reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Mam pytanie do mam, które karmiły a mimo to waga nie spadała. Miałyście cukrzycę ciążowa?
Właśnie też zaczęłam się zastanawiać od czego to zależy. Wcześniej nie słyszałam o tym żeby dopiero po odstawieniu waga leciała w dół i powiem szczerze że trochę mnie to zaniepokoiło bo mam w planach odstawić mojego cycoholika ale nie chcę chudnąć...

reklama
Kochana patrz co dzisiaj odebrałam ;)
Już sobie wszystko uzupełniłam wyczekując sobotniej wizyty 😁
A przypinkę ‚,Jestem w ciąży” będę zakładać do diagnostyki na badania żeby w kolejce nie stać 😋

Zobacz załącznik 1184475
Myślę, że taka przypinka to fajna sprawa w podróży. W razie wypadku ktoś przynajmniej weźmie pod uwagę ewentualną ciążę

Ja w pierwszej ciąży na początku traciłam na wadze. Zaczęłam przybierać dopiero od 16 tygodnia i do końca ciąży przystałam 10 kg. W tej ciąży mam już 3 (albo i więcej) na plusie. Totalnie zmienił mi się apetyt. Myślę, że duże znaczenie mają tutaj indywidualne predyspozycje i schorzenia kobiety. I nie dotyczy to tylko ciąży, bo są kobietki, które mogą jeść wszystko, w każdej ilości i są chude jak patyki. A są i takie, które dosłownie tyją na widok jedzenia. Moja siostra przytyła 30 kg ale miała jakieś problemy bodajże z tarczycą (?).
Co do mieszkania z rodzicami. Mieszkałam przez wiele lat z moimi najcudowniejszymi i najukochańszymi rodzicami. Ich pomoc we wszystkim - NIEOCENIONA. Jednakże zakładając swoją rodzinę jest wyraźnie zarysowana ta potrzeba autonomii i intymności. Jest takie powiedzenie „jeść suchy chleb ale być na swoim”, i zgadzam się z tym. Inaczej zawsze będzie ten dyskomfort, dużo różnych niedomówień (bo pewnych rzeczy rodzicom nie chcemy mówić aby ich nie urazić) albo wręcz przeciwnie, w nerwach wyrwie nam się za dużo. I chociaż tęskni mi się jak diabli za rodzinnym domem to wiem, że taki układ jest zdrowy dla wszystkich, a ja czuję się swobodnie i komfortowo jako pani własnego domu 🙂

Co do tycia w ciazy to ja w pierwszej przytyłam jakies 15-16kg przy wzroście 158cm... Ale głównie czułam po tyłku, biodrach i ramionach. Natomiast wszyscy, którzy mnie widzieli zachwycali sie, ze mam sam brzuch, a tak to nic po mnie nie widać. Po ciazy zeszło 10kg, potem powoli jeszcze 3kg, a 3 niestety mi zostały. W każdym razie temat kg w ciazy jest okropny i ciężki. Nie wiem czemu ludzie sobie dają jakies prawa do pytań na ten temat. I tak, nawet osoby nie będące z nami blisko potrafią wywalić:”ile juz przytyłaś?” I naprawdę tworzy sie nagonka na ciężarne, potem wszystkie tylko wyszukują w necie ile jaka gwiazda przytyła będąc w ciazy... mi zostały te 3kg co przy moim wzroście jest wyczuwalne, ale i tak w spodnie sprzed ciazy weszłam po 3 miesiącach.

z kolei koleżanka przez cała ciąże nie tyla zbyt wiele, wszystko w normie. Na koniec 8 miesiąca miała +10kg. Aż w ostatnim miesiacu mając juz dość wszystkiego codziennie sobie dogadzała i jadła takie słodkie ciasto bezowe z kremem z cukierni. I przytyła w miesiąc 10kg! Także przede wszystkim trzeba pamietac, ze przemiana materii w ciazy to jest temat w ogóle odrębny, nie można przewidzieć jak nasze organizmy bedą reagowały, wiec zdecydowanie trzeba uważać i sie obserwować

Hej [emoji6]
Wstałam o 4 na siku ale udało mi się zasnąć i cały czas w kółko śniły mi się wyniki Pappa a to raz były wyniki raz nie [emoji17][emoji17] jak ja bym chciała już mieć to za sobą [emoji17][emoji17]

A co do relacji z mamą to moja nawet nie wie o ciąży .... Od zawsze Nasze relacje były " średnie" nigdy co bym nie zrobiła nie było zbyt dobre żeby docenić córkę [emoji1745] dodam że wyprowadziłam się z domu mając 18 lat , więc nie w tym rzecz [emoji6]
Na szczęście rodzice K są cudowni oni dają mi rodzicielską miłość i zrozumienie [emoji7][emoji3590] i oczywiście mega się cieszą, że zostaną dziadkami [emoji4][emoji4]
U nas podobnie ❤️❤️

reklama
W poprzednich ciążach zaczynałam przybierać w 5 miesiącu. Nie chudłam bo nie miałam mdłości. W tej ciąży pierwszy raz mam coś takiego jak mdłości i wymioty i schudłam 3 kg w ostatnim miesiącu.
Czekam na wieści z dzisiejszych wizyt.

Do góry