Paulina.zen
Fanka BB :)
Dałam wszystkie kody itd pousuwałem się z tych grup wszystkich służbowych. Regionalny mnie usunął z kierowniczej . I chyba poblokuje ich numery żeby nikt mnie nie stresował.Nie można dać wypowiedzenia ani zwolnić kobiety w ciąży i w okresie urlopu macierzyńskiego. Jeśli miałabyś umowę o pracę terminową, której koniec przypada po 3 miesięcu ciąży to ulega ona automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.
No i pracodawca ma oczywiście obowiązek dopuścić do pracy na tym samym lub podobnym stanowisku osobę wracającą po macierzyńskim. Ale w praktyce często się zdarza, że po kilku dniach dostaje się wypowiedzenie. Nie wiem czy to jest aktualne (przepisy w ostatnich latach strasznie się pozmieniały), ale kiedyś można było złożyć wniosek o obniżenie wymiaru pracy i wtedy przez kolejne 12 miesięcy było się chronionym przed zwolnieniem.
W razie obawy warto skorzystać z jakiejś porady prawnej i mieć plan "na wszelki wypadek".
A orientujecie się może bo ja od wczoraj mam chorobowe ale wczoraj i dzisiaj i jutro miałam być na urlopie. Gadałam z księgowa ze chorobowe wypiera urlop. Ja pierdziele nie awidze takich sytuacji