reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

💘 Lutowe kreski 💘

Tak musi być innej opcji nie ma, owulke miałam 9 lutego, chyba że! Faktycznie okres mam liczyć od plamien czyli od 25 stycznia, bo ja mam cykle długie 30-32 dni, ale znowu dziewczyny piszą, że liczy się od faktycznego krwawienia 🤷‍♀️
Długie to są 35-40 🤪 Ty masz całkiem w normie, ale moim zdaniem też już jesteś dawno po terminie @. Nie spotkałam się jeszcze z tak długą fazą lutealną. I tak, liczy się od faktycznego krwawienia żywą krwią.

reklama
Niech mi ktoś to łopatologicznie wyjasni 😅 b9 bez ciazy czekałabym na okres właśnie tego 27-28 lutego 🫣 na pewno nie 23...

Dziewczyny . Czy byłybyście w stanie wytłumaczyć mi łopatologicznie dlaczego sugerowałyście zbadanie progesteronu ? Jakie będzie miało to znaczenie w przypadku np właściwego lub nie przyrostu bety ?
Jestem amatorem jeśli chodzi o te sprawy :)

A ta owu 9.02 to jak potwierdzona była? Zazwyczaj w którym dc u Ciebie była owu? Zawsze tak wcześnie?
Nieee wtedy czułam jak co miesiąc bol owulacyjny i test zrobiłam 9 dpo tej odczuwanej...więc no ewentualnie mogła byc dzień pozniej, tylko wtedy pewnie test by nie wyszedl..
Jeśli chodzi o inne miesiące, to bywała na pewno później, nie zawsze to sprawdzałam czy liczyłam ale 14-15dc...

Nieee wtedy czułam jak co miesiąc bol owulacyjny i test zrobiłam 9 dpo tej odczuwanej...więc no ewentualnie mogła byc dzień pozniej, tylko wtedy pewnie test by nie wyszedl..
Jeśli chodzi o inne miesiące, to bywała na pewno później, nie zawsze to sprawdzałam czy liczyłam ale 14-15dc...
Jeszcze dodam że właśnie te okresy jak przykładowo miewałam tego 28 stycznia, to w tym mies ewentualnie dzień wczesnej, no ale w życiu nie czekałabym na okres 23..a czytam o tych fazach to są i takie 16 dniowe, więc może gdyby okres u mnie miał być 27 lutego np, a owulka byla dzień później jak czułam, to ta faza miałaby 17 dni..więc w sumie takowe pewnie się zdarzają...no nie wiem, sugeruje się tym jak było miesiąc w miesiąc, okres co 31-32 dni...
Zamotałam ale wiecie o co chodzi 😆

Dziewczyny . Czy byłybyście w stanie wytłumaczyć mi łopatologicznie dlaczego sugerowałyście zbadanie progesteronu ? Jakie będzie miało to znaczenie w przypadku np właściwego lub nie przyrostu bety ?
Jestem amatorem jeśli chodzi o te sprawy :)
Progesteron odpowiada za utrzymanie ciazy na wczesnym etapie, jeśli jest go za mało, to należy brać sztuczny a tego nie bedziesz wiedziala poki nie zbadasz , to tak w skrócie.

Nie wiem jak to liczysz ale mi 31 dc wychodzi 28 lutego albo ja liczyć nie potrafię 😅 może inaczej ostatnie dwa okresy to był 28 grudnia i 28 stycznia, czasem się to waha o jeden czy dwa dni wcześniej...
Generalnie taka książkowa faza lutealna czyli po owulacji trwa 14 dni.wiec jeśli owulację miałaś 9lutego to okres powinien być 14 dni po niej 😅 jeśli okres miałaś 28 stycznia to owulacja u ciebie wypadła w 13dc więc na moje to cykl by trwał 27 dni a nie 32 😅
No chyba że faktycznie masz tak długa fazę lutealną 🙈 najważniejsze że już się nie musisz nad tym zastanawiać bo jest ciąża 🙈❤️

Ostatnia edycja:
reklama
A seksy były też w okolicy 13-15dc? Żeby możliwa była ciąża z późniejszej owulacji? Bo w to „czucie” owulacji to ja kompletnie nie wierzę, bo to naprawdę jest baaaaardzo różnie i rzadko kiedy pokrywa się z rzeczywistym obrazem. Jeśli miałabyś mieć owulację 9.02, to przy książkowej fazie lutealnej okresu powinnaś dostać wczoraj (24.02). Przy 16-dniowej (czyli maksymalnej, jaką się uważa za jeszcze normalną) jutro. Ale Tobie test wyszedł już dawno (gdzie te listopadowe mamy???), więc wygląda na to, że po prostu szykował Ci się krótszy cykl tym razem.

Do góry