reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Tez bylam na przełomie 8/9 tydz. Tak, to na szczęście już za nami.
A jak tam Twoja szyjka?wszystko ok?
Teraz już nie wiem ile ma bo przy pessarze już nie mierzą, w 25tc była 1,2cm..a teraz.. Niewiadoma🤷🏻‍♀️ Ważne że się trzyma. Już ogólnie odetchnęłam bo jednak 33 tc to co innego niż 25 itd. Trochę więcej chodzę to psychicznie mnie też podniosło, ☺️ następna wizyta 10.06 więc odliczam hehe

reklama
Teraz już nie wiem ile ma bo przy pessarze już nie mierzą, w 25tc była 1,2cm..a teraz.. Niewiadoma🤷🏻‍♀️ Ważne że się trzyma. Już ogólnie odetchnęłam bo jednak 33 tc to co innego niż 25 itd. Trochę więcej chodzę to psychicznie mnie też podniosło, ☺ następna wizyta 10.06 więc odliczam hehe
O, to dzień po mnie :D zdawaj relacje na bieżąco :*

Dziewczyny, dziś miałam szkołę rodzenia online i przytaczam kilka rzeczy, o których mówiła położna a o których nigdzie indziej nie słyszałam/czytałam:

-podczas skurczów dobrze jest przebywać w przyciemnionym pomieszczeniu bo w ciemniejszych warunkach wydziela się więcej oksytocyny i akcja postępuje szybciej

-są badania które pokazują, że im dłużej kobieta zostaje w domu i nie spieszy się do szpitala, tym szybciej postępuje poród

-warto ćwiczyć bo oprócz zalet które wymieniałam ostatnio, ćwiczenia wpływają też na inteligencję dziecka , a ćwiczenia typu wypady do przodu, przysiady itp. pomagają rozciągać i uelastyczniać krocze

-położna polecała też kupić taki mały wiatraczek żeby ojciec (o ile będzie mógł być przy porodzie) trzymał go blisko ciężarnej bo jest jej tak gorąco podczas porodu, że taki wiaterek bardzo pomaga

Teraz jakby nawet przywrócili odwiedziny to odrazu powiem ze nie chce nikogo tylko mąż, żadnych wycieczek. Bo ludzie się sami nie domyśla...
Ja już przed Covidem powiedziałam wszystkim ze oprócz mamy i męża nie chce widzieć nikogo. Warto zwrócić uwagę też na inne kobiety w tej samej sali. Ewentualnie odzwidziny na korytarzu przeprowadzić o ile siły na to pozwolą

kiedyś miałam Lekka anemię (oddaje krew)
I lekarz przepisał mi sorbifer. Nie miałam po nim żadnych dolegliwości a zelazo ładnie wróciło do normy. Sama tez czasem sobie brałam Jako suplementację dopóki miałam. Teraz jak spadła mi hemoglobina to tez je brałam ale jak skończyłam to lekarz kazał mi brać szelazo sr 2x1 kiedy podskoczyła mi do 12,01 to już kazał brać raz dziennie. Tez nie mam po nim dolegliwości. Teraz na wizytę już nie kazał Mi robić Krwi
Ja tez biorę sorbifer ...i hemoglobina wróciła do normy...zero zaparć
Wiec mogę polecić 👍🏻

Ja tez biorę sorbifer ...i hemoglobina wróciła do normy...zero zaparć
Wiec mogę polecić 👍🏻

u mnie do końca nie wróciła patrząc na to ze dość regularnie oddawałam krew. Ale lekarz powiedział ze w ciąży jest normalne ze jest niższa i ważne żeby nie była poniżej normy ani nie spadała

Dziewczyny, które przyjmują luteinę- do kiedy macie przyjmować? Odstawianie stopniowo czy od razu? Właśnie napisałam do mojej lekarki bo wizyta 15go, będzie już 35tc i nie wiem czy kiedyś zacząć zmniejszać dawkę (teraz 2x100) czy jak 😊

Dziewczyny, które przyjmują luteinę- do kiedy macie przyjmować? Odstawianie stopniowo czy od razu? Właśnie napisałam do mojej lekarki bo wizyta 15go, będzie już 35tc i nie wiem czy kiedyś zacząć zmniejszać dawkę (teraz 2x100) czy jak 😊
Nie mam pojęcia jak narazie 33 tc a wizyta w następna środę wiec coś się dowiem może :) sama nic nie zmniejszaj dawki bez konsultacji, też mam 2x100 dopochwowa :) tak przypuszczam że 36/37tc pewnie będzie odstawianie.

Dziewczyny jestem cały czas w szpitalu, 3 cm rozwarcia od wczoraj. Wyciszają mi skurcze jakimś lekiem bo nie pamiętam nazwy i mam nakaz leżenia, nawet załatwiam się do baseniku :(, ale dla dziecka wszystko! Obserwacja, na pewno 5-6dni poleżę, jak się nic do tej pory nie rozkręci, to zobaczymy, co dalej :)
ŚCISKAM WAS :*

reklama
Dziewczyny jestem cały czas w szpitalu, 3 cm rozwarcia od wczoraj. Wyciszają mi skurcze jakimś lekiem bo nie pamiętam nazwy i mam nakaz leżenia, nawet załatwiam się do baseniku :(, ale dla dziecka wszystko! Obserwacja, na pewno 5-6dni poleżę, jak się nic do tej pory nie rozkręci, to zobaczymy, co dalej :)
ŚCISKAM WAS :*
bądź dzielna!

Do góry