reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Ja kupiłam same emolienty... I z kolei ja czytałam że dla delikatnej skóry niemowlaka są ok. Poza tym mój luby ma atopowe zapalenie skóry i jest ryzyko, że mały też będzie miał, no ale nawet jak nie będzie, to ja się decyduję na te emolienty, mam nadzieję że tego nie pożałuję. Mam płyn do kąpieli Oilatum Baby, oliwkę Linomag i krem z tlenkiem cynku też Linomag.

koleżanka tez nie radziła mi ich uzuwac od razu bo sama używała czegos innego i jak okazała się potrzeba to zmieniła na emolium. Ja do pupy mam linomag zielony. Z cynkiem tez ponoć nie powinno się używać. Poczytałam teraz trochę o składach na srokao i chyba zdecyduje się na momme

reklama
Dziewczyny, to mój ulubiony filmik. Taki rytuał wyobrażam sobie z maleńką.
Co do spokoju i bliskości , zgadzam się, że babka wymiata. Co do samej kąpieli to ja wolę metodę Joanny Mróz która nie odwraca dziecka na brzuszek tylko podtrzymując je od dołu, myje plecki gdy dziecko jest główka do góry - wydaje mi się to bardziej bezpieczne. No i nie będę dziecku w domu zakładała czapeczki tak jak proponuje ta położna. I nie będziemy też psikac kikuta, niech sam odpadnie.

koleżanka tez nie radziła mi ich uzuwac od razu bo sama używała czegos innego i jak okazała się potrzeba to zmieniła na emolium. Ja do pupy mam linomag zielony. Z cynkiem tez ponoć nie powinno się używać. Poczytałam teraz trochę o składach na srokao i chyba zdecyduje się na momme
Ja mam dwie koleżanki co używają z cynkiem i nic złego się nie dzieje, więc ciężko jest jednoznacznie to określić .

Ja poszlam za rada pani z apteki i kupilam eloderm (emolient) plyn i krem, ale kremu bede uzywac tylko miejscowo jakby cos. Tak to ten plyn jest wystarczajaco tlusty wiec powinno byc ok. A i zamierzam kapac codziennie bo to raz ze przyjemne, dwa robi naprawde dobra robote przed wieczornym snem☺

prawda cłkowita, skąd my biedne mmy za wczasu wiedzieć jka skóra naszych dzieci będzie reagować i czego będzie potrzebować, chyba tylko metoda prób i błędów, ale od czegoś trzeba zacząć :)
W ogóle to tyczy się to różnych rzeczy. Nasze mamy miały tetre, ktora musimy prac, jakiś krem o składzie jaki był, proszki do prania na mydle, nie miały laktatorow. Smoczki do butelek to masakra, trzeba było dziurkę samej zrobić. A teraz muslinowe pieluszki, bambusowe, eko, kremiki naturalne, na taką skórę a na taką, laktatory ręczne, elektryczne, płyny do prania antyalergiczne ach..... 🤪🙈

No słabo sobie wybrałam tego lekarza, a jeszcze chodzę do niego prywatnie, niezłą kasę trzepie na mnie :/
Ale faktycznie nie ma czegoś takiego jak skierowanie, zalecenie do cc, które może wypisać lekarz prowadzący, czy robi ze mnie głupią?
Ja wczoraj dostałam skierowanie do CC ,i z tym skierowanie idę do szpitala 16 lipca . Planowane CC robi sie 2 lub tydzien wczesciej . Moja tez ułożona miednicowo . Moja lekarka jak ustaliliśmy ze bedzie CC to od razu mowi ze skierowanie i przyjść wcześniej żeby nie doszło do akcji porodowej . Wiadomo ze i tak moze wyjsć cos szybciej ale to mam juz skierowanie i nie muszę nikomu tłumaczyć o co chodzi .

reklama
W ogóle to tyczy się to różnych rzeczy. Nasze mamy miały tetre, ktora musimy prac, jakiś krem o składzie jaki był, proszki do prania na mydle, nie miały laktatorow. Smoczki do butelek to masakra, trzeba było dziurkę samej zrobić. A teraz muslinowe pieluszki, bambusowe, eko, kremiki naturalne, na taką skórę a na taką, laktatory ręczne, elektryczne, płyny do prania antyalergiczne ach..... 🤪🙈

tylko jeszcze trzeba zaznaczyć ze kiedyś zwykle mydełko bambino na pewno miało lepszy skład niż w dzisiejszych czasach. Och jak ja tęsknie za tym jego starym zapachem 😔 nigdy nie lubiłam myć się mydłem ale je zawsze używałam do golenia nóg zamiast pianki 😂

Do góry