reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌸 Listopadowe mamy 2024🤰🌸

Powiem Wam ,że mój nic nie mówi o żadnym teś cie Pappa, tylko usg prenatalne i to robiłam jak miałam 22 lata, 26 i teraz 33 . Mysle ,że wszystko będzie zależeć od USG prenatalnego i jak będzie ok to nic nie zleci, przynajmniej nic nie wspominał póki co.
Ja powiem tak, chodzę prywatnie i na NFZ, prywatnie lekarz właśnie tak jak wyżej pisałam powiedział o teście z krwi + USG, a na NFZ lekarka kazała umówić „USG pierwszego trymestru z oceną płodu” bez mówienia nic o krwi, więc myślę, że tak jak mówisz wszystko zależy od lekarza 😇 ja jestem panikara i wolę sobie zrobić + mam obciążenia w rodzinie niestety 😢

reklama
Mamy przed 35 rż robicie badania prenatalne? Jeśli tak to tylko USG czy też jakieś testy dodatkowo? W pierwszej ciąży nie robiłam, ale ją zniosłam o wiele spokojniej i teraz mam mętlik. Naczytałam się już różnych informacji w necie i się pogubiłam, a mój lekarz mówi, że nie ma żadnych wskazań, żeby robić.

Ja mam 33 lata, zdecydowałam się na test PAPPA w pakiecie razem z USG prenatalnym. Wydaje mi się, że w badaniu zawiera się również wolne beta hcg i w sumie to się nie spotkałam się żeby to było rozbite.
Dla spokoju wolę zrobić (byłam u dwóch różnych lekarzy i zachęcali do zrobienia testu)

Ja mam 33 lata, zdecydowałam się na test PAPPA w pakiecie razem z USG prenatalnym. Wydaje mi się, że w badaniu zawiera się również wolne beta hcg i w sumie to się nie spotkałam się żeby to było rozbite.
Dla spokoju wolę zrobić (byłam u dwóch różnych lekarzy i zachęcali do zrobienia testu)
No właśnie u mnie nie ma lekarza który robi pakiet prenatalnych. Tylko w szpitalu a jakoś nie bardzo chce tam robić. Mam swojego sprawdzonego lekarza, ale on wykonuje tylko USG prenatalne a test z krwi musiałabym zrobić oddzielnie w laboratorium .

Dziewczyny jak radzicie sobie z cerą? Zaczęły mi wychodzić straszne syfki tak jak przed miesiączka 😅z dnia na dzień jest ich coraz więcej … nie wiem co może pomóc bo wiele zabiegów podczas ciąży odpada … dziękuję za odpowiedzi miłego wieczorku 💋
Przeczekać 😉 ja z dwa/trzy tygodnie wyglądałam okropnie, poza buzia wyglądałam jak nastolatka bo jeszcze plecy i ramiona były tragiczne. Zmieniłam produkty na nawilżające z cerave i widzę, że wszystko już ładnie wygląda. Liczę na to, że już sytuacja się nie zmieni 🙂

Ja robiłam właśnie Pappa + beta HCG i teraz też mam w planach tylko te zrobić. Dodatkowo USG I trymestru. Nawet jeśli pojawią się jakieś wątpliwości to raczej nic więcej nie będziemy szukać. Ale ostatnio było okej, więc teraz też musi być 😁

Pappa dla kobiet 35+ mocno zawyża te ryzyka, więc jest dość stresujący. Ale ja jeszcze nie przekroczyłam tej magicznej liczby 😁

Spokojnie, po stosunku lub badaniu może się tak zdarzyć. Też to przechodziłam, a to było zwykłe podrażnienie/zadrapanie, bo pochwa jest bardziej ukrwiona w ciąży. Obserwuj, powinno niedługo minąć 😍

Co do innych plamien, o których piszecie, to każdy przypadek jest inny i nie warto się nastawiać pozytywnie czy negatywnie. U mnie plamienie zwiastowało spadającą betę i poronienie. A wiem, że niektóre kobiety plamią przez całą ciążę. Tylko spokój może nas uratować 🫣
Zgadzam się z tym mocnym zawyżaniem w teście PAPPA dlatego w tej ciąży podchodzę do niego z dystansem ważniejsze dla mnie jest usg.

Ja powiem tak, chodzę prywatnie i na NFZ, prywatnie lekarz właśnie tak jak wyżej pisałam powiedział o teście z krwi + USG, a na NFZ lekarka kazała umówić „USG pierwszego trymestru z oceną płodu” bez mówienia nic o krwi, więc myślę, że tak jak mówisz wszystko zależy od lekarza 😇 ja jestem panikara i wolę sobie zrobić + mam obciążenia w rodzinie niestety 😢
Ja też chodze na NFZ i prywatnie i w sumie obaj zalecają to samo, coś sie zmieni to zrobie dodatkowe badania 😉

No właśnie u mnie nie ma lekarza który robi pakiet prenatalnych. Tylko w szpitalu a jakoś nie bardzo chce tam robić. Mam swojego sprawdzonego lekarza, ale on wykonuje tylko USG prenatalne a test z krwi musiałabym zrobić oddzielnie w laboratorium .

No u mnie test z krwi też jest oddzielnie. Lekarz nie pobiera krwi przecież 😁
Przychodzę do niego z wynikiem i w połączeniu z usg on sobie to analizuje i oblicza. Ostatnio byłam zadowolona, że zdecydowałam się na pappe, mimo, że kosztowała dodatkowo chyba 400zl, ale wiadomo, każdy inaczej - jednej kobiecie wystarczy usg I trymestru, a inne robią Nifty, żeby mieć pewność. :)

Zgadzam się z tym mocnym zawyżaniem w teście PAPPA dlatego w tej ciąży podchodzę do niego z d

Przychodzę do niego z wynikiem i w połączeniu z usg on sobie to analizuje i oblicza. Ostatnio byłam zadowolona, że zdecydowałam się na pappe, mimo, że kosztowała dodatkowo chyba 400zl, ale wiadomo, każdy inaczej - jednej kobiecie wystarczy usg I trymestru, a inne robią Nifty, żeby mieć pewność. :)

też przychodnie gdzie można zrobić wszystko w jednym miejscu.

Nie pobiera, ale są przychodnie gdzie można zrobić wszystko w jednym miejscu. U nas było tylko 1 takie miejsce, ale lekarz był przyjezdny i zrezygnował.

Niby wiem, że to nie problem, ale ja ogólnie jestem antylekarzowa i lubię sobie ułatwiać, żeby mieć wszystko w jednym miejscu🤣

reklama
Ja mam wszystko w jednym miejscu i nie muszę dodatkowo nic płacić .. zaraz po zarejestrowaniu babeczka pobiera krew, a później na usg do doktorka :)
Przynajmniej tak miałam w poprzedniej ciąży , zobaczymy jak będzie teraz, idę w najbliższy poniedziałek .. 🫣🫣

Do góry