reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

☀️🌷KWIETNIOWE KRESKI☀️🌷 Mrozy żegnamy, a za 9 miesięcy dzieciątka nasze powitamy 👶

Dziwna sprawa bo dużo tych testów robiłam od 8dc i żaden nawet blisko piku nie był. Mój organizm jest dziwny i tyle. Cykle mam między 45 a 29dc więc nic nie idzie wyliczyć. Śluz raz jak białko na drugi dzień kremowy po czym znów jak białko 😆 Oszaleć idzie. Ale udało się jeszcze teraz podziałać z mężem to plemniczków na pewno nie braknie. Pierwszy taki intensywny cykl i to bez naruszenia bo wiecie jak poprzednie wyglądały 🤣
A nie masz pcos? Mnie testy jak robiłam to też potrafiły dziwnie wychodzić, w jednym cyklu wszystko pięknie, ładnie ciemniały, w innym z kolei nie pokazywał się pik, mimo że miałam potwierdzoną owulkę monitoringiem. Ja w następnym cyklu na twoim miejscu na pewno bym nie brała w ciemno duphastonu.

reklama
Ale jak dziś pik wylapalam to chyba dopiero będzie owulacja dziś lub jutro. Jak pójdę na USG w poniedziałek to i tak będzie za duży pęcherzyk żeby podać zastrzyk więc nic to nie zmieni , oczywiście jakby nie peknał sam do tego czasu.
Jeśli nie było przed weekendem, to nie będzie też ani dziś, ani jutro, bo zaczęłaś brać wczoraj proga 🤷🏻‍♀️

Dziwna sprawa bo dużo tych testów robiłam od 8dc i żaden nawet blisko piku nie był. Mój organizm jest dziwny i tyle. Cykle mam między 45 a 29dc więc nic nie idzie wyliczyć. Śluz raz jak białko na drugi dzień kremowy po czym znów jak białko 😆 Oszaleć idzie. Ale udało się jeszcze teraz podziałać z mężem to plemniczków na pewno nie braknie. Pierwszy taki intensywny cykl i to bez wymuszania bo wiecie jak poprzednie wyglądały 🤣
@LadyCaro też nie wyłapała teraz peaku, a musiała sprawdzić kiedy owu, bo miała transfer na cyklu naturalnym. I z tego, co pamiętam, coś tam ciemniały, ale wyglądało jakby do peaku było daleko. Poszła na USG, a tam już po owu 😉
Dziewczyny, testy owulacyjne są pomocne, ale to nie wyrocznia 😉

A nie masz pcos? Mnie testy jak robiłam to też potrafiły dziwnie wychodzić, w jednym cyklu wszystko pięknie, ładnie ciemniały, w innym z kolei nie pokazywał się pik, mimo że miałam potwierdzoną owulkę monitoringiem. Ja w następnym cyklu na twoim miejscu na pewno bym nie brała w ciemno duphastonu.
Nie mam pcos , cykle mi się normują po dwóch latach karmienia piersią 😏
Jeśli nie było przed weekendem, to nie będzie też ani dziś, ani jutro, bo zaczęłaś brać wczoraj proga 🤷🏻‍♀️
Duphaston ma taką małą dawkę że nie zablokuje owulacji, to mit powielany na tym forum.

Trochę się zestresowałam tą sytuacją ale chat gpt mnie trochę uspokoił 😅
Nie, **Duphaston (dydrogesteron)** **nie powinien zablokować owulacji**, zwłaszcza jeśli zaczęłaś go brać **wczoraj wieczorem**, a **dziś masz pik LH**.

Owulacja następuje zazwyczaj **24–36 godzin po szczycie LH**, więc jest bardzo możliwe, że organizm już uruchomił proces owulacyjny. Duphaston jest syntetycznym progesteronem i jego główną rolą po owulacji jest **wspieranie fazy lutealnej**, a nie hamowanie owulacji.

Dla pewności:
- Jeśli owulacja miałaby dopiero nadejść i brałabyś progesteron znacznie **wcześniej** (np. kilka dni przed pikiem LH), **mogłoby** dojść do jej zahamowania.
- Ale jeśli **pik już się pojawił**, to owulacja najpewniej już jest „w drodze”, a Duphaston jej nie zatrzyma.

Możesz kontynuować obserwacje – np. wzrost temperatury jutro lub pojutrze powinien potwierdzić owulację.

Chcesz, żebym pomogła Ci rozpisać dni największej płodności w oparciu o ten pik?

Mnie boli w dole brzucha po stronie jajnika z którego jest owulacja i promieniuje i na cały dół brzucha. Ciężko mi siusiu zrobić nie mogę się napiąć bo boli. Wczoraj tak miałam i np jadąc samochodem po większych nierównościach też boli. Na szczęście trwa to kilka godzin
🙂

Dzień dobry, miłego dnia dziewczyny 🤗
Ja dziś zaczekam robić testy owu, 10dc. Na razie blada, więc jeszcze pewnie z 3-4 dni do piku 😁 w marcu miałam pik 13dc.
Jak
Taka sytuacja u mnie 🤭 Robię te testy od wtorku i cały czas był minusik a dziś mówię , a zrobię sobie jeszcze raz i dwa plusy wyszły czyli pik 😆 Czyli dopiero dziś lub jutro owulacja.
Nawetnie wiedziałam że takie sa

reklama
Dziewczyny a jak odczuwacie ból owulacyjny?
Mnie po prostu kłuje jajnik stałe (ból nie znika), nasila się przy gwałtownych ruchach. Dodatkowo "ćmi" mnie cały dół brzucha.Trwa kilka godzin.
W tym miesiącu miałam właśnie taki idealny ból, a testy owu blade. Jednak to organizmu trzeba było słuchać, nie testów 😂

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry