. Jakoś sobie rozpisuja te wizyty i mają płacone NFZ. Po każdej wizycie podpisywałam jej obecność w papierach. Lepiej mieć fajniejszą niż beznadziejną położną. Ona mi też powiedziała, że powinnam też wybrać pielęgniarkę, która w razie czego zastrzyki będzie przychodzić i dawać (o czym nawet nie wiedziałam, że można) i naprawę wiele innych szczegółów, o których świeżo upieczona mama może zapomnieć, albo nie wiedzieć..

Mam problem. Od wczoraj wszystko mnie swędzi. Od dawna mam problemy z trawieniem. Boje się, że to cholestaza ciążowa. Wpisuje się we wszystkie objawy. Byłam dzisiaj na powtórnym badaniu na toxo to od razu zrobiłam na cholestaze. Tylko, że tydzień będę musiała czekać na wynik..

Mam problem. Od wczoraj wszystko mnie swędzi. Od dawna mam problemy z trawieniem. Boje się, że to cholestaza ciążowa. Wpisuje się we wszystkie objawy. Byłam dzisiaj na powtórnym badaniu na toxo to od razu zrobiłam na cholestaze. Tylko, że tydzień będę musiała czekać na wynik..
Jesli wszystko Cie swedzi to raczej na pewno cholestaza. Moze lec na wizyte u gina on na pewno ma doswiadczenie w takich sprawach. I czemu az tydzien? Masakra....

Też mi się wydaje że powinnaś iść do gina już wcześniej bo tydzień czekania może być niebezpieczny dla malucha

Na szczęście to był fałszywy alarm. Ale co ja się nadenerwowałam przez te dni to moje.. jednak taka cholestaza to nie żarty. Lepiej jak Was zacznie coś swędzieć zróbcie sobie badania. Nie kosztują dużo, a dla spokoju warto.

Na szczęście to był fałszywy alarm. Ale co ja się nadenerwowałam przez te dni to moje.. jednak taka cholestaza to nie żarty. Lepiej jak Was zacznie coś swędzieć zróbcie sobie badania. Nie kosztują dużo, a dla spokoju warto.

Wierzę, że się nadenerwowałaś..Ale dobrze, że już masz wyniki i wszystko ok. Może to tylko przesuszona skóra? Albo się rozciąga?

reklama
Ja właśnie dostałam teraz od gina skierowanie na badanie cholestazy, bo miałam ja z pierwszą córka. Mówi że od tego etapu musimy to kontrolować już do końca.

Do góry