reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Cześć dziewczyny,
Ja wizytę dopiero w czwartek mam, to się dowiem czy waga ruszyła. Myślę że może jakiś 1-3kg.poszło. Praktycznie do 10tyg.to nudności, brak apetytu, migreny i wymioty przy tej migrenie napewno nie dały mi dodatkowych kilogramów.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jestem teraz w 13 tyg. Mam szczupłą budowę ciała. Mam wrażenie że poczułam pierwsze ruchy maleństwa. To moja druga ciąża. Te ruchy to takie delikatne muśnięcia, ale tylko jak leżę na półboku (no i nie za każdym razem, dwa razy udało mi się wyczuć). W normalnych pozycjach nie czuje tego. Ogólnie to ten brzuszek to już mam taki większy. Przy pierwszej ciąży to dopiero 4-5 miesiąc zaczynało być coś widać, a teraz to tak szybko.

reklama
Ja póki co +3. Weszłam wczoraj na wagę. Zobaczyłam +5 i się przerazilam. Na szczęście waga stała krzywo i stąd ten wynik😆. Przyznam szczerze, że dało mi to do myślenia. Muszę się trochę ogarnąć z jedzeniem. Od początku ciąży czułam się dobrze. Nigdy nie wymiotowałam a apetyt dopisywał dlatego teraz musze jeść częściej ale mniejsze porcje. U mnie niestety każdy dodatkowy kg będzie widoczny. Jestem dość wąska w talii a szersza w biodrach i to tam wszytko idzie :/.
Rozmawiałam tez wczoraj z przyszłą bratowa. W dwóch ciążach przytyła 14 i 20 kg. Chciałabym tego uniknąć...
Ja w poprzedniej ciąży przytyłam 17 kg a w 2 tygodnie po porodzie wchodziłam w spodnie które nosiłam przed ciążą. Na 5 miesięcy po porodzie było +2 kg w porównaniu z wagą przed ciążą ale to akurat plus.
Nie ćwiczyłam, nie stosowałam diet (przez pierwszy miesiąc uważałam co jem bo karmiłam piersią). Mój ssak i opieka nad nim wyciągnęły ze mnie dodatkowe kg.
Nie przejmuj się zbyt nadprogramowymi kg - dopóki lekarz prowadzący ciąże nie widzi problemu to wszystko jest ok. A jeśli dopadło Cię jedzenie z nudy czy stresu to pomyśl o jakiś zdrowych, niskokalorycznych zapychaczo- przekąskach.

Rozmawiałam tez wczoraj z przyszłą bratowa. W dwóch ciążach przytyła 14 i 20 kg. Chciałabym tego uniknąć...

To zależy od przemiany materii i ogólnie predyspozycji genetycznych. Jeżeli masz tendencję do przybierania na wadze, to może faktycznie trzeba uważać. Ja w pierwszej ciąży przytyłam 15 kg. 10kg. odeszło przy porodzie a 5 zrzuciłam sama nie wiem kiedy w ciągu 2miesięcy. 3 miesiące po porodzie wskoczyłam w swoje spodnie sprzed ciąży.

Powodzenia na wizytach !!!

Ale macie już ładne brzuszki :) Ja cąły czas twierdzę, że u mnie to jelita ...

Podobnie jak większośc z was, chciałabym nie przytyć zbyt wiele, ale jak bedzie ? mogę się tylko starać dbać o posiłki i nawodnienie. W pierwszej przytyłam 30, po porodzie max zeszłam 8 - karmienie piersią nie miało wpływu na gubienie kg, dopiero po odstawieniu leciałam z wagi jak szalona.

Co do zamykania forum, poki co się nie dopisałam, czekam na prenatalne, pierwsze z pappa mam za tydzien, ale juz sie tą pappa stresuje, - nooo i ta głowa wizyta za tydzień a głowa wariuje ...

Mieszkanie/ nie mieszkanie z rodzicami/teściami - z punktu widzenia prawa dziedziczenia temat rzeka, ale jesli chodzi o życie to zawsze zależy, od wielu czynników, Miała bym problem mieszkać na stałe z rodzicami/tesciami np w mieszkaniu w bloku, jedna kuchnia itp - ale juz w domu, z osobnym wejsciem ok, tyle ze ja bym chciała uregulowania prawnego.
Ustalenia ustaleniami, ale zycie swoje.

U mnie z apetytem różnie, smaki mi się zmieniły :)

Juz wczesniej pytałam, ale wrócę do pytania - KREM NA ROZSTĘPY - co używacie, co polecacie - zwłaszcza mamy maluchów, które całkiem niedawno były w ciąży

Narazie mam -1.5kg. W poprzedniej ciąży przytyłam 13kg, potem zrzuciłam tylko 3kg i waga stała, dopiero jak przestałam karmić piersią to zrzuciłam kolejne kg. Ogólnie po pierwszej ciąży zostało mi 5kg a tu już następna😅

Juz wczesniej pytałam, ale wrócę do pytania - KREM NA ROZSTĘPY - co używacie, co polecacie - zwłaszcza mamy maluchów, które całkiem niedawno były w ciąży

W pierwszej ciąży stosowałam zwykłą oliwkę bambino (rano i wieczorem) i nie miałam rozstępów na brzuchu, udach i pośladkach. Nie smarowałam piersi, a jak przestałam karmić i piersi wróciły do swoich rozmiarów to niestety mam rozstępy.
Teraz stosuje Perfecta Mama+

Dziewczyny trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 🥰🥰
Kto dziś wizytuje? ❤
Kochana patrz co dzisiaj odebrałam ;)
Już sobie wszystko uzupełniłam wyczekując sobotniej wizyty 😁
A przypinkę ‚,Jestem w ciąży” będę zakładać do diagnostyki na badania żeby w kolejce nie stać 😋

B909C032-E824-4CB0-A076-8A65075F7741.jpeg

reklama
Dzień dobry :) u nas w pracy od dzisiaj jesteśmy znów rozdzieleni. Przerwy mamy tylko 2 po 15 minut. Jak dla mnie chore, bo ja i tak jeżdżę do domu na przerwie, to czemu mam miec skórconą. I to jeszcze w takich godzinach, kiedy i tak mam luz, bo dzieci śpią. Na razie to potrwa dwa tyg, zobaczymy co będzie dalej. Siłownie zamknęli, basen może przyjąc o połowę mniej ludzi, bary też zamknięte. Mam dość tego wirusa.

Dziewczyny które używaja detektora tętna. W którym miejscu znajdujecie tętno? Ja dzisiaj odpaliłam i prawie przez cały brzuch słyszałam. Pare centów od kości miednicy nie było tylko słychać, a tak to pod pępkiem i po bokach cały czas. Z prawej strony lepiej, z lewej gorzej, ale jednak To chyba znak, że dzidzia rośnie :D Bo na tych usg co byłam, to nie mówili o bliźniakach :D

Do góry