reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe kreski 💕 Niech Walentynkowa moc nam przyniesie kresek stos 🎀

Może to jednak zbyt wysoka dawka dla Ciebie? Moj mąż miewa takie problemy, gdy weźmie zbyt dużo sioforu (np. gdy mało zje, a zażyje standardową dawkę), tylko że on ma cukrzycę.
Nie wiem, pogadam przy okazji na ten temat z lekarzem. Ja mam tylko IO, nigdy w życiu nie miałam glikemii powyżej normy, glikowaną też mam super. Nawet przy obciążeniu glukozą po godzinie mam już 80 z hakiem... No i zawsze jem z posiłkiem, bo czasem mi się zdarzało jeść na noc bez i wtedy pół nocy nieprzespane przez mdłości.

reklama
O kurde, współczuję Ci 😥 a może zmieniłas dietę i ta dawka teraz jest za duża na przykład? 🤔Ja biorę, ale to o czym piszesz miałam tylko przez pierwsze 2 tygodnie, zanim organizm się przyzwyczaił.
Myślisz, że zmiana diety ma tu jakieś znaczenie? Jem dużo więcej warzyw, wyeliminowałam cukier no i ogólnie staram się żeby posiłki miały niski ładunek ig.

Ja już po wizycie. Mam dwa pęcherzyki: jeden 18mm i drugi 13mm. Endometrium 12mm, dostałam zastrzyk i będziemy działać 🫡 Dziewczyny tylko pytanie do Was, czy nie wydaje się Wam, że ten pęcherzyk 18 mm to trochę nie za mały jak na 13dc? Normalnie owulacje mam 12-14 dc. Ten 13mm no to wiadomo, że nic z niego raczej nie będzie i tak też mówił mój ginekolog, ale czy ten 18mm to też trochę nie za mało? Jakieś takie mam mieszane uczucia

Też czasem ogarniają mnie takie smutne myśli. Bardzo ale to bardzo pomaga mi udział w forum, nie do końca umiem otworzyć się z tymi wszystkimi lękami przed bliskimi, a tu jest łatwiej. W zasadzie mam takie sinusoidy, raz mam doła a raz ogromną wolę walki.

A dlugo sie staracie? Starania o pierwsze dziecko?
Tak o pierwsze .
No będzie już 2,5 roku

reklama
A mogę podpytać, czy mąż badał nasienie? Mój ma cukrzycę typu 2, która zbiegła się z naszymi staraniami i ma problemy z jakością nasienia, dużo poprawione na szczęście w ostatnim czasie, ale zastanawiam się, czy u wszystkich mężczyzn cukrzyca ma taki wpływ na nasienie.

Bardzo mało jest takich przypadków w internecie, albo o nich nie piszą.
Na pewno ma ogromne znaczenie cukier i insulina na plemniki. Mam tylko znikomą wiedzę bo byłam na jednym wykładzie na ten temat ale na pewno jest duży wpływ na mężczyzn i trzeba być pod opieką specjalisty w trakcie starań. Z ciekawostek usłyszałam że są badania na mężczyznach przyjmujących metforminę w trakcie starań i skorelowali to z wadami u płodów (spodziectwo?) przez co sugeruje się odstawianie metforminy u mężczyzn w trakcie starań (u kobiet nie stwierdzono żadnych powiązań i jest bezpieczna). Ale to najlepiej wybrać się do specjalisty który się zna na wpływie cukrzycy u mężczyzn na starania.

Do góry