Moja przygoda zaczęła się od:
Rodzeństwo bez rywalizacji - Faber Adele, Mazlish Elaine. To był strzał w dziesiątkę, bo akurat spodziewałam się drugiego dziecka i miałam czas, żeby przyswoić sobie najważniejsze aspekty. Później doszły do tego inne książki tych autorek i większość proponowanych rad okazywała się bardzo pomocna.
Czytałam też sporo książek z
pozytywnej dyscypliny (jest w podobnym duchu co Faber Adele, Mazlish Elaine).
Zaczęłam czytać
Self reg - bardzo mi się przydaje ten punkt widzenia przy Szymku, który ma problemy z IS. Nie dokończyłam, ale wrócę na dniach. Super sprawdzały się przy moich dzieciach
Self-Reg. Opowieści dla dzieci o tym jak działać gdy emocje biorą górę. Choć ostatni raz czytałam to dzieciom jakieś pół roku temu, to one dalej zaskakują mnie, jak potrafią wyciągać wnioski z przygód Kuby i Heli i stosować to do siebie. Tak po prawdzie, to nie tylko opowieści dla dzieci, ale też (a może przede wszystkim) dla rodziców.
Polecam powieść
Matecznik tam jest przemycone bardzo dużo z wychowania dzieci, a przynajmniej odpoczywa się czytając.
Pomagają mi również różne publikacje odnoszące się do wartości chrześcijańskich np
Dzikie stwory. Sztuka wychowania chłopców (jest też odpowiednik dla dziewczyn - coś z księżniczkami w tle?).
Rodzice w akcji. Jak przekazywać dzieciom wartości - Monika i Marcin Gajdowie - niby o wartościach, ale tak naprawdę pełno wartościowych rzeczy o wychowaniu. Super.
I polecam posłuchać cykl: