reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

my spacerujemy codziennie, jak nie leje to około 1,5godziny. ostatnio padało, poszliśmy do domu bo sie obudził, ale tak to bym chodziła dalej. przykrywam wózek folią i dalej.. okienko ma blisko buzi, jak wilgotne powietrze to dobrze na drogi oddechowe. jak jest lekka mżawka to tylko przykrywam gondolę tą osłoną gondolową.

muszę się dziewczyny poradzić, napisze tu bo tu większy ruch. mój mózg nie wyspany cięzko mi podjąć decyzję. opiszę jak wygląda sytuacja, postaram się w skrócie.

mój mały od miesiąca nie rpzybiera na wadze - nie chudnie też. trzyma linie. nie jest to tragedia, źle jak noworodek nie przybiera... no ale dobrze też nie jest. ma powiększone węzły chłonne od 6 tyg. lekarz twierdzi że to od zmian skórnych- ma silną ciemieniuchę, która podobni jest efektem nietolerancji pokarmowej na nie wiadomo co.

młody zaczął spać ladnie w nocy po 6tygodniu życia. potrafił spać nawet 8 godzin, potem karmienie i jeszcze ze 2-3. po 2 miesiącach to się zepsuło, spał max 5godz pod rząd.
teraz od 2-3tyg śpi max 3godziny. podejrzewam że potrzebuje więcej jeść - choć efektów na wadze brak.

co na to lekarz: tydzień temu - kazał zrobić krew i nie dokarmiać - zobaczymy wyniki. byliśmy wczoraj na wizycie - wyniki dobre. ale proszę nadal nie dokarmiać i zrobić mocz. zarejestrowani znów jesteśmy na środę - chodzę z nim do dzieci zdrowych bo się boję że coś złapie, a są kolejki. lekarz powiedział, że jak mocz będzie okej, to będziemy decydować o dokarmianiu..
do tego bardzo rzadko robi kupę oraz jego bąki... gaz bojowy...

ja ledwo siedzę, spię dwa razy po 3h. w dzień nie mam jak dospać. mały ma dwie dłuższe drzemki - jedna ok 10 - jak teraz, max 50min - to ja ledwo zasnę, druga dłuższa to na spacerze - nie ma możliwości drzemki.. w wekend mąż z nim spaceruje. ale w tyg ja.

i się zastanawiam czy jak dzis odbiorę wyniki moczy to czy zacząć go dokarmiać?? on i tak nie bardzo wie co sie robi z butelką, więc potrzebujemy czas na naukę - próbowałam raz, butelka to fajna zabawka co chlupocze, a mm służy do krztuszenia nie połykania. czy powinnam wytrzymać jeszcze tydzień do wizyty lekarskiej. czy wasze dzieci - te karmione tylko piersią puszczają bączki które mogą zabić?

miało być krótko a sie rozpisałam.

makota ja zgłaszałam bo zmieniłam nazwisko - wypełniałam w tamtych czasach nip 3 dla aktualizacji danych

reklama
Kum ja karmię tylko kp. W potrafi puszczać śmierdzące bąki jak jest dzień bez kupy.
Jeżeli Jerzy nie jest zainteresowany mm to znaczy ze jest najedzony.
A co z tą ciemieniuchą? Lekarz nic na nią nie dał? Jak z nią walczysz?

Agulam napisz tylko dokąd już wysyłam:D

Makota teraz już nie trzeba zgłaszać:)

Kum ja bym się wstrzymała, jeśli wyniki są dobre. Po drugie wychodzę z założenia, że jakby był głodny to by sygnalizował.
U nas ciemieniucha i mordercze bączki były wstępem do skazy, ale to niekoniecznie musi być to.

Michalina bądź twardzielem, jesteś matką ;)

Sponsorem mojej dzisiejszej kawy jest Teodorek, bawi się z dzieckiem na macie a ja mam chwilę spokoju :)

Makota ja nie musiałam podawać nowych danych do US. Podobno UM przesyła dane.
Kum moje dziecko puszcza śmierdzące baki. Często mam wrażenie że kupa jest (podobno dopiero po wprowadzeniu innych pokarmów śmierdzą).
Wykąpałam się. Czuję się gorzej bo nos mi zatkało.

Hobbit czyli jak rozumiem to bez oksytocyny ściągałaś pierś przez 1,5h? teraz nadal ją zażywasz? ostatnio w porad lakta poprosiłam o oksytocy ale kobitka stwierdziła że wypływ jest ok więc nie będzie podawać. Hobbit podaj przepis jak je tresowałaś:)?

Tak, jak się robił zastój to ściągałam pierś aż 1,5h aby zeszła cała. Nie zażywam już oksytocyny, to była jednorazowa akcja - widocznie miałam utrudniony wypływ, a oksytocyna go udrożniła. U Ciebie skoro wypływ jest poprawny to raczej zastój jest spowodowany nawałem i z tym raczej trzeba walczyć - szałwia, kapusta tylko mi przychodzi do głowy. Jak nakręcałam laktację, aby mieć więcej mleka (u mnie świetnie się sprawdzają herbatki laktacyjne) to musiałam ściągać co ok. 3h nawet w nocy i stopniowo robiłam to coraz rzadziej dochodząc do przespanej nocy a potem ograniczałam też czas w dzień. Teraz nawet już po 8-9h nie mam twardych piersi, tylko ledwo wyczuwalne guzki. Nie wiem co jeszcze mogłabym radzić, bo Ty jednak musisz przystawiać dziecko, a u mnie to dwa niezależne procesy były. Czy on całą dobę je co 3h? Karmisz tylko jedną piersią czy za każdym razem dwoma?

Moje dziecko chyba zgłodniało i dlatego sie obudzila. Przy cycku zasnęła. Strach się ruszyć :confused2: plecy bolą. Jestem twarda, jestem matką. :-p

Makota - nie zgłaszałam w US

jak źle się czuję to jestem strasznie wredna. tez tak macie?

I jak jestem śpiąca. Też.

Tuśku - krokiety do zamrozenia i na awaryjne sytuacje jak znalazł. Co do becikowego ja niecały tydzień miałam decyzje a dwa tyg. kasa.

Przy brzydkiej pogodzie spaceruję 30 minut około reszta w domu przy uchylonym oknie. Ale to przy takiej b.brzydkiej choć nie masakrycznej. Bo przy masakrycznej ani mi w głowie się rusza, choć wtedy mamy problem zeby nasze lwiątko uśpić.

Kum - 6 tyg. to dużo. A co z siatką? Mieści się? A swoje mleko podawane z butli?

Kum, ja juz wprowadzam warzywa i kleik, ale Adas kp sadzil smierdzace i glosne baki. Ja bym od razu nie dokarmiala. Poczekaj na wizyte u lekarza. Ja kp ale na noc chce dawac mm z kleikiem. Nie mam gwarancji czy to cos da, ale sprobowac mozna.

Odciagalam gluty katarkiem. Robie to sporadycznie, przy mega charczeniu. Odgiagnelo duzego gluta, po odciaganiu katar lecial ciurkiem a na finish adas sie pozygal. Tyle w temacie. Wiecej gowna nie uzyje ;)

Kum no właśnie jak centyle? A kupę jak zrobi to jaką? Jest w niej śluz?

Jeśli chodzi o pobudki to u mnie jest tak samo, od noworodka miał w nocy 5h przerwy, potem 6, czasem 7. Od prawie miesiaca budzi się w nocy max co 3h i to od początku ostatniego karmienia. W dzień też mało spi. My jestesmy na 3 centylu. Nie uważam, że wcześniej się najadal a teraz przestał, bo się budzi. Po prostu ma prawo. Także tym bym się do końca nie sugerowała. Daj sobie jeszcze ten tydzien, lekarz wie co robi

reklama
Dziewczyny u nas też były przerwy wieczorne 18-24(1) a potem znowu co 3h karmiłam. teraz jest różnie 2,5-6h.
Wiem że ciągle się wychylam z tym jak to i nas było, ale Zola starsza o miesiąc czy dwa od waszych pociech. może świadomośc ze ktoś tez tak mial wam pomoże.

Do góry