reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

Rogaliki krucho-drożdżowe

50 g drożdży rozrobić z odrobiną cukru i ciepłym mlekiem (2-3lyzki), odstawić do wyrośnięcia. Potem wkroić 200g zimnej margaryny, dodać 125 ml śmietany, 500g mąki, 2 jajka. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, nadziać wg uznania, piec ok.20 min w 180' :-)
 
reklama
PIERNICZKI


0,5 kg mąki
2/3 szkl miodu
1/2 szkl cukru
100g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika

Mąkę, cukier i przyprawę do piernika mieszamy na stolnicy.Robimy wgłębienie i dodajemy :miód, margarynę, jajko i sodę.Zagniatamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy foremkami pierniczki.Pieczemy 10-12 min w 160 -180 st .
Po upieczeniu lukrujemy

Zapomniałam jeszcze dodać że pierniczki należy przechowywać w zamknietym metalowym pudełku lub szklanym słoiku najlepiej z kilkoma plasterkami jablka.
 
Ostatnia edycja:
Pierniczki:

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny lub masła
3 żółtka
20 dkg cukru pudru
2 cukry waniliowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy, wałkujemy i wycinamy wzorki. Układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w temp 170 stopni aż się zarumienią.
Można je jeść tego samego dnia ;)

Różyczki

1 kostka masła
20dkg cukru pudru
4 ugotowane żółtka (przetarte przez sitko)
35dkg mąki

Wszystko mieszamy i wyciskamy końcówką do zdobienia tortów (myślę że spokojnie można też układać łyżeczką tak ok. połowy jej objętości), na górę robimy kropę z marmolady.
Pieczemy w 170 stopniach do zarumienienia.

Rafaello

30dkg cukru pudru
20 dkg mleka w proszku
1/2 kost. masła
2 ubite białka
olejek migdałowy

migdały, kokos

Zagnieść ciasto i formować kulki do środka wkładając migdał (ja daję połówki) i obtoczyć w kokosie. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Przechowywać w słoiku ;)

Ule kakaowe

16 dkg biszkoptów mielonych
16 dkg cukru pudru
6 dkg masła
2 łyżki kakao
4 łyżki rumu
1 ubite białko


Wszystko razem mieszamy. Ja mam pecha i zawsze muszę domielić biszkoptów żeby masa nie była za miękka.

Ule orzechowe

20 dkg orzechów mielonych
20 dkg cukru pudru
2 ubite białka
1 łyżka mielonych biszkoptów

Czynności takie same jak wyżej.

Ule albinosy

32 dkg cukru pudru
8 dkg masła
8 dkg mleka w proszku
1 ubite białko
olejek migdałowy

Wymieszać, wstawić do lodówki.

Ule robimy specjalnymi foremkami, z dołu robimy dziurkę. Odstawiamy najlepiej na 1 dzień i dajemy do nich krem, zaklejamy kółeczkami wyciętymi np. kieliszkiem z andrutów.

Krem do uli może być orzechowy, ajerkoniakowy, lub po prostu masa kajmakowa.
Ja mam takie foremki
ule3.jpg
 

Załączniki

  • ule3.jpg
    ule3.jpg
    56,9 KB · Wyświetleń: 288
Ostatnia edycja:
2 piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podpiec na cebulce z ziołami, solą i ulubionymi przyprawami, dodać ząbek czosnku. Puszkę pomidorów drobno pokroić lub zblendować, dodać trochę octu, łyżkę musztardy, 2 łyżki sosu chili. Wlać do mięsa i trochę podnosić aż będzie miękkie. W razie konieczności doprawić ;) podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego.
 
Sałatka z ogórków

4-5 kg ogórków
5 -6 dużych cebul
4 łyżki koperku

Zalewa:
2 szkl octu
2 szkl cukru
4 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 opakowania sosu koperkowo- ziolowego knorr

Ogórki kroimy w plastry, cebulę w półtalarki, koperek siekamy.Sosy rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.Nakladamy do słoików i pasteryzujemy 10 min.
 
Ciasto kruche

4 szkl mąki, 1 1/4 kostki margaryny, 1 szkl cukru, 2 jajka + 1 żółtko, 3 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki pokroić. Zagnieść kule, schłodzić w lodówce.

Dodatki jak kto woli - ja robię na tym sernik i jablecznik. Ciasta starcza na spód, boki i udekorowanie góry :-)
 
Muffiny - przepis podstawowy

200g masła roztopic, ostudzić. W misce wymieszać 250 g mąki, 100 g cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 jajka, stopione masło, 100 ml jogurtu/maślanki/kefiru. Olejek i dodatki wg gustu ;-) czekolada, jabłka, orzechy... ;-)

Piec 25min w 180o
 
Ciasto kruche

4 szkl mąki, 1 1/4 kostki margaryny, 1 szkl cukru, 2 jajka + 1 żółtko, 3 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki pokroić. Zagnieść kule, schłodzić w lodówce.

Dodatki jak kto woli - ja robię na tym sernik i jablecznik. Ciasta starcza na spód, boki i udekorowanie góry :-)

Masa serowa: 1 kg sera, 1 kostka margaryny 5 jaj, 2 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki kaszy mannej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem , dodać ser, budyń i rodzynki. Zmiksować. Ubić pianę, delikatnie połączyć.

Połowę ciasta zetrzeć na spód, wylać masę serowa, zetrzeć drugą część. Piec ok. 50 min :-)
 
reklama
Przepis na seromak.
Kruchy spód :
2 szkła mąki
1/4 szkła cukru
2 żółtka
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku
2 łyżki śmietany.

Utrzeć margarynę z cukrem i Mąka i proszkiem . Następnie dodać żółtka, śmietanę.i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godz do lodówki.
 

Załączniki

  • 1459150187302.jpg
    1459150187302.jpg
    42,5 KB · Wyświetleń: 213
Do góry