Co nieco na kolację.
Faworki z kurczaka z sosem salsa
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, delikatnie rozbijamy, robimy dziurkę po środku i przewlekamy dokładnie jak faworki. Potem do przypraw, czyli sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, chilli lub pieprz cayenne, do jajka i bułki i smażymy na głębokim tłuszczu. Efektownie wyglądają.
Do tego sosik
Składniki:
4 duże pomidory (można zastąpić puszką pomidorów krojonych)
1 papryczka peperoni czerwona
1 cebula czerwona
sól, pieprz
2 łyżki świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
Pomidory trzeba porządnie odsączyć. Jak świeże to wykrawamy środek i dajemy na ręcznik papierowy aby się odsączyły. Pomidory, papryczkę, cebulę drobniuteńko siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy i sok z limonki. Niewiele tego wychodzi, ale jak chcemy więcej to po prostu podwajamy składniki. Ja daję więcej papryczki ;-)
Pieczywo czosnkowe.
Długą bagietkę kroimy na kromki. Pół kostki masła z trzema ząbkami czosnku, solą i pieprzem oraz dowolnymi ziołami mieszamy na jednolitą masę. Następnie każdą kromkę smarujemy i składamy z powrotem w bagietkę. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika aż się przyrumieni a masło roztopi. Też bardzo efektownie wygląda.
Zawijańce z tortilli
Placki tortilla podgrzewamy aby były lekko zarumienione. Smarujemy sosem tysiąca wysp (8 łyżek majonezu, 4 łyżki ketchupu, szczypta cukru, szczypta chilli, trochę soli, ewentualnie jak mamy łyżeczka octu winnego) i kładziemy sałatę zieloną, żółty ser, szynkę lub salami lub chorizo, albo łososia wędzonego, można szaleć do woli :-) Zawijamy i kładziemy łączeniem do dołu. Kroimy na małe kawałki do zjedzenia. Jakby się rozkręcały to spinamy wykałaczką i na to nabijamy np. pomidorek koktajlowy.
Sałatka słodko-ostra
2 filety z kurczaka pokrojone w drobne paseczki smażymy z tartym imbirem (ok. 2 cm), 5 łyżkami miodu i chilli pieprz cayenne. Gdy ostygnie dodajemy paprykę zieloną i żółtą pokrojone w cieniuteńkie paseczki. marchewkę pokrojoną w cieniuteńkie paseczki i posiekaną połówkę kapusty pekińskiej. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny.
Podudzia kurczaka w stylu balti
1,5 kg podudzi kurczaka obranych ze skóry
3 cebule pokrojone w plasterki
3 pomidory pokrojone na pół i w plasterki
2 cm kawałek imbiru starty
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
4 ziarna pieprzu
2 ząbki czosnku rozgniecione
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
2 łyżki jogurtu
sok z cytryny (4 łyżki)
zielone chilli
świeża kolendra
W woku rogrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy na złoto. Dodajemy pomidory, wsypujemy cynamon, kardamon, imbir, czosnek, curry, kurkume, chilli i sól, smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy podudzia, mieszamy aż się przyrumienią, dodajemy jogurt, ewentualnie trochę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 30 minut). Na koniec dodajemy pokrojone chilli i do dekoracji na talerzu posiekaną kolendrę. Jest to dość pikantne danie.
Pierożki z pieczarkami
ciasto:
30 dkg mąki pszennej
3 dkg mąki ziemniaczanej
1 żółtko
15 dkg Kasi
szczypta soli
farsz:
70 dkg pieczarek
1 cebula
łyżka mąki pszennej
6 łyżek gęstej śmietany
łyżka natki pietruszki
z podanych składników zagnieść ciasto i zafoliowane wstawić na 2 godziny do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki, sól i pieprz i dusić aż zmiękną. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką. i pietruszkę.
Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy ok. 9 cm. Brzegi posmarować wodą, nałożyć farsz do środka, przykryć kolejnym krążkiem ciasta i zlepić brzegi w taki jakby wianuszek. Posmarować pierożki roztrzepanym żółtkiem i piec na blaszce w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zarumienią).