reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Cześć dziewczyny,
Ja wizytę dopiero w czwartek mam, to się dowiem czy waga ruszyła. Myślę że może jakiś 1-3kg.poszło. Praktycznie do 10tyg.to nudności, brak apetytu, migreny i wymioty przy tej migrenie napewno nie dały mi dodatkowych kilogramów.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jestem teraz w 13 tyg. Mam szczupłą budowę ciała. Mam wrażenie że poczułam pierwsze ruchy maleństwa. To moja druga ciąża. Te ruchy to takie delikatne muśnięcia, ale tylko jak leżę na półboku (no i nie za każdym razem, dwa razy udało mi się wyczuć). W normalnych pozycjach nie czuje tego. Ogólnie to ten brzuszek to już mam taki większy. Przy pierwszej ciąży to dopiero 4-5 miesiąc zaczynało być coś widać, a teraz to tak szybko.

reklama
Ja póki co +3. Weszłam wczoraj na wagę. Zobaczyłam +5 i się przerazilam. Na szczęście waga stała krzywo i stąd ten wynik😆. Przyznam szczerze, że dało mi to do myślenia. Muszę się trochę ogarnąć z jedzeniem. Od początku ciąży czułam się dobrze. Nigdy nie wymiotowałam a apetyt dopisywał dlatego teraz musze jeść częściej ale mniejsze porcje. U mnie niestety każdy dodatkowy kg będzie widoczny. Jestem dość wąska w talii a szersza w biodrach i to tam wszytko idzie :/.
Rozmawiałam tez wczoraj z przyszłą bratowa. W dwóch ciążach przytyła 14 i 20 kg. Chciałabym tego uniknąć...
Ja w poprzedniej ciąży przytyłam 17 kg a w 2 tygodnie po porodzie wchodziłam w spodnie które nosiłam przed ciążą. Na 5 miesięcy po porodzie było +2 kg w porównaniu z wagą przed ciążą ale to akurat plus.
Nie ćwiczyłam, nie stosowałam diet (przez pierwszy miesiąc uważałam co jem bo karmiłam piersią). Mój ssak i opieka nad nim wyciągnęły ze mnie dodatkowe kg.
Nie przejmuj się zbyt nadprogramowymi kg - dopóki lekarz prowadzący ciąże nie widzi problemu to wszystko jest ok. A jeśli dopadło Cię jedzenie z nudy czy stresu to pomyśl o jakiś zdrowych, niskokalorycznych zapychaczo- przekąskach.

Rozmawiałam tez wczoraj z przyszłą bratowa. W dwóch ciążach przytyła 14 i 20 kg. Chciałabym tego uniknąć...

To zależy od przemiany materii i ogólnie predyspozycji genetycznych. Jeżeli masz tendencję do przybierania na wadze, to może faktycznie trzeba uważać. Ja w pierwszej ciąży przytyłam 15 kg. 10kg. odeszło przy porodzie a 5 zrzuciłam sama nie wiem kiedy w ciągu 2miesięcy. 3 miesiące po porodzie wskoczyłam w swoje spodnie sprzed ciąży.

Powodzenia na wizytach !!!

Ale macie już ładne brzuszki :) Ja cąły czas twierdzę, że u mnie to jelita ...

Podobnie jak większośc z was, chciałabym nie przytyć zbyt wiele, ale jak bedzie ? mogę się tylko starać dbać o posiłki i nawodnienie. W pierwszej przytyłam 30, po porodzie max zeszłam 8 - karmienie piersią nie miało wpływu na gubienie kg, dopiero po odstawieniu leciałam z wagi jak szalona.

Co do zamykania forum, poki co się nie dopisałam, czekam na prenatalne, pierwsze z pappa mam za tydzien, ale juz sie tą pappa stresuje, - nooo i ta głowa wizyta za tydzień a głowa wariuje ...

Mieszkanie/ nie mieszkanie z rodzicami/teściami - z punktu widzenia prawa dziedziczenia temat rzeka, ale jesli chodzi o życie to zawsze zależy, od wielu czynników, Miała bym problem mieszkać na stałe z rodzicami/tesciami np w mieszkaniu w bloku, jedna kuchnia itp - ale juz w domu, z osobnym wejsciem ok, tyle ze ja bym chciała uregulowania prawnego.
Ustalenia ustaleniami, ale zycie swoje.

U mnie z apetytem różnie, smaki mi się zmieniły :)

Juz wczesniej pytałam, ale wrócę do pytania - KREM NA ROZSTĘPY - co używacie, co polecacie - zwłaszcza mamy maluchów, które całkiem niedawno były w ciąży

Narazie mam -1.5kg. W poprzedniej ciąży przytyłam 13kg, potem zrzuciłam tylko 3kg i waga stała, dopiero jak przestałam karmić piersią to zrzuciłam kolejne kg. Ogólnie po pierwszej ciąży zostało mi 5kg a tu już następna😅

Juz wczesniej pytałam, ale wrócę do pytania - KREM NA ROZSTĘPY - co używacie, co polecacie - zwłaszcza mamy maluchów, które całkiem niedawno były w ciąży

W pierwszej ciąży stosowałam zwykłą oliwkę bambino (rano i wieczorem) i nie miałam rozstępów na brzuchu, udach i pośladkach. Nie smarowałam piersi, a jak przestałam karmić i piersi wróciły do swoich rozmiarów to niestety mam rozstępy.
Teraz stosuje Perfecta Mama+

Dziewczyny trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 🥰🥰
Kto dziś wizytuje? ❤
Kochana patrz co dzisiaj odebrałam ;)
Już sobie wszystko uzupełniłam wyczekując sobotniej wizyty 😁
A przypinkę ‚,Jestem w ciąży” będę zakładać do diagnostyki na badania żeby w kolejce nie stać 😋

B909C032-E824-4CB0-A076-8A65075F7741.jpeg

reklama
Dzień dobry :) u nas w pracy od dzisiaj jesteśmy znów rozdzieleni. Przerwy mamy tylko 2 po 15 minut. Jak dla mnie chore, bo ja i tak jeżdżę do domu na przerwie, to czemu mam miec skórconą. I to jeszcze w takich godzinach, kiedy i tak mam luz, bo dzieci śpią. Na razie to potrwa dwa tyg, zobaczymy co będzie dalej. Siłownie zamknęli, basen może przyjąc o połowę mniej ludzi, bary też zamknięte. Mam dość tego wirusa.

Dziewczyny które używaja detektora tętna. W którym miejscu znajdujecie tętno? Ja dzisiaj odpaliłam i prawie przez cały brzuch słyszałam. Pare centów od kości miednicy nie było tylko słychać, a tak to pod pępkiem i po bokach cały czas. Z prawej strony lepiej, z lewej gorzej, ale jednak To chyba znak, że dzidzia rośnie :D Bo na tych usg co byłam, to nie mówili o bliźniakach :D

Do góry