reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Dziewczyny błagam pomóżcie, jak sobie poradzić z nawałem pokarmu? No mało powiedziane ze są wielkości arbuza, takie zabrzmiałe, mały ślicznie ciągnął, no ale teraz schodzi dłuższą chwila w płaczu zanim złapie, bo pierś jak piłka. Położna mówiła żeby odciagac tylko gdy już nie złapie sutka, i żeby ewentualnie ogrzewać piersi. Przecież on odpozni może 1/30 jednej piersi to sam mi nie pomoże :(
I jeszcze jedno pytanie przepraszam za bezpośrednio, ale jestem już 3 dobę po cc i dalej nie odwiedziłam wc w wiadomym celu, czy też tak długo czytaliście?
Sorki że wpadam tak rzadko. I to tylko z pytaniem, ale ciężko czasami z organizacją, wolna chwilę spędzam z Roksanka bo się stesknilmyśmy za sobą
Wypakowanym gratuluję, trzyma kciuki za tę co mają porodu przed sobą

reklama
Dziewczyny błagam pomóżcie, jak sobie poradzić z nawałem pokarmu? No mało powiedziane ze są wielkości arbuza, takie zabrzmiałe, mały ślicznie ciągnął, no ale teraz schodzi dłuższą chwila w płaczu zanim złapie, bo pierś jak piłka. Położna mówiła żeby odciagac tylko gdy już nie złapie sutka, i żeby ewentualnie ogrzewać piersi. Przecież on odpozni może 1/30 jednej piersi to sam mi nie pomoże :(
I jeszcze jedno pytanie przepraszam za bezpośrednio, ale jestem już 3 dobę po cc i dalej nie odwiedziłam wc w wiadomym celu, czy też tak długo czytaliście?
Sorki że wpadam tak rzadko. I to tylko z pytaniem, ale ciężko czasami z organizacją, wolna chwilę spędzam z Roksanka bo się stesknilmyśmy za sobą
co do pyatania o dwójeczkę to ja pierwsza po porodzie zrobiłam z tydzien po ;-);-) i to z czopkiem, tak żęm sie zamkneła w sobie..... z nawałem nie pomoge za bardzo bo sie nie znam nigdy nie mialam problemow, ale chyba lepiej troche odciagnac przed karmieniem, no i słynna kapusta.... powodzenia

Makota z tego co kojarze to witaminę d sie podaje od 3 doby a witaminę k od 8 doby zycia. Ja podaje k i d od 8 doby ale co z tego skoro po kazdym jedzeniu przed ktorym dostaje witaminy to mu sie ulewa.... No i nie wiem na ile mu sie te witaminy wchlaniaja. Moze wcale?

Mój syn po ulaniu robi taka awanturę ze głowa mała. Od razu chce do cyca bo inaczej nie jest w stanie sie uspokoić.

bardziej chodzi mi o to, że boję się, że mu zaszkodziłam faszerując go wit K od 3 a nie 8 doby :baffled:

miałam jeszcze napisać, że jak karmię na leżąco to przysypiam i boję się, że albo ja, albo M zrobimy mu krzywdę.

pomijam fakt, że jak odkładam go w nocy do łóżeczka, często się budzę, szarpię się z kocem i szukam w nim dziecka, po czym zaglądam do łóżeczka - straszne mam schizy

ianka - ciepły prysznic na cyce, odciąganie do poszucia ulgi, karmienie, zimny okład. mi pomogło. nie w 100 %, ale bardzo

Właśnie czytam że nie tylko ja mam takie problemy, idę was poczytać. Tutaj witaminę d zalecają od kiedy dziecko skończy 2 tygodnie

Pierwsza kąpiel jak to pierwsza. Płacz był ale udało się utulić bez cyca :)

Jestem wykończona. Wszystko boli. Na szczęście Zuzia śpi. Aru myje ząbki i jeszcze się poprzytulam z mężem i w kime.

jeszcze mi się przypomniało, bo była o tym mowa a nie odpisałam:

ja smoczek i butle podałam bardzo szybko - po fakcie dowiedziałam się, że lepiej podawać pokarm strzykwką albo łyżeczką.
z kolei laktatorka i laryngolog mówili, że smok i butla nie szkodzą.

Makota ja tez juz podalam i smoka i butle. Początkowo próbowałam podawac mleko strzykawka ale serce mi sie krajalo jak miałam przed oczami ten widok. Smoka staram sie uzywac tylko w ekstremalnych sytuacjach których niestety jest dosyc sporo...

Ianka na nawał mi pomogło w 100%:

• cieple oklady, prysznic przed karmieniem,
  • jesli masz mocno nabrzmiale cycki to odciagaj przed przystawieniem malego (jak nie masz czasu to nawet reka pomasuj zeby troche zeszlo
  • jak nie mozesz wytrzymac a do karmienia daleko sciagaj laktatorem do uczucia ulgi, ale staraj sie to robic jak najrzadziej
  • karm w blokach 3 godzinnych czyli przez trzy godziny jedna piers np 12-15lewa, 15-18prawa etc, jesli przystawiasz dziecko czesciej niz co 3h
  • w czasie karmienia masuj twarde miejsca w kierunku sutka
  • RAZ DZIENNIE najlepiej na wieczor, PO KARMIENIU odciagaj laktatorem do zera
  • karmieni NA ŻĄDANIE to tez żadanie matki, wiec jak nie mozesz i czujesz potrzebe to czesciej mlodego przystawia

Ja Zolke budzilam czasem po2h bo juz musialam, a staralam sie uzywac laktatora jak najmniej.

jeszcze mi się przypomniało, bo była o tym mowa a nie odpisałam:

ja smoczek i butle podałam bardzo szybko - po fakcie dowiedziałam się, że lepiej podawać pokarm strzykwką albo łyżeczką.
z kolei laktatorka i laryngolog mówili, że smok i butla nie szkodzą.

ja smoczka uzywam codziennie bo Zola ma bardzo silny odruch ssania, ale juz czesto widze ze zasypia bez niego :D

Ostatnia edycja:
Elifit, ja nie jestem taka pewna, czy ona po ulaniu jest głoda, czy poprostu chciałaby się jeszcze potulić do cyca. Adaś robi to samo. Naje się z jednej piersi, chlusta mlekiem, przystawiam go do drugiej i bardziej trzyma brodawkę w buzi niż ssie.

pisałyście o wit. D i K od 8 doby. ja na swoim wypisie nie miałam infomacji, żeby podawać wit dopiero od 8 doby i podawałam od 3 :confused:

Makota z tego co kojarze to witaminę d sie podaje od 3 doby a witaminę k od 8 doby zycia. Ja podaje k i d od 8 doby ale co z tego skoro po kazdym jedzeniu przed ktorym dostaje witaminy to mu sie ulewa.... No i nie wiem na ile mu sie te witaminy wchlaniaja. Moze wcale?

Mój syn po ulaniu robi taka awanturę ze głowa mała. Od razu chce do cyca bo inaczej nie jest w stanie sie uspokoić.

Ja mam info na wypisie i rodzaju i dawce vit ale bez określenia od której doby powinny być podawane:no:

Ianka ja po cc też tak miała plus mega wzdęcia załatwiłam się na 3 dzień ale przesiedziałam w toalecie 25 min. starałam się nie przeć mocno na zwieracz tylko tak delikatnie powoli aż samo się potoczyło:D

reklama
ja się dziewczyny poddaję...pogodziłam się, że będę w ciąży do końca mych dni. Teraz pozostaje mi zaakceptować tylko moją wagę i odstający brzuch i będę sobie tak lewitowała w tym stanie. Mam 0 (ZERO) jakichkolwiek objawów zbliżającego się porodu...
Cieszę się jak kolejnej z Was "coś" zaczyna się dziać, ale i dołuję się czemu to nie ja...
Dzisiaj pełnia.....ale ja się już też nie łudzę....:baffled:

Do góry