justyna3003
Fanka BB :)
placki z cukinii
-duża cukinia, albo dwie mniejsze
- dwa jajka
- 4 średnie ząbki czosnku - można dać mniej lub więcej - w zależności od upodobań
- mąka
- pęczek natki pietruszki
- sól pieprz do smaku (zamiast soli można dodać vegetę)
-ok. 30 dag sera żółtego
Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, twarda część ścieramy na oczkach na ratce. Najlepiej posolić i odstawić na półgodziny, żeby puściła sok - wtedy odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie za bardzo - masa powinna byc wilgotna.
Do masy dodajemy jajka, ser starty na oczkach, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tyle mąki, żeby ciasto było dość kleiste- zwykle na taka ilość około szklanki, ale wszystko zależy od wilgotności cukinii. Doprawić jeszcze pieprzem i solą, jeśli masa jest mało słona.
Smażyć małe placuszki na oleju na złoty kolor. Można podawać z sosem tzatziki.
-duża cukinia, albo dwie mniejsze
- dwa jajka
- 4 średnie ząbki czosnku - można dać mniej lub więcej - w zależności od upodobań
- mąka
- pęczek natki pietruszki
- sól pieprz do smaku (zamiast soli można dodać vegetę)
-ok. 30 dag sera żółtego
Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, twarda część ścieramy na oczkach na ratce. Najlepiej posolić i odstawić na półgodziny, żeby puściła sok - wtedy odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie za bardzo - masa powinna byc wilgotna.
Do masy dodajemy jajka, ser starty na oczkach, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tyle mąki, żeby ciasto było dość kleiste- zwykle na taka ilość około szklanki, ale wszystko zależy od wilgotności cukinii. Doprawić jeszcze pieprzem i solą, jeśli masa jest mało słona.
Smażyć małe placuszki na oleju na złoty kolor. Można podawać z sosem tzatziki.