reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

DSC05045 (2).jpgDSC05060.jpg

Masa malinowa z tego przepisu Tort malinowy - Moje Gotowanie - Przepisy - Desery

Masa budyniowa z tego przepisu
Budyniowy krem do tortów przepis | Kotlet.TV

Masa cukrowa z tego przepisu
Jak zrobić plastyczną masę cukrową? - porady kulinarne Tesco

Krem maślany pod masę cukrową

1/2 szklanki cukru
kostka masla
16 g cukru waniliowego
sok z ok połowy cytryny

Masło utrzeć na puch, dodać pozostałe składniki, utrzeć. wysmarować tort
 

Załączniki

  • DSC05045 (2).jpg
    DSC05045 (2).jpg
    24,5 KB · Wyświetleń: 229
  • DSC05060.jpg
    DSC05060.jpg
    28,1 KB · Wyświetleń: 231
Ostatnia edycja:
reklama
Jalfrezi z kurczaka

duża podwójna pierś z kurczaka
olej
1 łyżeczka kminku
1 drobno posiekana cebula
1 zielona słodka papryka pokrojona w kosteczkę
1 czerwona słodka papryka pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku
2,5 cm kawałek korzenia imbiru starty na tarce
1 łyżka pasty curry
1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
400g pomidorów z puszki
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
ryż

Pasta curry:
1/2 kubka ziaren kolendry
4 łyżki nasion kminku
2 łyżki nasion kopru włoskiego
2 łyżki nasion kozieradki
4 suszone czerwone chilli
5 liści curry
1 łyżka sproszkowanego chilli
1 łyżka zmielonej kurkumy
2/3 kubka octu winnego
1 kubek oleju roślinnego
75 ml wody
Wszystkie przyprawy mielimy na proszek i w misce wyrabiamy z płynnymi składnikami (poza olejem). W woku rozgrzewamy olej i smażymy na nim uzyskaną pastę ok. 10 minut, aż na powierzchni pojawi się olej. W słoiczkach w lodówce można przechowywać do 4 tygodni.

Pastę curry można kupić w sklepach, albo jak nie mamy możliwości po prostu dodać zwykłe curry do potrawy i trochę więcej chilli.

Kurczaka kroimy w kostkę. W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy nasiona kminku 2 minuty, aż zaczną strzelać. Wrzucamy cebulę, paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir starty i podrumieniamy 6-8 minut. Dodajemy pastę curry lub zwykłe curry i smażymy 2 minuty. Mieszamy i wsypujemy chilli, zmieloną kolendrę, kminek oraz sól. Wlewamy łyżkę wody i gotujemy 2 minuty. Dorzucamy kostki kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wrzucamy pomidory z puszki i posiekaną świeżą kolendrę. Przykrywamy i dusimy, aż kurczak zmięknie. Podajemy z ryżem basmati.

Aha, ja na przykład nie lubię kminku i nie dodaję go do potrawy.
 
Ostatnia edycja:
Krem z soczewicy

1 duża cebula
1 por
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
150g czerwonej soczewicy
3 ząbki czosnku
2,5 cm kawałek świeżego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki chilli
łyżeczka kardamonu
sól
1,5 litra bulionu warzywnego (lub z kostki)
olej
masło
ryż
śmietana/jogurt

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju i łyżkę masła. Do tego dajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i starty korzeń imbiru i chwilę podrumieniamy. Następnie wrzucamy cebulę i por pokrojone w kostkę i smażymy na złoto. Dorzucamy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, wsypujemy kurkumę, curry, chilli i kardamon i smażymy aż złapią kolor. Zalewamy bulionem (jak gotujemy sami to nie solimy, jak robimy z kostki to dajemy 1,5 kostki na 1,5 litra). Na sitku przepłukujemy soczewicę i wrzucamy do reszty. Mieszamy, przykrywamy, gotujemy do miękkości warzyw i soczewicy, tak ok. 20-30 minut. Miksujemy i przyprawiamy do smaku solą, ewentualnie chilli do ostrości. Gdy krem jest za gęsty dolewamy przegotowanej wody.
Ja podaję z ugniecionym w kulkę ryżem Basmati z boku, wlewam krem i na środek kleks śmietany albo gęstego jogurtu. Ja wolę z jogurtem, J. nie lubi już żadnego dodatku, tak więc kwestia gustu :-)
 
Co nieco na kolację.

Faworki z kurczaka z sosem salsa

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, delikatnie rozbijamy, robimy dziurkę po środku i przewlekamy dokładnie jak faworki. Potem do przypraw, czyli sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, chilli lub pieprz cayenne, do jajka i bułki i smażymy na głębokim tłuszczu. Efektownie wyglądają.

Do tego sosik
Składniki:
4 duże pomidory (można zastąpić puszką pomidorów krojonych)
1 papryczka peperoni czerwona
1 cebula czerwona
sól, pieprz
2 łyżki świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki

Pomidory trzeba porządnie odsączyć. Jak świeże to wykrawamy środek i dajemy na ręcznik papierowy aby się odsączyły. Pomidory, papryczkę, cebulę drobniuteńko siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy i sok z limonki. Niewiele tego wychodzi, ale jak chcemy więcej to po prostu podwajamy składniki. Ja daję więcej papryczki ;-)

Pieczywo czosnkowe.

Długą bagietkę kroimy na kromki. Pół kostki masła z trzema ząbkami czosnku, solą i pieprzem oraz dowolnymi ziołami mieszamy na jednolitą masę. Następnie każdą kromkę smarujemy i składamy z powrotem w bagietkę. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika aż się przyrumieni a masło roztopi. Też bardzo efektownie wygląda.

Zawijańce z tortilli

Placki tortilla podgrzewamy aby były lekko zarumienione. Smarujemy sosem tysiąca wysp (8 łyżek majonezu, 4 łyżki ketchupu, szczypta cukru, szczypta chilli, trochę soli, ewentualnie jak mamy łyżeczka octu winnego) i kładziemy sałatę zieloną, żółty ser, szynkę lub salami lub chorizo, albo łososia wędzonego, można szaleć do woli :-) Zawijamy i kładziemy łączeniem do dołu. Kroimy na małe kawałki do zjedzenia. Jakby się rozkręcały to spinamy wykałaczką i na to nabijamy np. pomidorek koktajlowy.

Sałatka słodko-ostra

2 filety z kurczaka pokrojone w drobne paseczki smażymy z tartym imbirem (ok. 2 cm), 5 łyżkami miodu i chilli pieprz cayenne. Gdy ostygnie dodajemy paprykę zieloną i żółtą pokrojone w cieniuteńkie paseczki. marchewkę pokrojoną w cieniuteńkie paseczki i posiekaną połówkę kapusty pekińskiej. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny.

Podudzia kurczaka w stylu balti

1,5 kg podudzi kurczaka obranych ze skóry
3 cebule pokrojone w plasterki
3 pomidory pokrojone na pół i w plasterki
2 cm kawałek imbiru starty
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
4 ziarna pieprzu
2 ząbki czosnku rozgniecione
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
2 łyżki jogurtu
sok z cytryny (4 łyżki)
zielone chilli
świeża kolendra

W woku rogrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy na złoto. Dodajemy pomidory, wsypujemy cynamon, kardamon, imbir, czosnek, curry, kurkume, chilli i sól, smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy podudzia, mieszamy aż się przyrumienią, dodajemy jogurt, ewentualnie trochę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 30 minut). Na koniec dodajemy pokrojone chilli i do dekoracji na talerzu posiekaną kolendrę. Jest to dość pikantne danie.

Pierożki z pieczarkami

ciasto:
30 dkg mąki pszennej
3 dkg mąki ziemniaczanej
1 żółtko
15 dkg Kasi
szczypta soli

farsz:
70 dkg pieczarek
1 cebula
łyżka mąki pszennej
6 łyżek gęstej śmietany
łyżka natki pietruszki

z podanych składników zagnieść ciasto i zafoliowane wstawić na 2 godziny do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki, sól i pieprz i dusić aż zmiękną. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką. i pietruszkę.
Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy ok. 9 cm. Brzegi posmarować wodą, nałożyć farsz do środka, przykryć kolejnym krążkiem ciasta i zlepić brzegi w taki jakby wianuszek. Posmarować pierożki roztrzepanym żółtkiem i piec na blaszce w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zarumienią).
 
składniki:
1kg młodych gdzybów(podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze, koźlaki)

Marynata:
1l wody
7dag cukru
szklanka octu spirytusowego 10 %
po kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
5 dag soli

Grzyby starannie oczyścić. Umyj pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę w dużym garnku (grzyby powinny swobodnie pływać) posól ją ( wystarczy około 3 dag na 1 kg grzybów). Na wrzątek wrzuć grzyby.
Gotuj powoli 15 minut (zdejmuj szumowiny łyżka cedzakową). Odcedź, przelej na durszlaku gorącą wodą. Napełnij grzybami wyparzone słoiczki do 3/4 wysokości. do każdego wlóż liść laurowy, 1 ziarno ziela i 2 pieprzu.

Marynata: Zagotuj wodę, wlej ocet, wsyp sól, cukier, dodaj 2 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Odcedź. Gorącą zalewą zalej grzyby w słoikach. Zakręć i odwróć do góry dnem.
 
Zupa dyniowa na słodko z kluseczkami mannowymi

Pol malutkiej dyni lub ćwierć dużej obieram, wypestkowuje i kroje w kostkę (jak bądź, potem bedzie miksowana). Wrzucam do gara zalewam wodą, tyle by zakryla dynię. Wrzucam cukier waniliowy, trzy goździki, pol łyżeczki cynamonu. Można tez imbir itp. Gotuje az dynia bedzie miękka. Miksuje na paćke, dolewam tyle mleka zeby miało miła konsystencje. Słodzę do smaku.

Kluseczki mannowe to nic innego jak bardzo bardzo gęsta manna wylana do jakiegoś naczynia i odstawiona do lodówki. Kiedy zastygnie kroje w kwadraciki. I gotowe.
 
Ja gruszki robię z tego przepisu i są pychaaaaaa

3kg gruszek twardszych
1kg cukru
1,5l wody
2 cukry waniliowe
3 łyżeczki kwasku

dodatkowo do każdego słoika wkładam 2 goździki

z wody cukrów, kwasku gotuje syrop po czym wrzucam obrane pokrojone gruszki gotuje ok 1h aż się zeszklą , wlewam gorące do słoików i stawiam do góry dnem
 
AR-M351N_20130902_071519-page-001.jpgAR-M351N_20130902_071519-page-002.jpg
Przepraszam za mąkę ziemniaczanom, ale drugą część przepisywała moja siostra dyslektyczka :-p
 

Załączniki

  • AR-M351N_20130902_071519-page-001.jpg
    AR-M351N_20130902_071519-page-001.jpg
    26,1 KB · Wyświetleń: 202
  • AR-M351N_20130902_071519-page-002.jpg
    AR-M351N_20130902_071519-page-002.jpg
    18,9 KB · Wyświetleń: 202
reklama
Do góry