reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

reklama
kornela ja bym nie robiła jak nie wskazan. bralas tylko3 tyg i to jak dziecko bylo juz calkiem spore

undomiel mnie cycki bola czesto wieczorem po wieczornym karmieniu i w ogole czest sa obolale

Cze dziewczyny,

niestety nie udzielam się na forum cały czas mam pełno roboty przy piersiach:(kolejny zastój, odebrałam wyniki nie ma bakterii a zastój pojawił się 2 dni później po tym, który udało się opanować w poradni laktacyjnej:( ręce mi opadają,procedura jest cały czas ta sama trafiam do poradni, pobierają mleko na posiew, kierują na usg jak podliczyłam to wyszło że przez te problemy z zastojami wydałam 800zł na wizyty:(

Unodmiel K robi mostki ostatnio na wizycie u fizjo stwierdziła że mamy to wyciszać ćwiczymy podnoszenie nóżek zginanie, ogólnie nóżki w stronę buzi. Oceniła że ma napięcie w nóżkach za duże. czytałam że mostki to kolejna umiejętność jaką dziecko nabywa więc nie wiem, ale mały ma lekko asymetrię jak leży na brzuszku więc trzeba to oceniać całościowo, nie wybiórczo.
Moje piersi nadal mnie bolą, raz że przez zastoje dwa że nadal nabierają mi mlekiem. jedna jest większa od drugiej ciekawe czy tak zostanie za radą Jagódki łykam lecytynę mam nadzieję że ten zastój mi zejdzie:(

Kornela ja na Twoim miejscu zrobiłabym badania. Na pewno dziecko miała zrobione badanie przesiewowe na wrodzona niedoczynność tarczycy - hipotyreoza. U mnie ze względu na Hashi mały miał zrobione tsh,ft3,fy4 oraz przeciwciała antyTPO i antyTG. niestety u nas wyszły antyTPO dlatego co 2 miesiące K ma pobieraną krew do kontroli poziomu tsh, ft4, antyTPO.

Dziewczyny sądziłam że po operacji K zostaną tylko wspomnienia a tu cały czas się ciągnie ten kryzys laktacyjny, czasami mam już dość zaczynam rozważać przepalenie pokarmu jak K będę wprowadzać posiłki to boję się że nie dam sobie rady z mlekiem w piersiach. Czasami mam wrażenie że to moja głowa pracuję zbyt intensywnie i mam ciągłe nawały:(

K ma paskudny gęsty katar podbarwiony na zielona zaczyna kaszleć dzisiaj idziemy na wizytę. Ten nasz pediatra ostatnio przepisał K syrop pulneo tak prewencyjnie syrop który jest przeznaczony dla dzieci powyżej 2 roku życia ciekawe co dzisiaj wymyśli. Jak coś pojedziemy na kontrolę do lekarki, która przyjmuję prywatnie niech obejrzy K.

Ostatnia edycja:
Graza łączę się w bólu jeśli chodzi o problemy cycowe. Zastoj mam raz na 2 tyg, albo częściej, chyba że regularnie karmie w footballowej. Najgorsze jest to, że ciągle mnie bolą piersi i mam podraznione brodawki. Z badań miałam tylko tę biopsje guza, ale może bym sobie też ten posiew zrobila. To się tak nazywa- posiew mleka? U mnie na cycki poszlo 500 zl póki co:/

Doti a może Laura się powoli przestawi. Dla niektórych dzieci kapiel jest pobudzająca.

Mostek.. moja robi ale w celu pelzania. Nie trzyma ciała w tej pozycji. Nogi podgina do góry, bawi się kolanami i wypycha. Przekrecać się nie przekreca za to werbalnie nadrabia. Wcześniej gaworzyla gu ga gi a teraz pub bap bup z taką minka podkowkową. Ćwiczy aparat mowy.

Ostatnia edycja:
Kazde dziecko inaczej wiadome:) Mój np nie łapie sie za kolana ani nie zauwazyl jeszcze swoich stopek za to dzisiaj przelozyl grzechotke z jednej raczki do drugiej i byl w takim szoku ze az usmialam:-)

Undomiel mi w poradni laktacyjnej pobrano mleko w celu wykonania posiewu, warunek muszą ci dobrze przygotować pierś do pobrania, parokrotne przemycie i odkażenie piersi. Mi pobrano mleko jak delikatnie opróżniono pierś chodzi o mleko ze "środka". Badanie robiłam prywatnie. Undomiel jak walczysz z zastojami, tworzą Ci się w obu piersiach? ja mam teraz taki pod pachą a raczej w środku taki guz zastanawiam się czy to nie węzeł chłonny, ostatnio zgłosiłam się z zastojem w lewej piersi na samym dole, na drugi dzień mialam usg okazało się że wszystko zeszło łącznie z guzem który miałam od 16.09 a teraz znów pod pachą i na godz. 2:( sory dziewczyny że tak tylko o sobie ale jest mi ciężko:(karmię z pod pachy przed karmieniem ogrzewam pierś( w porad lakt zmoczono podkład poporodowy do mikrofali a później na pierś, teraz też tak robię, po karmieniu obkładam pierś lodem w woreczku przez pieluszkę.czasami ściągam pokarm ręką jak mały nie wyssie:(

a może ja mam za wysoki poziom prolaktyny?

Zrobiłam morfologię. Stwierdzam, że jestem niezniszczalna. Przy tak beznadziejnej diecie mam hemoglobinę 14:szok:
Byliśmy z Adamem u chirurga, jest ok. Następna wizyta w wieku 5 lat. Jestem w szoku, bo byliśmy w sumie 30 minut w szpitalu, a zawsze półtorej-dwie godziny czekania, a wizyta 3 minuty
Wreszcie mam sprawny samochód, jeszcze koła zimowe trzeba założyć i mam spokój do lutego (przegląd).
Obiadek się robi, Adaś walczy na macie. Święty spokój. Jutro wizyta z Klaudią u okulisty, mam nadzieję, że jest lepiej, nie gorzej z jej oczkami.

Graza mi się robi tylko w prawej i ona jest wieksza, choć guzy mam w lewej i biopsje też w lewej miałam. Zastoj robi mi się zwykle właśnie tak od strony pachy i jest bardziej płaski, choć były takie grudki prawie pod samą pachą i też myslalam, że może węzły, ale przeszło. U mnie nie ma niespodziewanych przerw w karmieniu, a i tak te zastoje się robią jeśli karmie tylko klasycznie, tak jakby była nierówno opróżniana. Zwykle pokonuje zastoj w kilka dni, więc się tym już specjalnie nie martwie. Robię oklady tak jak Ty, przystawiam w różnych konfiguracjach i masuje podczas karmienia i pod prysznicem. Nie używam laktatora, jak po karmieniu jest nadal twarde w miejscu zastoju albo boli, to masuje i czekam na następne karmienie. Czasem myślę, że już ok, a po paru godz znów to samo, ale kilka dni to max.

Bardziej tym bólem się martwie, ostatnio przepisali mi na to antybiotyk w maści triderm i trochę pomagal, ale chyba nie można go za długo brać. Dojrzewam do kolejnej wizyty doradcy, czytaj kolejnej stówy. Ale co tam, Graza tyle daliśmy radę, to damy jeszcze trochę!!!

Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny sorry ze ogólnie a nie personalnie, ale każdej życzę powodzenia, zdrowia, unormowania laktacji. Trzymam kciuki za wyniki badań tak dobre jak te jagodowe.
Kornela ja się nie znam na hormonach więc nie doradze

Do góry