reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
A 104 tp nie jest za duzo?myslalam ze do 95 jest norma?nie znam sie ,mam maszynke mezowa do pomiarow i sobie czasem robie to generalnie mam niski ale nie wiem czy to tabletki czy moje cialo,nie chce zeby cos sie dzialo z dzieckiem
za duzo :(
poki co mierzę cukier na czczo, i 2 godziny po jedzeniu. Diabetologa mam 19.10, w przyszłym tygodniu robię krzywe cukrowe,

Ty masz chyba problemy cukrzycowe teraz w ciazy?jak wyglada leczenie?dieta i glukometr?
Tak mam cukrzycę ciążową, zazwyczaj udaje się opanować cukrzycę dietą u mnie w dzień wystarcza dieta i mam ładnie cukier w normie , niestety w nocy mój organizm ma problem z rozkładaniem cukru i przyjmuję insulinę nocną. Cukier mierzę 4 x dziennie na czczo , godzinę po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Ogólnie trzeba jeść 5 posiłków dziennie przerwy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 2 h ale nie dłuższe niż 3h . Ja niestety nie jestem w stanie tak jeść, czasami na siłę uda mi się zjeść 4 posiłki , ale nie wpadam w ketozę i cukry z dzień ok więc moja diabetolog nie ma zastrzeżeń. Ogóle to dieta jest dość restrykcyjna szczególnie dla mnie bo nie lubię ryżu i kasz.... Eliminujesz z diety Wszystko co ma cukier w składzie... Czyli 90% produktów w sklepie.... Najlepiej też ograniczyć do minimum węglowodany czyli ziemniaki , produkty przetworzone czy z białej mąki , smażone... Nabiał też trzeba ograniczyć np. szklanka mleka czy jeden serek wiejski dziennie. Czyli tak na prawdę Wszystko co dobre [emoji17][emoji1751] na stałe zaprzyjaźniłam się z działem "bio" a i tak jakiegoś super wyboru produktów nie ma... Jem to samo w kółko.... Jedzenie nigdy nie sprawiało mi tyle nieprzyjemności co teraz [emoji3525]
No ale walczę bo cały czas mam nadzieję , że to ja sens i że dzidzia będzie zdrowa i zrobię wszystko co mogę [emoji4]

Ja już po badaniach, dziecko żyje ma się dobrze. Rusza się ale nie jest jakieś dzikie, ładnie się dało pomierzyc chociaż nie wiem jak jest długie bo nie pytałam a na zdjęciu mam czaszkę i udo. :) Rozwija się prawidłowo,szyjka prawidłowa, zero infekcji :)
Dziś 15+3, następna wizyta 27.10
Świetnie zatem strachy niepotrzebne 😃, ale wiem, że sama przed wizytą zawsze wchodzę na wdechu, mimo że w sercu wiem że wszysko jest w porządku 😍!
Cieszę się bardzo, że u Ciebie Dzidzia ❤ rośnie i szyjka też OK!
No to spojne czekasz 3 tygodnie 👍😃!

Tak mam cukrzycę ciążową, zazwyczaj udaje się opanować cukrzycę dietą u mnie w dzień wystarcza dieta i mam ładnie cukier w normie , niestety w nocy mój organizm ma problem z rozkładaniem cukru i przyjmuję insulinę nocną. Cukier mierzę 4 x dziennie na czczo , godzinę po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Ogólnie trzeba jeść 5 posiłków dziennie przerwy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 2 h ale nie dłuższe niż 3h . Ja niestety nie jestem w stanie tak jeść, czasami na siłę uda mi się zjeść 4 posiłki , ale nie wpadam w ketozę i cukry z dzień ok więc moja diabetolog nie ma zastrzeżeń. Ogóle to dieta jest dość restrykcyjna szczególnie dla mnie bo nie lubię ryżu i kasz.... Eliminujesz z diety Wszystko co ma cukier w składzie... Czyli 90% produktów w sklepie.... Najlepiej też ograniczyć do minimum węglowodany czyli ziemniaki , produkty przetworzone czy z białej mąki , smażone... Nabiał też trzeba ograniczyć np. szklanka mleka czy jeden serek wiejski dziennie. Czyli tak na prawdę Wszystko co dobre [emoji17][emoji1751] na stałe zaprzyjaźniłam się z działem "bio" a i tak jakiegoś super wyboru produktów nie ma... Jem to samo w kółko.... Jedzenie nigdy nie sprawiało mi tyle nieprzyjemności co teraz [emoji3525]
No ale walczę bo cały czas mam nadzieję , że to ja sens i że dzidzia będzie zdrowa i zrobię wszystko co mogę [emoji4]
U mnie jeszcze dochodzą problemy z jelitami, od wielu miesiecy nie piłam mleka, ewentualnie bz laktozy do kawy, a wzoraj dostałam fazę na mleo, miałam takie gazy, i bulgotanie w brzuchu :(, po kaszy mam tak samo.
Jak mierzę glukometrem, to pojedyncze dni mam powyzej 95, udaj mi sie oscylowac w okolicach ponizej 90.
Być moze ten wynik 104, jest efektem po odstawieniu metforminy.

reklama
U mnie jeszcze dochodzą problemy z jelitami, od wielu miesiecy nie piłam mleka, ewentualnie bz laktozy do kawy, a wzoraj dostałam fazę na mleo, miałam takie gazy, i bulgotanie w brzuchu :(, po kaszy mam tak samo.
Jak mierzę glukometrem, to pojedyncze dni mam powyzej 95, udaj mi sie oscylowac w okolicach ponizej 90.
Być moze ten wynik 104, jest efektem po odstawieniu metforminy.
Ten metformin to nie dziala jeszcze na jakies hormony czy tylko na cukier,bo zaleca sie przy pcos brac i sie wlsanie boje ze cos z horminami sie powali

Do góry