reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

Straszna różnica między nami w wyczuwaniu ruchów, na prawdę nie ma reguły. U mnie nadal bida.
Boże, jakie smutne wieści, nie wierzę zawsze w takie rzeczy:no2:
Dziewczyny jak mnie piersi bolą to jest szok! Nie wiem co z tym robić, jedyne co to noszę sportowe staniki, ale i to nie pomaga gdy syna na ręce biorę. I wczoraj zauważyłam siarę.
Z innej beki tak się obżarłam słodkości dziś, że ufff, mam takie napady czasem, teraz przez cały tydzień nic:-p W lato jak pojawią się lody to nie wiem jak się powstrzymam.

reklama
Alex kciuki za wizytę!

ewella90 myślę ze to około 15 tygodni niepicia :D

aga_k_m wszystkiego się boimy, nie wiadomo co lepsze, czy jak za dużo czy za mało... myslę że tak będzie do końca ;)

Integral cieszę się że się wszystko dobrze skończyło :) :*

truskawka89 to miło :) ja jak gdzieś jestem to się zastanawiam czy już widzą ludzie :D byłam u okulisty na konsultacji do karty ciąży to on zauważył :D:D

Morela_87 też tak mam że jak fest dużo robie w ciągu dnia to potem raczej nie czuję ruchów. jak większość dnia odpoczywam to kopie cały dzień. stresujące :-(

Megan bardzo mi przykro [emoji20]

Dziewczynki u jakich lekarzy trzeba miec konsultacje do karty ciazy?

xnw43e3k256g9p2p.png

Lilith kupiłam dla bobasa body 5 sztuk, polarek i czapeczki. Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę. A sobie kilka sweterków. W c&a była promocja -50% na rzeczy przecenione.

Jestem mega zmęczona. Wziąłem prysznic i leżę. Zaraz chyba zasne. Jutro badania z rana w laboratorium i fryzjer. A później jeszcze pojadę do ojca.

Buziaki dla Was.

Chybra dziś dzień trzymania za piersi, już zamówiłam masaż u męża, bardzo mi pomaga ba tkliwosc piersi.
Pumelova mi już dwa tygodnie temu pan zapchane wózek do auta w castoramie, ale było po jedzeniu :)
Morela ja jak jestem zajęta to też nie czuję nic zupełnie. Ale dziś posiedziałam to coś czuję. Jakby coś drgalo .
Mój mąż nie chce że mną oglądać Titanica to idziemy do łóżka na ten masaż cycków :)
Jutro kardiolog wieczorem.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej dziewczyny!

Od jakiegoś czasu interesuję się tematem badań prenatalnych i wiedzą przyszłych mam na ich temat.

Mogę sobie wyobrazić ile strachu wywołuje wiadomość o nieprawidłowym wyniku USG czy Pappa. Jeśli znajdziecie się w takiej sytuacji, nie odchodźcie od razu od zmysłów. Nie ma testu idealnego, każdy jest obarczony pewnym błędem, mniejszym lub większym, w zależności od badania. Wiarygodność USG zależy w dużej mierze od wiedzy i umiejętności lekarza, natomiast na wynik Pappa może wpływać wiele różnych czynników... nawet do 10% wyników tych badań może być niezgodne z rzeczywistością. Badania genetyczne niestety nie są na dzień dzisiejszy refundowane, a szkoda, bo wypadają na tym tle o wiele lepiej. NIFTY generuje tylko 0,05% nieprawdziwych wyników, a i tak wiąże się to zazwyczaj z wystąpieniem w ciąży mozaicyzmu (to też w zasadzie nie jest prawidłowe zjawisko). Wykrywa natomiast ponad 99% przypadków Zespołu Downa, Edwardsa i Patau, oraz inne nieprawidłowości genetyczne u płodu. Moim zdaniem nie warto ryzykować amniopunkcją przed uzyskaniem nieprawidłowego wyniku w teście genetycznym (np. NIFTY). Badania genetyczne są dokładniejsze i czulsze niż USG czy Pappa, dzięki czemu kierują mniej kobiet ze zdrowymi ciążami na ryzykowne badania inwazyjne.

Problemem może się okazać natomiast koszt takiego testu. Wynika przede wszystkim z zastosowania nowoczesnych metod w badaniu- koszt odczynników, sprzętu i pracy. Cena NIFTY zaczyna się od 2300 zl, w zależności od tego gdzie wykonuje się to badanie. Wiem, w naszym kraju to jest dużo, ale firma wykonująca w Polsce ten test umożliwia rozłożenie kosztów na raty.

Co do zakresu badanych nieprawidłowości - w zależności od tego, jaki test się wybierze. NIFTY nie jest jedynym nieinwazyjnym testem prenatalnym dostępnym w Polsce, jednak z tego co wiem, bada najwięcej, a jego cena jest porównywalna z ceną pozostałych testów. I jako jedyny jest wykonywany w Polsce. Dla pozostałych testów tylko krew pacjentki jest pobierana na miejscu, później wysyłają próbkę za granicę. Jest dostępny od 10 tygodnia ciąży i określa także płeć dziecka. Cena jest ta sama bez względu na to, jaki zakres się wybiera (podstawowy/rozszerzony), jednak to kobieta decyduje, jakie informacje chce uzyskać.

Mam nadzieję, że mój post okazał się przydatny i być może rozwiał czyjeś wątpliwości. Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram się tu czasem pojawiać i odpowiadać.
Pozdrawiam!

reklama
Ja mam jeszcze neurochirurga wizyta 30.05 haha:D a dentyste juz zalatwilam:-)

Ale Wam zazdroszcze zakupow poszlabym na jakis szoping ale kurde juz tyle ciuchow mam bo uwielbiam lumpka:D i jak jest -50% to musze jechac:p

Lilith ja mam to samo jak.kopie malo zle jak kopie duzo tez zle.Matki wariatki:p

A ja dzis musialam z moim na gofra pojechac bo mnie az trzepalo:p cisnienie mam straszne 100/50 to ta pogoda dlatego tak mi sie w glowoe kreci.

010igov35ye70zfx.png

Do góry