reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki w kuchni, czyli co dziś na talerzu....

Ja dziś na obiad miałam zupę serowo cebulawa z boczkiem i grzankami ziolowymi. Mojej dwulatce bardzo smakowała.

reklama
Gotuje wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i serkiem topionym. Na patelni podsmazam boczek surowy, wędzony i wrzucam do juz gotujacej się bezsmakowej wody, potem na tej samej patelni lekko podsmazam cebulę, dużo cebuli i doprawiam i później ja lekko podduszam i do gara. Do smaku zupy jeszcze daje sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie i przyprawe do ziemniaków firmy Natura - jest pyszna, a naturalna, bez konserwantów i sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. A i do cebuli na patelni dodaje kapke octu balsamicznego.
No i to się w garze trochę gotuje na małym ogniu. A na koniec w piekarniku robię z bagietki grzanki z dodatkiem oliwy i ziół.

ja jakis czas temu u znajomej zjadlam kurczaka curry z anananem i ryzem i tak mi posmakowalo ze czesto bedzie u nas w domku taki obiadek :) zaczelam tez uwielbiac rosol a przed ciaza nie przepadalam ;p dzisiaj musze zrobic cos z zielonymi szparagami bo sie zepsuja jak nie zuzyje ale jeszcze nie mam do konca pomyslu

Chrobek zapomniałam Ci już jakiś czas temu napisać, ze już kilka razy robiłam zupę serowo-cebulową na podstawie Twojego przepisu :D Pyszna :-) Mężowi mojemu też smakuje :-) Więc przepis nawet wpisałam do mojego przepiśnika :-D

To co jadlam i na pewno mojej małej nie zaszkodziło
Śniadanie np.
Owsianka lub manna
Jajko na miękko plus chlebek z masłem
Kanapka z wędliną drobiową i sałata lub serem żółtym ewm twarogiem
Obiadek
Ryż badz ziemniaki lub kasza z piersia z kurczaka lub indyka do tego marchewka (u mnie wszystko na parze)
Ryba pieczona w foli lub na parze do tego j.w. ziemniaczki lub kto co lubi i buraczki
Zupy jakie jadlam to rosól. Ryz na rosole. Krupnik. Barszcz. Ogórkowa.
Kolacja
Ryź z jabłkami lub kanapki.
Naleśniki z dzemem lub twarogiem.

W między czasie jablka, banany, gruszki i często podgryzam marchewke surową, kefir.

Deserki to
Inka z drożdzówka lub ciastem jogurtowym lub innym zwykłym np z jablkami. Jadłam tez keksa.
Jogurt naturalny z tartym jablkiem i platkami owsianymi lub jogurt waniliowy.
Budyń lub kisiel.

Tak mniej więcej wyglada to co jem;)

Ostatnia edycja:
To ja jadam podobne rzeczy jak ty Kate :D:D

Śniadania: Kanapki z sałatą, szynką drobiową, rzodkiewka plus do tego np. twaróg lub serek wiejski, jadam tez parówki drobiowe. Do picia słaba herbata lub kawa zbożowa. Jajko na miękko też jadłam.

Obiad: zupa (rosół z makaronem, ryżowa, grysikowa), drugie danie: ryba na parze, gotowany kurczak, piersi z indyka, marchewka, buraki, do tego ryż lub ziemniaki, makaron z serem białym.

Kolacja: jajka, kanapki (podobnie jak śniadanie)

A między tymi posiłkami to jadam: budyń, kisiel, jabłka, banany, jogurt naturalny, danio, ryż na mleku.

U mnie puki co tyle, ale za niedługo zamierzam wprowadzić inne rzeczy i będę obserwować :) Na to wszystko mój maluch dobrze reaguje :)

P.S. Że to mój pierwszy dzidziuś to wiecie ja z tych przewrażliwionych mam :p:p Czekam na jakieś inne pomysły Wasze :D:D

reklama
Ja jadam normalnie. Sniadanie przewaznie kanapki z szynka,serem lub bulki z dzemem. Jajecznica albo omlet. Obiady zupy rosol lub pomidorowa. Na drugie np.filety z kurczaka,ziemniaki,marchew. Spagetti. Makaron z jajkiem i szpinakiem. Ryba smazona w panierce. Pierogi. Kurczak pieczony. Pulpeciki z indyka z kasza kuskus. A przekaski np.jogurt z owocami,banany,jablka,ciastka rozne,drozdzowki itp. Kawa inka. Ale jesli bole brzuszka beda sie powtarzac pierwsze co to eliminuje nabial.

Do góry