reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Ja też nie mogę dopuścić do głodu bo mi słabo sie robi, mdli mnie, mam migrene i wymiotuje.... I jestem do niczego do końca dnia...
Poduszka jest super, ja mam tą małą fasolke i sprawdza sie do spania, do siedzenia za plecy wkładana jak już kręgosłup sie dziwnie wygnie :) potem do karmienia, jak bobas zaczyna siadać jako " podporka " za pleckami , a w awaryjnych sytuacjach nawet jako poduszka pod głowę :) tylko trzeba kupić dobrą a nie te badziewne najtańsze co mają twarde kulki styropianowe. Ja mam używana motherhood i rewelacja. Szwagierka kupiła taka za 30zl ( ja za uzywke dałam 45, nowa coś koło 90) i wyrzuciła bo nie dało sie z tym nic zrobić....

reklama
Jagódka, trzymam kciuki zeby kłucia przeszły. Daj znac rano jak sytuacja.

Ja mam poduszkę motherhood, o taką:
ImageUploadedByTapatalk1388875372.238205.jpg

Kupiłam ja za ok 150 zł, i naprawde polecam. Jutro chyba ja wyciągnę z szafy bo az mi sie miło zrobiło na jej wspomnienie.

Załączniki

• ImageUploadedByTapatalk1388875372.238205.jpg
    ImageUploadedByTapatalk1388875372.238205.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 44
Witam się z rana. Synek obudził mnie już przed 6, więc siedzę i czytam. Chciałam każdej z osobna coś napisać, ale się nie da. Dużo nas tu...

Co do poduszki, to ja kupiłam w poprzedniej ciąży taką z Lidla zwykła podłużną, polecaną dla kobiet ciężarnych. Niby 40 zł, ale daje rade. Nie ma wkładu ze styropianu, ale miło się z nią śpi, można ją powykręcać w różne strony i jest ok. Nie mam porównania do innych, ale myślę że nawet taką warto kupić. Najgorsze, że mąż tak się ostatnio do niej przyłasił, że będę musiała sobie kupić nową i tylko czekam, aż ją znajdę, bo to produkt sezonowy był, jeśli można to tak nazwać.

Jeśli chodzi o karmienie piersią, to ja miałam bardzo trudne przeżycia, ale od początku nastawiałam się, że mogą być problemy, Miałam płaskie brodawki, mały i ja nie do końca potrafiliśmy się zgrać. Nawet kiedy karmiłam przez nakładki miałam strupy z cieknącą krwią zamiast piersi... Ale już w ciąży wiedziałam, że chce karmić piersią, baaaaaaaaaaaaardzo mi na tym zależało, czytałam i próbowałam. Dziewiątego dnia od porodu dostałam zapalenia piersi, gorączką powyżej 41 stopni i... karmiłam dalej. Nie poddawałam się. Przez jakiś czas używałam laktatora, żeby odciążyć piersi i moje mleko młody dostawał z butelki, a później było już coraz lepiej. Karmiłam ponad rok. Pod koniec znów zaczęły się problemy, dziury w brodawkach... Ale i tak powiem wam, że to cudowne niezastąpione uczucie, które za wszelką cenę będę starała się kontynuować z tym maleństwem. Szczerze to mam hopla na punkcie karmienia naturalnego i szczerze was namawiam, żebyście chociaż spróbowały. Oczywiście każdy ma prawo do podejmowania własnych decyzji i nic nie robi się na siłe, ale myślę, że warto chociaż spróbować dać dziecku coś wyjątkowego i łaczącego was w swoistą całość. (Wyprzedzam komentarze o tym, że dzieci karmione butelką nie łączy więź z matką lub jest ona gorsza, nie mam na myśli też że dzieci karmione naturalnie mniej chorują, proszę tylko te które się wahają, żeby przemyślały sprawę, poczytałay, popytały się mądrych i doświadczonych osób i nie poddawały się przy pierwszych trudnościach - nikt nie mówi, że będzie łatwo - w książkach i artykułach mało się o tym piszę- ale myślę, że warto). I dla niedoświadczonych mam - w lipcu może być gorąco - niech was nie skusi paradowanie z gołym biustem i spanie z otwartym oknem. Nie życzę żadnej żeby miała zapalenie piersi, a o to nie trudno kiedy piersi się przewieje.

Dziewczynki plamiące i z bolącymi brzuchami - niby ciąża to nie choroba, ale proszę dmuchajcie na zimne. Wiem co o strata dziecka i uwierzcie mi, że gdybym mogła coś zrobić, to bym cofnęła czas i to zrobiła. Jeśli macie się oszczędzać i leżeć - zróbcie to. Wiem, że ciężko jest gdy w domu syf, obiad nieugotowany, w lodówce pustki, a jeśli jeszcze ma się małe dziecko i nie można mu poświęcić tyle uwagi i czasu to czuje się jak ostatnia pokraka i niewdzięcznica. Nie wstydźcie się prosić o pomoc. Nie dolewajcie sobie poczucia winy, że nie możecie czegoś zrobić. Nosicie pod sercem mały skarb i waszym zadaniem jest go zachować. Reszta się jakoś ułoży. To tylko kilka miesięcy - to czas dla nowego życia - później nadrobicie rzeczy które was ominęły. A czasu i dzieciątka nikt wam nie odda.

Ostatnia edycja:
Witam :-)
Widzę, że wstają najwcześniej mamusie szkrabów :-D Te, które mogą niech odpoczywają, bo w lipcu Wam się zacznie :-p

Piszecie o poduszkach, myślałam o tym w tamtej ciąży, bo 8-9 miesiąc był dla mnie tragiczny jesli chodzi o spanie. Przy każdym obróceniu się to był koszmar, nie szło wygodnie się ułożyć. Nie spieszy mi się do tego momentu...

Co do karmienia piersią to przeżyłam koszmar:no: Tak jak Fionka miałam zamiast sutków strupy z których leciała krew... Karmiłam przez nakładki. Młody miał kolki, a nakładki powodowały, że łykał więcej powietrza, więc zaczęlam odciagac i dawać z butelki. Wytrzymałam tak nie całe 3 miesiące. Bardzo chciałabym karmić i mam nadzieję, że tym razem się uda...

Venus na pocieszenie - ponoć za drugim razem już jest łatwiej. A moje sutki już są bardziej wyciągnięte, więc myślę, że teraz nie będzie tak tragicznie i młodemu uda się szybko załapać. Trochę obawiam się tylko, czy nie rozejdą mi się blizny na sutkach, ale czas pokaże.

Dziewczyny pisząc poprzedni post nie było moim celem straszenie, czy popadanie w paranoje, ale dziewczyny które straciły swoje skarby wiedzą, jaki strach dopada każdego dnia w kolejnej ciąży. Codziennie martwię się, sprawdzam bieliznę przy każdnej wizycie w toalecie. Wiem że pozytywne myślenie to podstawa, a stres zupełnie nie jest nam wskazany, ale to już nieodzowny element życia, który tak jak rana na sercu, która trochę się zabliźnia, ale nigdy nie goi. Przepraszam, że od rana raczę was takimi rzeczami.

Na zmianę atmosfery - dziś jest kolejny dzień, nasze dzieci rosną, rozwijają się i coraz bliżej do lipca. A w między czasie przyjdziemy na spotkanie z wiosną, żółtymi mleczami rosnącymi gdzie popadnie, śpiewem przylatujących ptaków i słoneczkiem ogrzewającym naszą skórę.

A dla wszystkich których bolą plecy i tym którym kegosłupy niedługo dadzą popalić polecam pufy sako. Dostosowuje się to do naszego ciała i jest miód malina.

Ostatnia edycja:
I ode mnie dzień dobry :) jak zwykle rano nie mogę spać - mdłości i ból brzucha :/ ale widzę, że jest nas więcej.

Chciałam podpytać o tą poduchę. Polecacie jakąś szczególną firmę? Zerknę sobię na motherhood o której wspominała Pola, ale może macie jeszcze jakieś sprawdzone?

A z tym karmieniem piersią... Matko, w życiu bym nie pomyślała, że to może być problem...aż strach się bać co będzie dalej :)

reklama
Fionka napisałaś wszystko z głębi duszy, więc nikt na pewno nie będzie miał do Ciebie pretensji. Przeszłaś tyle, że możesz spokojnie dawać rady!
Jeśli chodzi o karmienie to muszę jakoś zahartować sutki, ale jeszcze nie wiem jak:-D

Idę cos wszamac bo mnie mdliiiii

Do góry