reklama
Mamy przed 35 rż robicie badania prenatalne? Jeśli tak to tylko USG czy też jakieś testy dodatkowo? W pierwszej ciąży nie robiłam, ale ją zniosłam o wiele spokojniej i teraz mam mętlik. Naczytałam się już różnych informacji w necie i się pogubiłam, a mój lekarz mówi, że nie ma żadnych wskazań, żeby robić.
Mi lekarz mówił, że lekkie plamienie po stosunku moze się utrzymywać do 3 dni. Wszystko jest nabrzmiałe i wrażliwe więc może dojść do podrażnienia tak samo jak podczas badania.Oprócz tego chyba trochę plamie po stosunku już 2 dzień i nie wiem czy to normalne
Do tego nie mam nawet, jak zwolnić obrotów i jeszcze glupie sny na pokładzie
_dusia__
Fanka BB :)
Ja mam 25 lat i umówiłam się na test Pappa z krwi i USG, mój lekarz prowadzący powiedział, żebym się wstrzymała z Nifty (chcieliśmy z mężem), no i zrobiła go ewentualnie jeśli Pappa i/lub USG wyszłoby nieprawidłoweMamy przed 35 rż robicie badania prenatalne? Jeśli tak to tylko USG czy też jakieś testy dodatkowo? W pierwszej ciąży nie robiłam, ale ją zniosłam o wiele spokojniej i teraz mam mętlik. Naczytałam się już różnych informacji w necie i się pogubiłam, a mój lekarz mówi, że nie ma żadnych wskazań, żeby robić.
A jakie dokładnie PAPPA robisz? patrze na stronie laboratorium i są podane 3 testy PAPPA+ beta HCG. O czywiscje w różnych cenachJa mam 25 lat i umówiłam się na test Pappa z krwi i USG, mój lekarz prowadzący powiedział, żebym się wstrzymała z Nifty (chcieliśmy z mężem), no i zrobiła go ewentualnie jeśli Pappa i/lub USG wyszłoby nieprawidłowe
NieśmiałaCiężarówka
Ja słyszałam tylko, żeby nie umówić się za późno, bo USG prenatalne robi się i najlepiej rzekomo ocenia jak dzidzia nie przekracza CRL 84mm ale o minimum nie słyszałam
Ja na Twoim miejscu też bym poszła normalnie za tydzień na badanie, a jak się okaże, że jest za mały to dadzą drugie skierowanie
Mój lekarz mówi, że nie ma co ani za wcześnie ani za późno. Jak za wcześnie to też nie wszystko dokładnie widać i ciężko ocenić i pomierzyć. Mi kazał umawiać się po 12 tyg najlepiej.
Pewnie każdy lekarz też ma swoje doświadczenie i preferencje
_dusia__
U mnie w Przychodni jest tylko jeden pakiet: test PAPPA + wolne beta HCG i sam test Pappa wykrywa 3 choroby: zespół Edwardsa, zespół Downa, zespół Patau. (Tzn prawdopodobieństwo ich wystąpienia)A jakie dokładnie PAPPA robisz? patrze na stronie laboratorium i są podane 3 testy PAPPA+ beta HCG. O czywiscje w różnych cenach
Wiem, że w niektórych laboratoriach robią opcję:
Sam test Pappa
Test Pappa + wolne beta HCG
test Pappa + wolne beta HCG + estradiol
Może dlatego się różnią cenowo u Ciebie?
Mi ogólnie lekarz mówił o USG koniecznie + chociaż sam test PAPPA
NieśmiałaCiężarówka
A jakie dokładnie PAPPA robisz? patrze na stronie laboratorium i są podane 3 testy PAPPA+ beta HCG. O czywiscje w różnych cenach
Ja robiłam właśnie Pappa + beta HCG i teraz też mam w planach tylko te zrobić. Dodatkowo USG I trymestru. Nawet jeśli pojawią się jakieś wątpliwości to raczej nic więcej nie będziemy szukać. Ale ostatnio było okej, więc teraz też musi być
Pappa dla kobiet 35+ mocno zawyża te ryzyka, więc jest dość stresujący. Ale ja jeszcze nie przekroczyłam tej magicznej liczby
Oprócz tego chyba trochę plamie po stosunku już 2 dzień i nie wiem czy to normalne
Do tego nie mam nawet, jak zwolnić obrotów i jeszcze glupie sny na pokładzie
Spokojnie, po stosunku lub badaniu może się tak zdarzyć. Też to przechodziłam, a to było zwykłe podrażnienie/zadrapanie, bo pochwa jest bardziej ukrwiona w ciąży. Obserwuj, powinno niedługo minąć
Co do innych plamien, o których piszecie, to każdy przypadek jest inny i nie warto się nastawiać pozytywnie czy negatywnie. U mnie plamienie zwiastowało spadającą betę i poronienie. A wiem, że niektóre kobiety plamią przez całą ciążę. Tylko spokój może nas uratować
Papatk_a
Ja mam 25 lat i umówiłam się na test Pappa z krwi i USG, mój lekarz prowadzący powiedział, żebym się wstrzymała z Nifty (chcieliśmy z mężem), no i zrobiła go ewentualnie jeśli Pappa i/lub USG wyszłoby nieprawidłowe
Dokładnie u nas to samo 28 lat i też tylko USG test pappa
reklama
madziulka_91
Powiem Wam ,że mój nic nie mówi o żadnym teś cie Pappa, tylko usg prenatalne i to robiłam jak miałam 22 lata, 26 i teraz 33 . Mysle ,że wszystko będzie zależeć od USG prenatalnego i jak będzie ok to nic nie zleci, przynajmniej nic nie wspominał póki co.