reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2024

Kurde dziewczyny naczytalam się za dużo :( ze te tsh 2,5 ( a miałam 1,7 jakies 2 między temu) to za duzo i jakies leki itp 😞
Ogolnie to niedawno jak spadlo do tych 1,7 to przedtem mialo 2,11 😞 dziwne to u mnie, ale nigdy nie leczylam sie na tarczyce ani nic problemu nie mialam.
Ft 3 - 4,5 (norma do 6,6)
Ft 4 - 9,37 (norma do 14,41 )

reklama
Masakra a ja wieczorami zdycham. Cały dzień czuje się super a tylko zbliża się 19 i jeb. Ból głowy, mdłości, mega senność. A jak się prześpie to po pobudce jest jeszcze gorzej…. Dziś myślałam, że oszukam organizm i pojechałam z psem na spacer do lasu… no i ledwo z tego spaceru wróciłam bo nie miałam siły iść tak mnie mdliło.
I to jest codziennie o 19 😂
mam podobnie. Spacer do sklepu to dla mnie maraton 😁 cały dzień mam ssanie z głodu... Co chwilę jestem głodna a wieczorem kamien na żołądku jakbym miała zwymiotować. Ech 🙈 po czym o 5 rano się budze bo już jestem taka głodna... Jak żyć 🙂

Kurde dziewczyny naczytalam się za dużo :( ze te tsh 2,5 ( a miałam 1,7 jakies 2 między temu) to za duzo i jakies leki itp 😞
Ogolnie to niedawno jak spadlo do tych 1,7 to przedtem mialo 2,11 😞 dziwne to u mnie, ale nigdy nie leczylam sie na tarczyce ani nic problemu nie mialam.
Chyba norma jest do 2,5 w ciąży. Są w internecie takie kalkulatory optymalnego poziomu hormonów to tam sobie możesz wpisać te ft3 ft4 bo same w sobie wartości nic nie mówią tylko jakiś stosunek musi być

TSH 2.5 to jest max w pierwszym trymestrze , powyżej trzeba brać już leki. Ja jestem na letroxie 75, 3 tygodnie temu moje tsh wynosiło 1.1, teraz jest już 1.9, obstawiam że jak powotrze badanie za 2 tygodnie będzie koło 2.5 i wtedy mam zadzownic do endo po większą dawkę

Dodam że jeśli chodzi o tarczycę to samo tsh jest ważne, ale ft4 jest najważniejsze bo to ona odpowiada za utrzymanie ciąży tak naprawdę.

Ja mam w tej chwili 2.27 na dawce 50.
A miałam 1.5, moja endo mówi, że to dobry wynik i że przy niedoczynnosci jakoś drastycznie obniżać tez się nie powinno tego tsh jeśli wzrosło i stanęło w miejscu

reklama
ja teraz mam tsh 3,1 i dostałam Eutyrox 25. Lekarka powiedziała ze niby mieścimy się w nowej normie ale ona woli stara szkole do 2,5. Pol roku temu tez zbijalysmy chyba z 3,5 a potem mi kazała odstawić bo miałam 0,6.
Wiec to Twoje 2,5 powinno być ok, dopytaj na następnej wizycie.

Do góry