reklama
P
pani.olga
Gość
Ja po porodzie dostałam Biofer Folic bo zrobiła mi się niedokrwistość, ale te preparaty mają tą wadę,że powodują zatwardzenia, dodatkowo progesteren to możesz mieć problemy. Jedz dużo buraków - na każdy sposób, szpinak. One mają mnóstwo dobrze przyswajalego żelaza. Mi od razu niedokrwostość poszła hen....
szpinak ma tylko 3 mg na 100 gramów, ten mit o dużej zawartości żelaza w tym warzywie dawno obalono (okazało się, że to błąd w obliczeniach). burak 4 mg na 100 gramów. z pokarmu człowiek przyswaja tylko 10% żelaza. teoretycznie dorosła kobieta powinna przyjmować 19 mg żelaza dziennie, dlatego zaleca się suplementację. a jeszcze dodatkowo niektóre napoje i pokarmy ograniczają przyswajanie żelaza, np. czarna herbata, kawa, pieczywo pełnoziarniste.
EDIT: dużo żelaza mają soja (8,9 mg/100 g) i kakao (10,7 mg/100 g) i soczewica (5,8 mg/100 g).
Ada, trzymam kciuki. bakteriami się aż tak mocno nie przejmuj, ja też miałam ich sporo, przyjmowałam jakiś preparat na bazie żurawiny (chyba Żurasol) i się poprawiło. to ponoć częsty problem w ciąży.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
angi-wawa1988
Fanka BB :)
Rozmawiałam z moim ginem przez telefon powiedział mi to co któraś z was (sorka już nie pamiętam która) zasugerowała żeby zrobić posiew, więc jutro śmigam na posiew a tak jak było w planach w poniedziałek na wizytę nie zależnie czy będę miała wynik czy nie :/ pewnie będę do niego dzwonić we wtorek albo da mi już odpowiednie wytyczne
Ada jak po wizycie??
Ada jak po wizycie??
asienka.k1
HEJ,
Z tego co ja wiem to wg obecnych standardów przy prawidłowych wynikach badania laboratoryjne robi się JEDEN RAZ w każdym trymestrze. I tak było już 5 lat temu. Nie ma potrzeby co miesiąc upuszczać krew jeśli wszystko jest ok.
Biofer u mnie nie wchłaniał się, na mnie dobrze działa Tardyferon ale wszystko zależy od organizmu.
hey dziewczyny mam pytanie jak często macie zlecane badanie moczu i morfologię??? z nudów jak to ja zaczęłam grzebać w necie na temat badań w ciąży i większość mam piszę że miało mocz i morfologię co miesiąc ja miałam tylko raz na razie i na poprzedniej wizycie też nie mówiła żeby robić mocz pomimo bakterii w nim ......................zaczynam mieć mętlik w głowie nie wspomnę o tym że pani doktor podczas dwóch wizyt ani razu nie zmierzyła mi ciśnienia krwi jak wyglądają wasze wizyty ???
Z tego co ja wiem to wg obecnych standardów przy prawidłowych wynikach badania laboratoryjne robi się JEDEN RAZ w każdym trymestrze. I tak było już 5 lat temu. Nie ma potrzeby co miesiąc upuszczać krew jeśli wszystko jest ok.
Ja po porodzie dostałam Biofer Folic bo zrobiła mi się niedokrwistość, ale te preparaty mają tą wadę,że powodują zatwardzenia, dodatkowo progesteren to możesz mieć problemy. Jedz dużo buraków - na każdy sposób, szpinak. One mają mnóstwo dobrze przyswajalego żelaza. Mi od razu niedokrwostość poszła hen....
Biofer u mnie nie wchłaniał się, na mnie dobrze działa Tardyferon ale wszystko zależy od organizmu.
angi-wawa1988
Pisałyśmy ostatnio o przesądach na bb znalazłam na ten temat artykuł ze śmiechu zaraz chyba ze stołka spadnę nie złe
Przesądy w ciąży - BabyBoom.pl
Przesądy w ciąży - BabyBoom.pl
angi-wawa1988
Oczywiście ostatni przesąd jest the-best chyba muszę go jakoś wykorzystać
hej witam sie nieśmiało :-)
Ja sie też melduję, że dzidzia przyjdzie na świat w lipcu :-)
Obecnie jestem mocno przeziębiona i szczerze nie pamietam co można brać (raczej nic!) n przeziębienie w ciąży ale może macie coś sprawdzonego?
Pozdrawiam
Ja sie też melduję, że dzidzia przyjdzie na świat w lipcu :-)
Obecnie jestem mocno przeziębiona i szczerze nie pamietam co można brać (raczej nic!) n przeziębienie w ciąży ale może macie coś sprawdzonego?
Pozdrawiam
reklama
madziuuula87
hey dziewczyny zrobiłam badanie moczu dziś rano i teraz to dopiero się denerwuje w prawdzie bakterie wyszły lepiej bo nie liczne w polu widzenia a nie jak poprzednio bardzo liczne.............. za to wyszła mi bilirubina a ostatnio jej nie było <17(+) umol/l a przeczytałam że wogóle nie powinno jej być i może świadczyć o chorobie wątroby :-( czy któraś miała podobną sytuację???