reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2019

No właśnie wydaje się mała. Tylko plusem jest to, że i tak nie mam gdzie trzymać przewijaka takiego tradycyjnego, a to będzie stało w łazience. Na początek będę mieć i tak tylko dostawke do łóżka więc taki na łóżko odpada.
No to to jest w takim wypadku całkiem fajne rozwiązanie :)

reklama
@Sol podziwiam Cie ze dopiero z koncowka lutego sie za to bierzesz. Aczkolwiek masz juz doswiadczenie wiec na pewno Ci latwiej niz nam pierworodka ;)

@Sol podziwiam Cie ze dopiero z koncowka lutego sie za to bierzesz. Aczkolwiek masz juz doswiadczenie wiec na pewno Ci latwiej niz nam pierworodka ;)
Dokładnie pierworódki bardziej szaleją ( jesli oczywiscie mogą)... znam tez dziewczyne co zamierza sie za to zabrac miesiac przed;) a jest to jej pierwsze;)

Dokładnie pierworódki bardziej szaleją ( jesli oczywiscie mogą)... znam tez dziewczyne co zamierza sie za to zabrac miesiac przed;) a jest to jej pierwsze;)
Wiesz co bo tak myślę, że jak się wcześniej urodzi to i tak w szpitalu się zostaje na początku... Dzidzia w incubatorze więc jest czas na wszystko.
Mam doświadczenie z wczesniakiem i jedyne co pewnie wcześniej spakuje to torbę do szpitala, ale też nie chce zapeszac. :)

Też jestem codziennie i sprawdzam ciszę. U mnie już 25 tc leci. Pamiętam jak ja i @roki_1991 bałyśmy się cokolwiek kupić i zylysmy w strachu co dalej a teraz zabieramy się za wyprawki. Ja mam pewnie z 10 ubranek i tyle. Wybrałam za to kolyske, matracyk, wanienke- i rozpoczynam polowanie na olx. Codziennie zaczytuje się o pieluchach wielo i jestem w tym mega zakochana. Wydaje się to bardzo skomplikowane ale im bardziej się zaglebiam tym więcej się rozjaśnia. Już nie mogę się doczekać kiedy nakupie tych pięknych pieluś.

Też jestem codziennie i sprawdzam ciszę. U mnie już 25 tc leci. Pamiętam jak ja i @roki_1991 bałyśmy się cokolwiek kupić i zylysmy w strachu co dalej a teraz zabieramy się za wyprawki. Ja mam pewnie z 10 ubranek i tyle. Wybrałam za to kolyske, matracyk, wanienke- i rozpoczynam polowanie na olx. Codziennie zaczytuje się o pieluchach wielo i jestem w tym mega zakochana. Wydaje się to bardzo skomplikowane ale im bardziej się zaglebiam tym więcej się rozjaśnia. Już nie mogę się doczekać kiedy nakupie tych pięknych pieluś.

Ja dalej się boję i codziennie żyje w strachu, ale w sumie trzeba coś zacząć myśleć pozytywnie :) tym bardziej że bardzo ale to bardzo cieszą mnie te zakupy i to wszystko. Mam syndrom wicia gniazda ;) jutro jadę do hurtowni po materiał na rożek i kokon :)

Roki ta komoda z przewijakiem fajna. Ja nie mam miejsca na takie cóś niestety. A w innych pomieszczeniach to możesz przewijać na takiej jakby macie turystycznej do przewijania. Nie wiem jak to się nazywa. U mnie to się fajnie sprawdziło, bo dom piętrowy, a nie będę z dzieckiem czy z przewijakiem latać po domu, a to zawsze gdzieś tam łatwiej przenieść. Zresztą sama zobaczysz "w praniu" co się u Ciebie sprawdzi.

Mi wysoka komoda z przewijakiem ratowała krzyż, bo mam nawroty rwy kulszowej i nie było mowy o nachylaniu się, czy przebieraniu np. na łóżku.

U każdego pewnie sprawdzają się inne rzeczy, ale ja Wam powiem z własnego doświadczenia, że zrezygnowałam z chusteczek nawilżanych, pudrów i sudocremu. U nas sprawdzało się mycie pupy dużymi wacikami moczonymi w ciepłej wodzie, wycierałam pupe do sucha i cienka warstwa maści Alantan - zielonej. Synek jak miał miesiąc dostał nietolerancji laktozy i odparzenia były potworne. Taki sposób pielęgnacji uchronił nas przed cierpieniem maluszka i używaliśmy tego aż do końca pieluchowania. Ta maść jest tania, można ją dostać w każdej aptece.

Poza tym Bobotic - krople z espumisanem na wzdęcia dla niemowlaków. Nas kolki nie ominęły z pierwszym, z drugim nie wiadomo, ale Bobotic już kupiłam hahah w razie co.

Taki "must have" dla niemowlaka moim zdaniem to też: sól fizjologiczna w apteczce, potem sól morska do noska (polecam Puri Nasin jest z dodatkiem gliceryny i nawilża śluzówke noska i genialnie odtyka lekki katar), waciki odkażone, waciki duże zwykłe, patyczki do ucha te szerokie dla niemowlaków. Termometr bezdotykowy świetnie się sprawdza do mierzenia temperatury bez budzenia dziecka i do sprawdzania temperatury mleka i wody w kąpieli.
Pewnie to można w każdej chwili dokupić, ale jak macie teraz jakaś okazje, promocje to warto pomyśleć o nebulizatorze takim inhalatorze do leków wziewnych. Nam jak pierwszy raz zachorował maluch, miał pół roku i dostał pierwszego ataku kaszlu krtaniowego to braliśmy pierwszy lepszy żeby tylko mu szybko pomóc i podać leki.

A do Was mam takie pytanie, bo czytam o nich same dobre rzeczy, a sama ich w ręku nigdy nie miałam i nie wiem czy opłaca się kupować, chodzi mi o pieluszki lub kocyk muślinowy z samego bambusa. Koszt jak dla mnie duży, ale będziemy mieli dzieci urodzone w maju i lato przed nami, a ten muślin bambusowy podobno genialnie reguluje temperaturę. Warto w niego inwestować?

Ja komode mogę postawić właśnie w łazience, bo gdzie indziej ciężko z miejscem. Mieszkamy na poddaszu więc tylko jedno piętro, nie trzeba gonić, więc to nie problem. A przemawia do mnie ta wysokość żeby się nie trzeba było schylac. A jak będzie to zobaczymy :)

reklama
Wlasnie dziewczyny na lato polecaja bambusowe produkty z racji tego co napisalas reguluja temp a nawet jeden stopien w dol wiec jak najbardziej dla wiosenno-letnich dzieci :) ja kupilam dwa duze kocyki z bambusa i jeden mniejszy. Zobaczymy jak sie spisze w praktyce:)

Do góry