reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2014

Dziewczyny błagam pomóżcie, jak sobie poradzić z nawałem pokarmu? No mało powiedziane ze są wielkości arbuza, takie zabrzmiałe, mały ślicznie ciągnął, no ale teraz schodzi dłuższą chwila w płaczu zanim złapie, bo pierś jak piłka. Położna mówiła żeby odciagac tylko gdy już nie złapie sutka, i żeby ewentualnie ogrzewać piersi. Przecież on odpozni może 1/30 jednej piersi to sam mi nie pomoże :(
I jeszcze jedno pytanie przepraszam za bezpośrednio, ale jestem już 3 dobę po cc i dalej nie odwiedziłam wc w wiadomym celu, czy też tak długo czytaliście?
Sorki że wpadam tak rzadko. I to tylko z pytaniem, ale ciężko czasami z organizacją, wolna chwilę spędzam z Roksanka bo się stesknilmyśmy za sobą
Wypakowanym gratuluję, trzyma kciuki za tę co mają porodu przed sobą

reklama
Dziewczyny błagam pomóżcie, jak sobie poradzić z nawałem pokarmu? No mało powiedziane ze są wielkości arbuza, takie zabrzmiałe, mały ślicznie ciągnął, no ale teraz schodzi dłuższą chwila w płaczu zanim złapie, bo pierś jak piłka. Położna mówiła żeby odciagac tylko gdy już nie złapie sutka, i żeby ewentualnie ogrzewać piersi. Przecież on odpozni może 1/30 jednej piersi to sam mi nie pomoże :(
I jeszcze jedno pytanie przepraszam za bezpośrednio, ale jestem już 3 dobę po cc i dalej nie odwiedziłam wc w wiadomym celu, czy też tak długo czytaliście?
Sorki że wpadam tak rzadko. I to tylko z pytaniem, ale ciężko czasami z organizacją, wolna chwilę spędzam z Roksanka bo się stesknilmyśmy za sobą
co do pyatania o dwójeczkę to ja pierwsza po porodzie zrobiłam z tydzien po ;-);-) i to z czopkiem, tak żęm sie zamkneła w sobie..... z nawałem nie pomoge za bardzo bo sie nie znam nigdy nie mialam problemow, ale chyba lepiej troche odciagnac przed karmieniem, no i słynna kapusta.... powodzenia

Makota z tego co kojarze to witaminę d sie podaje od 3 doby a witaminę k od 8 doby zycia. Ja podaje k i d od 8 doby ale co z tego skoro po kazdym jedzeniu przed ktorym dostaje witaminy to mu sie ulewa.... No i nie wiem na ile mu sie te witaminy wchlaniaja. Moze wcale?

Mój syn po ulaniu robi taka awanturę ze głowa mała. Od razu chce do cyca bo inaczej nie jest w stanie sie uspokoić.

bardziej chodzi mi o to, że boję się, że mu zaszkodziłam faszerując go wit K od 3 a nie 8 doby :baffled:

miałam jeszcze napisać, że jak karmię na leżąco to przysypiam i boję się, że albo ja, albo M zrobimy mu krzywdę.

pomijam fakt, że jak odkładam go w nocy do łóżeczka, często się budzę, szarpię się z kocem i szukam w nim dziecka, po czym zaglądam do łóżeczka - straszne mam schizy

ianka - ciepły prysznic na cyce, odciąganie do poszucia ulgi, karmienie, zimny okład. mi pomogło. nie w 100 %, ale bardzo

Właśnie czytam że nie tylko ja mam takie problemy, idę was poczytać. Tutaj witaminę d zalecają od kiedy dziecko skończy 2 tygodnie

Pierwsza kąpiel jak to pierwsza. Płacz był ale udało się utulić bez cyca :)

Jestem wykończona. Wszystko boli. Na szczęście Zuzia śpi. Aru myje ząbki i jeszcze się poprzytulam z mężem i w kime.

jeszcze mi się przypomniało, bo była o tym mowa a nie odpisałam:

ja smoczek i butle podałam bardzo szybko - po fakcie dowiedziałam się, że lepiej podawać pokarm strzykwką albo łyżeczką.
z kolei laktatorka i laryngolog mówili, że smok i butla nie szkodzą.

Makota ja tez juz podalam i smoka i butle. Początkowo próbowałam podawac mleko strzykawka ale serce mi sie krajalo jak miałam przed oczami ten widok. Smoka staram sie uzywac tylko w ekstremalnych sytuacjach których niestety jest dosyc sporo...

Ianka na nawał mi pomogło w 100%:

• cieple oklady, prysznic przed karmieniem,
  • jesli masz mocno nabrzmiale cycki to odciagaj przed przystawieniem malego (jak nie masz czasu to nawet reka pomasuj zeby troche zeszlo
  • jak nie mozesz wytrzymac a do karmienia daleko sciagaj laktatorem do uczucia ulgi, ale staraj sie to robic jak najrzadziej
  • karm w blokach 3 godzinnych czyli przez trzy godziny jedna piers np 12-15lewa, 15-18prawa etc, jesli przystawiasz dziecko czesciej niz co 3h
  • w czasie karmienia masuj twarde miejsca w kierunku sutka
  • RAZ DZIENNIE najlepiej na wieczor, PO KARMIENIU odciagaj laktatorem do zera
  • karmieni NA ŻĄDANIE to tez żadanie matki, wiec jak nie mozesz i czujesz potrzebe to czesciej mlodego przystawia

Ja Zolke budzilam czasem po2h bo juz musialam, a staralam sie uzywac laktatora jak najmniej.

jeszcze mi się przypomniało, bo była o tym mowa a nie odpisałam:

ja smoczek i butle podałam bardzo szybko - po fakcie dowiedziałam się, że lepiej podawać pokarm strzykwką albo łyżeczką.
z kolei laktatorka i laryngolog mówili, że smok i butla nie szkodzą.

ja smoczka uzywam codziennie bo Zola ma bardzo silny odruch ssania, ale juz czesto widze ze zasypia bez niego :D

Ostatnia edycja:
Elifit, ja nie jestem taka pewna, czy ona po ulaniu jest głoda, czy poprostu chciałaby się jeszcze potulić do cyca. Adaś robi to samo. Naje się z jednej piersi, chlusta mlekiem, przystawiam go do drugiej i bardziej trzyma brodawkę w buzi niż ssie.

pisałyście o wit. D i K od 8 doby. ja na swoim wypisie nie miałam infomacji, żeby podawać wit dopiero od 8 doby i podawałam od 3 :confused:

Makota z tego co kojarze to witaminę d sie podaje od 3 doby a witaminę k od 8 doby zycia. Ja podaje k i d od 8 doby ale co z tego skoro po kazdym jedzeniu przed ktorym dostaje witaminy to mu sie ulewa.... No i nie wiem na ile mu sie te witaminy wchlaniaja. Moze wcale?

Mój syn po ulaniu robi taka awanturę ze głowa mała. Od razu chce do cyca bo inaczej nie jest w stanie sie uspokoić.

Ja mam info na wypisie i rodzaju i dawce vit ale bez określenia od której doby powinny być podawane:no:

Ianka ja po cc też tak miała plus mega wzdęcia załatwiłam się na 3 dzień ale przesiedziałam w toalecie 25 min. starałam się nie przeć mocno na zwieracz tylko tak delikatnie powoli aż samo się potoczyło:D

reklama
ja się dziewczyny poddaję...pogodziłam się, że będę w ciąży do końca mych dni. Teraz pozostaje mi zaakceptować tylko moją wagę i odstający brzuch i będę sobie tak lewitowała w tym stanie. Mam 0 (ZERO) jakichkolwiek objawów zbliżającego się porodu...
Cieszę się jak kolejnej z Was "coś" zaczyna się dziać, ale i dołuję się czemu to nie ja...
Dzisiaj pełnia.....ale ja się już też nie łudzę....:baffled:

Do góry