reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

Rogaliki krucho-drożdżowe

50 g drożdży rozrobić z odrobiną cukru i ciepłym mlekiem (2-3lyzki), odstawić do wyrośnięcia. Potem wkroić 200g zimnej margaryny, dodać 125 ml śmietany, 500g mąki, 2 jajka. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, nadziać wg uznania, piec ok.20 min w 180' :-)
 
reklama
PIERNICZKI


0,5 kg mąki
2/3 szkl miodu
1/2 szkl cukru
100g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika

Mąkę, cukier i przyprawę do piernika mieszamy na stolnicy.Robimy wgłębienie i dodajemy :miód, margarynę, jajko i sodę.Zagniatamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy foremkami pierniczki.Pieczemy 10-12 min w 160 -180 st .
Po upieczeniu lukrujemy

Zapomniałam jeszcze dodać że pierniczki należy przechowywać w zamknietym metalowym pudełku lub szklanym słoiku najlepiej z kilkoma plasterkami jablka.
 
Ostatnia edycja:
Pierniczki:

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny lub masła
3 żółtka
20 dkg cukru pudru
2 cukry waniliowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy, wałkujemy i wycinamy wzorki. Układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w temp 170 stopni aż się zarumienią.
Można je jeść tego samego dnia ;)

Różyczki

1 kostka masła
20dkg cukru pudru
4 ugotowane żółtka (przetarte przez sitko)
35dkg mąki

Wszystko mieszamy i wyciskamy końcówką do zdobienia tortów (myślę że spokojnie można też układać łyżeczką tak ok. połowy jej objętości), na górę robimy kropę z marmolady.
Pieczemy w 170 stopniach do zarumienienia.

Rafaello

30dkg cukru pudru
20 dkg mleka w proszku
1/2 kost. masła
2 ubite białka
olejek migdałowy

migdały, kokos

Zagnieść ciasto i formować kulki do środka wkładając migdał (ja daję połówki) i obtoczyć w kokosie. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Przechowywać w słoiku ;)

Ule kakaowe

16 dkg biszkoptów mielonych
16 dkg cukru pudru
6 dkg masła
2 łyżki kakao
4 łyżki rumu
1 ubite białko


Wszystko razem mieszamy. Ja mam pecha i zawsze muszę domielić biszkoptów żeby masa nie była za miękka.

Ule orzechowe

20 dkg orzechów mielonych
20 dkg cukru pudru
2 ubite białka
1 łyżka mielonych biszkoptów

Czynności takie same jak wyżej.

Ule albinosy

32 dkg cukru pudru
8 dkg masła
8 dkg mleka w proszku
1 ubite białko
olejek migdałowy

Wymieszać, wstawić do lodówki.

Ule robimy specjalnymi foremkami, z dołu robimy dziurkę. Odstawiamy najlepiej na 1 dzień i dajemy do nich krem, zaklejamy kółeczkami wyciętymi np. kieliszkiem z andrutów.

Krem do uli może być orzechowy, ajerkoniakowy, lub po prostu masa kajmakowa.
Ja mam takie foremki
ule3.jpg
 

Załączniki

  • ule3.jpg
    ule3.jpg
    56,9 KB · Wyświetleń: 285
Ostatnia edycja:
2 piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podpiec na cebulce z ziołami, solą i ulubionymi przyprawami, dodać ząbek czosnku. Puszkę pomidorów drobno pokroić lub zblendować, dodać trochę octu, łyżkę musztardy, 2 łyżki sosu chili. Wlać do mięsa i trochę podnosić aż będzie miękkie. W razie konieczności doprawić ;) podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego.
 
Sałatka z ogórków

4-5 kg ogórków
5 -6 dużych cebul
4 łyżki koperku

Zalewa:
2 szkl octu
2 szkl cukru
4 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 opakowania sosu koperkowo- ziolowego knorr

Ogórki kroimy w plastry, cebulę w półtalarki, koperek siekamy.Sosy rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.Nakladamy do słoików i pasteryzujemy 10 min.
 
Ciasto kruche

4 szkl mąki, 1 1/4 kostki margaryny, 1 szkl cukru, 2 jajka + 1 żółtko, 3 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki pokroić. Zagnieść kule, schłodzić w lodówce.

Dodatki jak kto woli - ja robię na tym sernik i jablecznik. Ciasta starcza na spód, boki i udekorowanie góry :-)
 
Muffiny - przepis podstawowy

200g masła roztopic, ostudzić. W misce wymieszać 250 g mąki, 100 g cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 jajka, stopione masło, 100 ml jogurtu/maślanki/kefiru. Olejek i dodatki wg gustu ;-) czekolada, jabłka, orzechy... ;-)

Piec 25min w 180o
 
Ciasto kruche

4 szkl mąki, 1 1/4 kostki margaryny, 1 szkl cukru, 2 jajka + 1 żółtko, 3 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki pokroić. Zagnieść kule, schłodzić w lodówce.

Dodatki jak kto woli - ja robię na tym sernik i jablecznik. Ciasta starcza na spód, boki i udekorowanie góry :-)

Masa serowa: 1 kg sera, 1 kostka margaryny 5 jaj, 2 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki kaszy mannej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem , dodać ser, budyń i rodzynki. Zmiksować. Ubić pianę, delikatnie połączyć.

Połowę ciasta zetrzeć na spód, wylać masę serowa, zetrzeć drugą część. Piec ok. 50 min :-)
 
reklama
Przepis na seromak.
Kruchy spód :
2 szkła mąki
1/4 szkła cukru
2 żółtka
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku
2 łyżki śmietany.

Utrzeć margarynę z cukrem i Mąka i proszkiem . Następnie dodać żółtka, śmietanę.i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godz do lodówki.
 

Załączniki

  • 1459150187302.jpg
    1459150187302.jpg
    42,5 KB · Wyświetleń: 209
Do góry