reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża z podejrzeniem triploidii

reklama
Jutro idę ma echo serca do prof. Dangel a pojutrze na amnio. Ze stresu chodzę po ścianach. Co ja temu biednemu dziecku serwuję... ile by nie miało czasu na tej ziemi, to powinno mieć spokój i miłość, a zna tylko moje nerwy, płacz i strach :(

Z tego wszystkiego jakichś dziwnych lekkich bóli podbrzusza dostałam.
To może okrutne, co napiszę, ale chciałabym, żeby się okazało, że malutka już sama odeszła i że nie będę musiała dowiadywać się o tych wszystkich wadach, patrząc, jak fika sobie na usg.
Dzieciom nic jeszcze nie powiedziałam. Jak będę już znać wyniki z amnio, to wtedy im powiem. A wolałabym nie musieć tego tłumaczyć takim szkrabom. Najmłodsza tego nie będzie pamiętać ( 2 lata), ale reszta już tak (4, 6 i 11 lat). Oni już teraz wyczuwają nerwówkę w domu i mój podniesiony głos o byle pierdołę. Ta sytuacja nie dotyczy tylko mnie i dziecka pod sercem, ale całej rodziny, bo to system naczyń powiązanych. Ale mi dzisiaj źle :(

Igutek, daj znać, jak tam Twoje maleństwo. U mnie serduszko samo stanęło i dzięki Bogu nie musiałam podejmować tak ciężkich decyzji o terminacji. Jeśli Twoja dziecinka jest poważnie chora, to nic okrutnego nie piszesz, naprawdę Cię rozumiem, sama też tak myślałam. Żegnałam się z nią mówiąc, że nie jestem zła, kocham ją i może odejść w spokoju, kiedyś się spotkamy.

Patrycja, ja terminacji nie zrobię, czy tak czy siak, ale sytuacja najprawdopodobniej tak się rozwiąże, jak u Ciebie.
Serduszko jest baaardzo nieprawidłowe, bardzo słabo się kurczy, ma ubytek w dolnej i górnej przegrodzie, wspólną komorę i zajmuje większość klatki piersiowej, która jest malutka.
W ogóle główka jest duża a tułów malutki. Wg OM to 18tc, a malutka ma rozmiarowo 14,5tc, więc hipotrofia też się powiększa - na USG genetycznym był tydzień opóźnienia.
Jutro amnio, ale dla mnie to tylko potwierdzenie diagnozy i wybór pewnie między triploidią a ZE
Dla mnie dzisiejszy dzień był o tyle ważny, że podjęłam decyzję o odstawieniu progesteronu, bo to też może sztucznie podtrzymywać ciążę.

O dzisiaj jestem już spokojniejsza. Nie ma już szansy, więc przestałam się łudzić. Jest mi z tym lżej.
Ale na pewno pomogła też rozmowa z prof. Dangel. To nie tylko świetny diagnosta, ale też człowiek z naturalną charyzmą. Lubię rozmawiać z takimi ludźmi.

Mnie badała doktor Agnieszka Grzyb, na kolejną wizytę nie jechałam, bo nie było już sensu (jestem z innego województwa). Mam identyczne zdanie o terminacji, też bym nie mogła jej podjąć. Na szczęście też nie musiałam tego robić razem z mężem.

Masz niemal identyczne objawy jak u mnie :( Amnio dało triplodię, bo te objawy nie pasowały w ogóle do ZE.

reklama
Ja juz jestem po amniopunkcji. Byłam u dr Roszkowskiego. Muszę jeszcze zawieźć próbki z płynem do instytutu neurologii.
Robili mi jakąś wersję badania qf-pcr na nfz. Wynik do tygodnia czasu.
Jeśli chodzi o malutką, to klasyczny przykład triploidii matczynej. Doszło jeszcze wodonercze, z. Dandy-Walkera.
Mała się praktycznie nie rusza. Odpowiada 13tc, jest bardzo ciężko uposledzona. Kwestia czasu.
Mam teraz co tydzień przychodzić do Roszkowskiego na kontrolne usg.
Naczytalam się o nim masakrycznych opinii w necie, ale na mnie zrobił bardzo sensowne wrażenie

Do góry