reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniówki w kuchni

kochane z cukrzycą ciążową jakie i jak przygotowujecie jakieś mięsko na obiad :) od dziś jestem na diecie a przyznam, że kurczak gardłem mi już wychodzi i nie wiem co kupić na obiadek dziś no :)
buziaki mamuśki :)
 
reklama
Przepis na ciasto czekoladowe bez mleka i jajek.

Składniki suche:
- 3 szkl mąki
- torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- szklanka cukru (najlepiej brązowy)
- 4 do 5 łyżek gorzkiego kakao
- skórka z cytryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre składniki:
- 2 szkl zimnej przegotowanej wody
- 2/3 szklanki oleju
- 2 łyżki wycisnietego soku z cytryny
- łyżeczka aromatu cytrynowego lub waniliowego
- 2 do 4 łyżek konfitury Wiśniowej/truskawkowej lub innej ulubionej.

Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać. Wlać do formy np tortowej i piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez 40 min (aż patyczek będzie suchy) gdy wystygnięcia posypać cukrem pudrem lub polewa czekoladową.

Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo sycące.

SMACZNEGO !!!!
 
Zupa krem czosnkowo-cebulowa z groszkiem ptysiowym

Składniki:
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 5-6 średnich ziemniaków
- 5-6 ząbków czosnku
- masełko
- sól i pieprz
- groszek ptysiowy
- bulion lub rosół (około półtora litra)

Do garnka wrzucamy masełko i dodajemy posiekaną cebulke, którą należy "zeszklić". Następnie wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po 2-3 minutach ziemniaki skrojone w drobną kostkę. Smażymy wszystko przez około 5 minut często mieszając.
Następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku.
Blendujemy. Dodajemy trochę śmietany 18% (którą najlepiej wcześniej rozmieszać z ciepłą wodą). Zupe krem mieszamy, podajemy gorącą z ptysiowym groszkiem [emoji6]

Smacznego !

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Zupa krem czosnkowo-cebulowa z groszkiem ptysiowym

Składniki:
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 5-6 średnich ziemniaków
- 5-6 ząbków czosnku
- masełko
- sól i pieprz
- groszek ptysiowy
- bulion lub rosół (około półtora litra)

Do garnka wrzucamy masełko i dodajemy posiekaną cebulke, którą należy "zeszklić". Następnie wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po 2-3 minutach ziemniaki skrojone w drobną kostkę. Smażymy wszystko przez około 5 minut często mieszając.
Następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku.
Blendujemy. Dodajemy trochę śmietany 18% (którą najlepiej wcześniej rozmieszać z ciepłą wodą). Zupe krem mieszamy, podajemy gorącą z ptysiowym groszkiem [emoji6]

Smacznego !

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Jedna z moich ulubionych!!!

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
Robiłam dzisiaj i postanowilam sie z Wami podzielic ;) ogólnie wole z grzankami, ale szwagier nam groszek ptysiowy przywiozl (pracuje w piekarni) i trzeba to bylo do czegos uzyc [emoji6]

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Do góry