reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Ja już po badaniach wszystko jest dobrze maluszek rośnie <3 także miałyście racje, że brak objawów nie oznacza, że dzieje się coś złego. Za tydzień mam badania prenatalne :)) przepraszam,że mało się tu udzielam, brak czasu... ale czytam wszystko wieczorem i trzymam za Was wszystkie mocno kciuki!! :*

@Patii_666 - tak jak pisałam, u nas problem ze słuchem pojawił się później. To, że dziecko słyszy nie oznacza, że słyszy. Wiem, bełkot. Mnie to tłumaczyli tak, że są różne rodzaje słuchu i pytanie jest, co otrzymuje mózg - jakie informacje. Nie mówię, że u Twojego synka tak musi być. Po prostu u nas, mimo że byłam PEWNA, że dziecko słyszy, okazało się, że jest prawie głuche.

@MartaB91 - wybór poduszki jest zależny od Twojego wzrostu (czy C czy L czy inne). Ja poduszkę mam od pierwszej ciąży i już teraz z nią śpię i bardzo sobie to chwalę.

Przepieprzyłam kapustę, jakieś rady jak ją uratować?:(

@Patii_666 - tak jak pisałam, u nas problem ze słuchem pojawił się później. To, że dziecko słyszy nie oznacza, że słyszy. Wiem, bełkot. Mnie to tłumaczyli tak, że są różne rodzaje słuchu i pytanie jest, co otrzymuje mózg - jakie informacje. Nie mówię, że u Twojego synka tak musi być. Po prostu u nas, mimo że byłam PEWNA, że dziecko słyszy, okazało się, że jest prawie głuche.
@Patii_666 moja siostra miała podobny problem z córką. Przeszła chyba wszystkich możliwych lekarzy, straszyli ją nawet że dziecko ma autyzm. Dopiero po skierowaniu do psychologa dziecięcego, Pani zaleciła całkowite ograniczenie telewizji czy telefonu. I to na prawdę pomogło. Ale są w tym bardzo konsekwentni, tylko pół godziny dziennie bajek.

@MartaB91 - wybór poduszki jest zależny od Twojego wzrostu (czy C czy L czy inne). Ja poduszkę mam od pierwszej ciąży i już teraz z nią śpię i bardzo sobie to chwalę.

Przepieprzyłam kapustę, jakieś rady jak ją uratować?:(
Może dorzuć kapusty jeszcze, a co zrobiłaś? Tzn jaką potrwawę?

Dziewczyny, jak jest z Waszymi macicami?
Ja jak leżę jest masakra, tak się ostro rozpycha, ze szok. Kiedy chodzę, jestem w ruchu jest dużo lepiej. Zas wczoraj wieczorem byla tak napięta, ze jak kichnelam to myslalam ze wypadnie 🤦‍♀️
Ja nie czuje na dole totalnie nic, poza trochę słabszymi mięśniami dna miednicy ( trzeba zacząć ćwiczyć 😳). Nic mi nie rośnie, nie rozpycha się ani już nawet nie boli... A te twardnienia często masz??

Ser żółty to mój drugi małżonek od zawsze🥰 tylko w tym przypadku, w przeciwieństwie do męża, im bardziej śmierdzący, tym lepszy😅

Byłam z córką na spacerze. Przeszła 1,5 h na własnych nóżkach 😳 to mnie już nogi bolą. Co prawda, ja chodziłam godzinę dłużej, no ale toto dwóch lat nie ma jeszcze...

O maatko, szok! A w szpitalu jako noworodek miał badany słuch? U nas w szpitalu maja jakiś sprzęt z WOŚP do sprawdzania słuchu noworodków i taki certyfikat wospu sie dostaje. Bo ciekawa jestem czy od urodzenia juz nie słyszał czy cos pozniej sie zadziało?
U mnie na szczęście mój dwulatek mówi baaardzo dużo, wręcz ponad normę. Całymi zdaniami nawija rowno, ma tak bogate słownictwo, ze w szoku jestem i muszę sie pilnowac, bo powtarza. Ułatwia mi to życie przy buncie dwulatka, bo jak sie złości to potrafi przekazać o co mu chodzi😜 chociaż wiadomo, ze nawet wiedząc o co mu chodzi nie zawsze jestem w stanie ogarnac jego humory😂 ale zawsze jest cos za cos, wydaje mi sie, ze to był dla niego tak ogromny skok, ze emocjonalnie sobie nie radzi i często sie złości
Znam historię, że po porodzie dziecko słyszało, a potem okazało się, że jednak nie

@Patii_666 moja siostra miała podobny problem z córką. Przeszła chyba wszystkich możliwych lekarzy, straszyli ją nawet że dziecko ma autyzm. Dopiero po skierowaniu do psychologa dziecięcego, Pani zaleciła całkowite ograniczenie telewizji czy telefonu. I to na prawdę pomogło. Ale są w tym bardzo konsekwentni, tylko pół godziny dziennie bajek.
Dzieki dziewczyny za wasze rady, spostrzeżenia w tym temacie, mam nadzieję że zaraz będzie bilans na dwu latka, że przez koronę nie odwołają i postaram się wyciągnąć od nich logopedę i badanie słuchu (najwyżej nasciemniam trochę), tylko że ten ich naród jest taki luźny ze pewnie mi powiedza ze mały ma czas do 3 lat jak nie 4🤷🏼‍♀️🤣

reklama
Dziewczyny czy któraś z Was bierze aspiryne(akard) ? Ja doczytałam że obniżone białko paapa to mogą być też problemy z łozyskiem i u mnie w opisie z prenatalnych pisze że zalecane branie aspiryny. Czy to jest w celu bezpieczne? Różnie piszą, mamaginekolog pisze że zalecane, gdzie indziej już nie.... Nie wiem co o tym myśleć. Wyczytałam że branie aspiryny może powodować wady u dziecka 🤷‍♀️
Aa. U mnie łozysko przednia ściana nisko.
Aspiryna w dawce przeciwzapalnej, przeciwbólowej i przeciwgorączkowej ( tzn ok 300 mg lub wyżej dla dorosłego) nie jest zalecana w ciąży, szczególnie w pierwszym i trzecim trymestrze. Natomiast w dawce 75 mg ( taką ma Acard) wykazuje inne działanie i nie wpływa negatywnie na rozwój płodu. Nie masz się co martwić, połowa ciężarnych bierze acard ;)

Do góry