reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

reklama
Przeczytałam gdzieś że owoce tak jak warzywa trzeba ugotować przed podaniem i starciem np jabłko....Trochę to dziwne a wy jak sądzicie albo jakie macie doświadczenie?
Ja też rozpoczne po skończonych 6 miesiącach no chyba że mała będzie się domagać wcześniej...mleko nie będzie wystarczać. I chyba też zacznę od marchewki. Jabłko później bo jak jej zasmakuje to nie będzie chciała jesc tych bezsmakowych warzywek :-D
A co cho z tym glutenem? Kiedy i w jakich ilościach ta kaszka?

Ostatnia edycja:
Blw to taka metoda zwana "bobas lubi wybór" to dawanie dziecku różnych pokarmów ale w kawałkach i samo je rączkami. Tylko musi samo stabilnie siedzieć żeby się nie dlawilo ;-) mniej więcej tak to wygląda, chociaż na ten temat powstają całe książki więc to wieeelki skrót ;-) ja najpierw papki a potem też przejdziemy na blw czyli taka metoda mieszana :p

Thriade dzięki:)

Gdzieś tam jestem, ale z różnych powodów rzadziej tu zaglądam.

U nas wszystko dobrze. Młody się unormował i już tak nie płacze:) Waży 7,5kg :D Nie robi też już kleksów, więc zużywam 3-4x mniej pieluch. Kupa co 2-3 dni. Polubił wózek i najlepiej śpi na spacerach. Smoczka nie używamy:)

Olga niedawno córeczka moich znajomych miała udrażnianie kanalika takim pręcikiem, okazało się, że ma torbiel i chyba będzie miała jakiś zabieg.

Ja karmiłam długo synków z zębami. Obu się zdażyło mnie ugryźć ze 2-3 razy, ale odpowiednia reakcja mamusi (nagły krzyk z bólu) i zrozumieli, że trzeba uważać.

U nas też będzie BLW, więc mały dostanie jedzonko jak o nie poprosi. Ze starszymi też tak zaczynałam i chcieli jakoś w ostatnim tygodniu 6 miesiąca. Gdy dziecko nie siedzi można spokojnie dać jeść w pozycji na brzuszku na kocyku lub posadzić sobie na kolanach z dobrym podparciem pleców. Mój drugi synek usiadł dopiero jak miał 10 miesięcy.

Pozdrawiam wszystkie mamusie i maluszki:)

A to moja trójca i ostatni ciepły dzień
image.jpg

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    40 KB · Wyświetleń: 64
A ja normalnie dziś się zalamalam. Małej nadal łzawi oko ale było czyste raczej bez ropy...dziś o obudziła się z tak posklejanym okiem że wyglądało jak zdeformowane myślałem że zawalu dostanę...

która z was nadal z tym walczy?!!!

My po drugim szczepieniu 5w1. Mała dobrze zniosła Ale pediatra sobie wymyśliła ze mała jeszcze nie dźwiga główki jak się ją bierze za ręce do siadu. Na brzuszku trzyma główkę w górze dobrze ale na wizycie była zmęczona i nie chciała za bardzo. A więc skierowała nas do rehabilitanta i neurologa !! 3 miesięczne dziecko chyba nie musi jeszcze dźwigać główki???

reklama
My po drugim szczepieniu 5w1. Mała dobrze zniosła Ale pediatra sobie wymyśliła ze mała jeszcze nie dźwiga główki jak się ją bierze za ręce do siadu. Na brzuszku trzyma główkę w górze dobrze ale na wizycie była zmęczona i nie chciała za bardzo. A więc skierowała nas do rehabilitanta i neurologa !! 3 miesięczne dziecko chyba nie musi jeszcze dźwigać główki???

Kornelia właśnie miałam pisać to samo, Filip 8.10 skończył 3 m-ce dzisiaj byliśmy na 2 dawce szczepienia 5 w 1 i to samo co u ciebie chwyciła małego za rączki żeby się podnosił a on głowa z tyłu i nie ma zamiaru się podnosić, dała nam skierowanie do neurologa dziecięcego i na poniedziałek już go zarejestrowałam, ale zestresowałam się trochę bo na skierowaniu napisała rozpoznanie: obniżone napięcie mięśni. Czy wasze pociechy już wszystkie się podnoszą trzymane za rączki?

A dodatkowo dostaliśmy skierowanie do chirurga dziecięcego na konsultację bo Fifi urodził się z wodniaczkami na jąderkach i słabo się wchłaniają.
Dzisiejszy dzień to jakiś koszmar:-(

Do góry