reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

placki z cukinii


-duża cukinia, albo dwie mniejsze
- dwa jajka
- 4 średnie ząbki czosnku - można dać mniej lub więcej - w zależności od upodobań
- mąka
- pęczek natki pietruszki
- sól pieprz do smaku (zamiast soli można dodać vegetę)
-ok. 30 dag sera żółtego

Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, twarda część ścieramy na oczkach na ratce. Najlepiej posolić i odstawić na półgodziny, żeby puściła sok - wtedy odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie za bardzo - masa powinna byc wilgotna.
Do masy dodajemy jajka, ser starty na oczkach, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tyle mąki, żeby ciasto było dość kleiste- zwykle na taka ilość około szklanki, ale wszystko zależy od wilgotności cukinii. Doprawić jeszcze pieprzem i solą, jeśli masa jest mało słona.
Smażyć małe placuszki na oleju na złoty kolor. Można podawać z sosem tzatziki.
 
reklama
:wściekła/y: własnie mój przepis się wciął bo prąd mi wyłaczyli
podaję jeszcze raz
Krokiety ziemniaczane
1 kg ziemniaków
6 jajek
1/2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
świeża lub suszona bazylia
gesta śmietana
łyżeczka musztardy
bułka tarta
olej

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy a gdy ostygną przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy solą , pieprzem i bazylią i wyrabiamy na gładką masę.
Farsz
4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyzek śmietany, ale nie za dużo żeby farsz nie był za rzadki.

Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nieduże placki. Na środek kładziemy trochę farszu i sklejamy, nadając owalny, wydłużony kształt.
Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Wyśmienite są z farszem z kiszonej kapusty lub z tym co najbardziej lubimy. Dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Dobre sa zarówno na zimno lub ciepło.:)
SMACZNEGO:):)
 
Ostatnia edycja:
Placki z kiszonej kapusty:
1 szkl.mleka
1 szkl.mąki
1 jajko
1 cebula pokrojona w kostkę
garsc odciśniętej kapusty kiszonej
1 starkowane jabłko
przyprawy:pieprz,majeranek
Wszystkie składniki wymieszac i smażyc na złoty kolor.
SMACZNEGO!!!
 
Wegetariański pasztet z cukini

-Cukinie obrać i zetrzeć na grubej tarce (4 szklanki)
-3 cebule
- 5 jaj( z bialek ubijamy pianę)
- 1/2 szklanki oleju
-20 dkg sera żółtego zetrzeć na grubej tarce
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
-Przyprawy : pieprz, słodka papryka, sól, ew . wegeta

Składniki mieszamy, dodajemy pianę z bialek, dajemy do formy keksówki i pieczemy 1godz w 180 stopniach

Pyszne :) Polecam
 
Placuszki ryżowe

1 torebka ryżu basmati (100g)
1 i 1/4 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
5 łyżeczek masła
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Pozostałe składniki zmiksować, na końcu dodajemy ugotowany ryż i mieszamy delikatnie łyżką. Smażymy jak placki ziemniaczane. Najlepsze słodkie dodatki, np. dżem, czy nutella dla dzieciaków.
Smacznego :)
 
Nie wiem czy znacie ale mam fajny przepis- placek nazywa się Kubuś- jest łatwy i pyszny- szczególnie dzieci go uwielbiają.

Trzeba upiec biszkopt z 5- 6 jaj

Następni duży sok Kubuś (smak obojętny ) zagotować, dodając cukier do smaku. Do gotującego się soku wlać 2 budynie ( śmietankowe, waniliowe )rozpuszczone w szklance wody. Gorącą masę włożyć na biszkopt. Na to układamy delicje. Na delicje dajemy mase śmietanową : 0,5 l śmietany 30% ubitej z 2 śmietan-fixami + galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szkl gorącej wody i wystudzona. Wykończeniem jest galaretka czwrwona ( truskawkowa, wisniowa ) - dwa opakowania przyrządzona wg. przepisu.
 
To ja na szybko przepisiki na te ciacho z rabarbarem:
I. PLACEK Z OWOCAMI: ( jabłka, śliwki, rabarbar, itd.)
4 żółtka
40 dkg mąki pszennej ( ok. 3 szkl)
20 dkg cukru ( niepełna szkl)
25 dkg margaryny
owoce ( np. śliwki ok 0,5 kg)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier, margarynę, żółtka utrzeć. Dodac mąkę i proszek- zarobić ciasto. 1/4 włożyć do zamrażarki na około 15 minut, a resztę wyłożyć na formę, na to owoce. Schłodzoną część zetrzeć na tarce na kruszonkę lub ułożyć kratkę. Piec ok 40 minut w 180 stopni. Ja zawsze sprawdzam, bo każdy piekarnik inaczej piecze.

II. BABKOWE Z OWOCAMI:
1,5 szkl cukru
4 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżka octu
2 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W tym cieście owoce układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier ubić z jajkami. Dodać olej i dobrze wmieszać- dodać ocet. Do tego mąka, proszek. Ciastem zalać owoce. Piec ok 1 godzinę.

III. CIASTO BABKOWE OWOCAMI- PIEKĘ Z TEGO ZAWSZE TEZ TYLKO BABK- PYCHA !!!!!!!!
2,5 szkl mąki ( 1,5 szkl tortowej+ 1 szkl krupczatki)
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 szkl oleju
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Dodać olej, mleko, mąki i proszek. Na to owoce. Piec ok 1 godzinę w 180 stopniach.
P.S. Jak piekę babkę to daję różnie: olejki zapachowe, kakao......szybko i dobre.

IV. CIASTO Z RABARBAREM DUKANOWE:
6 ŁYŻEK OTRĄB OWSIANYCH
2 ŁYŻKI SKROBII KUKURYDZIANEJ
4 ŁYŻKI SŁODZIKA
2 ŁYŻKI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU
4 JAJKA
12 ŁYŻEK SERKA HOMOGENIZOWANEGO NATURANEGO
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1/2 ŁYŻECZKI SODY
1 ŁYŻECZKA OLEJKU WANILIOWEGO
( SORKI ZA CAPS LOCKA)
Wszystko razem wymieszać mikserem. Wylać na blachę i piec około 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i odklejeniu od papiera warto dosuszyć na ruszcie, kratce ok 5 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
RABARBAR: obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię, podlać odrobinką wody i zagotować. Rozpada się na konsystencję dżemu. Odkryć,, posłodzić do smaku ( nie za dużo, ma być kwaskowy). Mieszać, odparować, by zgęstniało. Warto dodać łyżeczkę cynamonu.

Ciasto ułożyć na blasze, rozsmarować rabarbar.
BEZA:
6 białek
słodzik ( sporo: około 20 tabletek i troszkę sypkiego)
1 łyżka skrobii kukurydzianej
Białkka ubić na sztywno ze słodzikiem, dodać skrobię, miksować i rozsmarować na rabarbarze. Piec 20 minut w 170 stopniach.
Przy krojeniu beza nieco się klei do noża, ale to przez słodzik.

SMACZNEGO !!!!!!
 
Ciasto drożdżowe :-)

5dag drożdży r
ozkruszam w misce, dodaję trochę cukru (tak na oko
llgoy2KCT4lZLxRsKAqn03DLOD6B2UaHyMmxrSo1kKYCRImjkGBCCxOvhA42gj00QZHiGZ2un0MpASJlo9UtGTz9bGz58 gQ398REsGGiKo0cgQrUHAGW9VjAm5IlpgHgFCBDxj4jkgADs=
łącznie do ciasta daję ok. 1,5 szklanki, ale najlepiej skosztować w trakcie, jak wolicie słodsze, można dodać więcej) i szklankę ciepłego mleka (użyłam 3,2% podgrzanego), zostawiam na trochę do wyrośnięcia. potem wsypuję ok. szklankę mąki (mi ciasto ostatnio łącznie przyjęło 0,5 kg), resztę cukru, dwa jajka i trochę margaryny (roztopionej, schłodzonej, ale nie zimnej. łącznie do ciasta 3/4 kostki). stopniowo dodaję resztę mąki i margaryny, wyrabiam ręką, dość długo. dodaję olejek, wg gustu, można sok z cytryny, potem dalej klepię ;-) blachę wysmarowuję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. wykładam ciasto, potem owoce, i na wierzch kruszonka
gny8CYYIRoIirlxM66arh4yepUTBOLZNUI1gCwjITAFtR41akwDxuxGl2xAAgRAQE4gOWVBA4hr9usfLmsBaASAIUTgCmhAZAQQ5kvgEnTOIMBwgfALCwhiiJljInCCtFwrEArc4mIbGMGIEysWyG2x48VmHiNGIrmy5cuYE9vIjPgIwoAAOw==

świetne jest z rabarbarem, ostatnio robiłam z rabarbarem i truskawkami, można z jabłkami, kto co lubi
:tak: jest też super podstawą do ciasta pizzy, ale tej na grubym cieście ;-)
ciasto drożdżowe nie lubi zimna, więc ja zawsze używam plastikowej miski i wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej
llgoy2KCT4lZLxRsKAqn03DLOD6B2UaHyMmxrSo1kKYCRImjkGBCCxOvhA42gj00QZHiGZ2un0MpASJlo9UtGTz9bGz58 gQ398REsGGiKo0cgQrUHAGW9VjAm5IlpgHgFCBDxj4jkgADs=
piekę ok. godziny w 180oC
 
PLEŚNIAK ( może być też zamiast dżemu przełożone jabłkami tartymi z cynamonem i wanilią jako jabłecznik- pycha)

SKŁADNIKI:
4,5 szkl mąki
1,5 kostki margaryny
3 łyżeczki proszku do piecz
6 żółtek+ piana
3 łyżeczki kakao
1,5 szkl cukru
powidła lub inny dzem

S.W.
W misce: mąka, proszek, margaryna i żółtka posiekać i zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części( jedna mała, by starczyło na wierzch tylko, dwie prawie równe- jedna może nieco grubsza). Tą średnią wymieszać z kakao. Następnie zamrozić- (ja nie mrożę wcale). Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Na blaszkę papier do pieczenia, porzeć na niego białą najgrubszą część, na to dżem lub te jabłka, na to ciemne ciasto, na nie białka i resztę białego ( najmniej). Piec około 1- 1,15 w 180 stopniach. Po około 40 minutach przykrywam od góry papierem, by się nie zjarało od góry, a dół upiekł.
Łatwe i dość szybkie, no i smaczne......
 
reklama
Sałatki

Brokułowa:
1 brokuł
2 pomidory
1 zielony ogórek
1 cebula czrwona
opakowanie sera feta
słonecznik łuskany
jogurt naturalny
majonez
sos sałatkowy

Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy delikatnie na parze, aby nadal był lekko twardawy. Studzimy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ale bez pestek. Ogórka kroimy na 4 części wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy na pół i potem wzdłuż w piórka. Ser feta (ok. 3/4 kostki np. Favita) kroimy w kostkę. Na patelni prażymy na lekko brązowy kolor ok. 3 garści słonecznika łuskanego. Wszystko delikatnie mieszamy i przed samym podaniem zalewamy 3 łyżkami jogurtu naturalnego z łyżką majonezu o sosu sałatkowego (ja używam koperkowo-ziołowy Knorr).

Brokułowa ekspres na czosnkowo.

1 brokuł
paczka ryżu Basmati
ser feta
czosnek
jogurt naturalny
majonez
sól

Gotujemy ryż. Obgotowujemy różyczki brokuła na parze, tak aby były lekko twarde. Ser feta kroimy w kosteczkę (ok. pół paczki). Mieszamy i zalewamy 3 łyżkami jogurtu z łyżką majonezu i 3 ząbkami czosnku (można dać mniej bo wychodzi baaardzo czosnkowe). Doprawiamy solą.

Sałatka misz-masz

Opakowanie makaronu ryżowego (tzn. w kształcie ryżu)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
papryka czerwona
15 dkg szynki
15 dkg żółtego sera
por- korzeń
dwa ogórki kiszone
majonez
sól
pieprz

makaron gotujemy. Dodajemy składniki z puszki i resztę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy wg. uznania majonezu i doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z pekińskiej

kapusta pekińska
2 pomidory
1 duży zielony ogórek
paczka fety
majonez
sos sałatkowy

Pekińską kroimy na pół, potem wzdłuż i siekamy aż do twardej części. Pomidory kroimy w kosteczkę. Ogórek zielony kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. fetę (ok. pół do 3/4 paczki) kroimy w kostkę. Mieszamy. Przed samym podaniem dodajemy 2 łyżki majonezu i pół sosu sałatkowego Knorr.

szałot śląski ale z ryżem

2 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 mały ugotowany seler
torebka ryżu
3 jajka ugotowane na twardo
15 dkg szynki
2 ogórki kiszone
por- korzeń
1 jabłko
majonez
musztarda
sól, pieprz

Warzywa, jajka i ogórka kroimy w kostkę. Por drobno siekamy, tak samo jabłko i szynkę. Dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżeczki musztardy i sporo majonezu. Musi postać w lodówce aby dobrze się schłodzić.
 
Do góry