reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Straszna różnica między nami w wyczuwaniu ruchów, na prawdę nie ma reguły. U mnie nadal bida.
Boże, jakie smutne wieści, nie wierzę zawsze w takie rzeczy:no2:
Dziewczyny jak mnie piersi bolą to jest szok! Nie wiem co z tym robić, jedyne co to noszę sportowe staniki, ale i to nie pomaga gdy syna na ręce biorę. I wczoraj zauważyłam siarę.
Z innej beki tak się obżarłam słodkości dziś, że ufff, mam takie napady czasem, teraz przez cały tydzień nic:-p W lato jak pojawią się lody to nie wiem jak się powstrzymam.

reklama
Alex kciuki za wizytę!

ewella90 myślę ze to około 15 tygodni niepicia :D

aga_k_m wszystkiego się boimy, nie wiadomo co lepsze, czy jak za dużo czy za mało... myslę że tak będzie do końca ;)

Integral cieszę się że się wszystko dobrze skończyło :) :*

truskawka89 to miło :) ja jak gdzieś jestem to się zastanawiam czy już widzą ludzie :D byłam u okulisty na konsultacji do karty ciąży to on zauważył :D:D

Morela_87 też tak mam że jak fest dużo robie w ciągu dnia to potem raczej nie czuję ruchów. jak większość dnia odpoczywam to kopie cały dzień. stresujące :-(

Megan bardzo mi przykro [emoji20]

Dziewczynki u jakich lekarzy trzeba miec konsultacje do karty ciazy?

xnw43e3k256g9p2p.png

Lilith kupiłam dla bobasa body 5 sztuk, polarek i czapeczki. Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę. A sobie kilka sweterków. W c&a była promocja -50% na rzeczy przecenione.

Jestem mega zmęczona. Wziąłem prysznic i leżę. Zaraz chyba zasne. Jutro badania z rana w laboratorium i fryzjer. A później jeszcze pojadę do ojca.

Buziaki dla Was.

Chybra dziś dzień trzymania za piersi, już zamówiłam masaż u męża, bardzo mi pomaga ba tkliwosc piersi.
Pumelova mi już dwa tygodnie temu pan zapchane wózek do auta w castoramie, ale było po jedzeniu :)
Morela ja jak jestem zajęta to też nie czuję nic zupełnie. Ale dziś posiedziałam to coś czuję. Jakby coś drgalo .
Mój mąż nie chce że mną oglądać Titanica to idziemy do łóżka na ten masaż cycków :)
Jutro kardiolog wieczorem.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej dziewczyny!

Od jakiegoś czasu interesuję się tematem badań prenatalnych i wiedzą przyszłych mam na ich temat.

Mogę sobie wyobrazić ile strachu wywołuje wiadomość o nieprawidłowym wyniku USG czy Pappa. Jeśli znajdziecie się w takiej sytuacji, nie odchodźcie od razu od zmysłów. Nie ma testu idealnego, każdy jest obarczony pewnym błędem, mniejszym lub większym, w zależności od badania. Wiarygodność USG zależy w dużej mierze od wiedzy i umiejętności lekarza, natomiast na wynik Pappa może wpływać wiele różnych czynników... nawet do 10% wyników tych badań może być niezgodne z rzeczywistością. Badania genetyczne niestety nie są na dzień dzisiejszy refundowane, a szkoda, bo wypadają na tym tle o wiele lepiej. NIFTY generuje tylko 0,05% nieprawdziwych wyników, a i tak wiąże się to zazwyczaj z wystąpieniem w ciąży mozaicyzmu (to też w zasadzie nie jest prawidłowe zjawisko). Wykrywa natomiast ponad 99% przypadków Zespołu Downa, Edwardsa i Patau, oraz inne nieprawidłowości genetyczne u płodu. Moim zdaniem nie warto ryzykować amniopunkcją przed uzyskaniem nieprawidłowego wyniku w teście genetycznym (np. NIFTY). Badania genetyczne są dokładniejsze i czulsze niż USG czy Pappa, dzięki czemu kierują mniej kobiet ze zdrowymi ciążami na ryzykowne badania inwazyjne.

Problemem może się okazać natomiast koszt takiego testu. Wynika przede wszystkim z zastosowania nowoczesnych metod w badaniu- koszt odczynników, sprzętu i pracy. Cena NIFTY zaczyna się od 2300 zl, w zależności od tego gdzie wykonuje się to badanie. Wiem, w naszym kraju to jest dużo, ale firma wykonująca w Polsce ten test umożliwia rozłożenie kosztów na raty.

Co do zakresu badanych nieprawidłowości - w zależności od tego, jaki test się wybierze. NIFTY nie jest jedynym nieinwazyjnym testem prenatalnym dostępnym w Polsce, jednak z tego co wiem, bada najwięcej, a jego cena jest porównywalna z ceną pozostałych testów. I jako jedyny jest wykonywany w Polsce. Dla pozostałych testów tylko krew pacjentki jest pobierana na miejscu, później wysyłają próbkę za granicę. Jest dostępny od 10 tygodnia ciąży i określa także płeć dziecka. Cena jest ta sama bez względu na to, jaki zakres się wybiera (podstawowy/rozszerzony), jednak to kobieta decyduje, jakie informacje chce uzyskać.

Mam nadzieję, że mój post okazał się przydatny i być może rozwiał czyjeś wątpliwości. Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram się tu czasem pojawiać i odpowiadać.
Pozdrawiam!

reklama
Ja mam jeszcze neurochirurga wizyta 30.05 haha:D a dentyste juz zalatwilam:-)

Ale Wam zazdroszcze zakupow poszlabym na jakis szoping ale kurde juz tyle ciuchow mam bo uwielbiam lumpka:D i jak jest -50% to musze jechac:p

Lilith ja mam to samo jak.kopie malo zle jak kopie duzo tez zle.Matki wariatki:p

A ja dzis musialam z moim na gofra pojechac bo mnie az trzepalo:p cisnienie mam straszne 100/50 to ta pogoda dlatego tak mi sie w glowoe kreci.

010igov35ye70zfx.png

Do góry