reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

❄️GRUDNIOWE KRESKI ❄️ W grudniu Mikołaj prezenty rozdaje , a nam II kreski na teście daje !🎁

reklama
😳😳😳

To znaczy rozumiem z niską witaminą D też można zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko ale skoro wie się, że poziom jest niski to dlaczego nie podwyższyć go do norm funkcjonalnych.. Przecież witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie i na wpływ na płód (możesz poczytać w necie, każdy artykuł mówi, że przed ciąża i w ciąży witamina D jest bardzo ważna).

Jasne zrobisz jak zechcesz ale nie rozumiem toku myślenia lekarza.. To tak jakbyś poszła z niską Hemoglobiną i anemią, a lekarz no niska to niska, zostawiamy 😳
Jestem przed owulacją. Nie widzę sensu brać jej przez 2 tyg i odstawić, bo liczę że się uda. Powiedział żeby nie brać tej witaminy w ciąży. Mnie to akurat nie zdziwiło. W obu ciążach miałam witaminy odstawiane bo dzieciaki za szybko w brzuchu rosły i było ryzyko że w tym tempie pod koniec ciąży będą ważyć grubo powyżej 5 kg. (Obie ciążę prowadził inny lekarz). Napisałam co powiedział widząc wszystkie moje badania i porównując je do poprzednich wyników.
Ale dziękuję za komentarze.
Jak płakałam nad wynikami to mówiłyście tu na forum że nie są takie złe, że można z takimi zajść i urodzić zdrowe dziecko. Jak lekarz powiedział dokładnie to samo co Wy - że nie są złe, że trzeba próbować, że może się udać, to według Was jednak moje wyniki są złe... 🤷

Zgadzam się z tą witaminą też.. Co do TSH mi w klinice niepłodności Pani Profesor powiedziała, że do starań musimy się trzymać w widełkach ok 1,5 do 2 max ale lepiej nie przekraczać 1 z przodu 🤷‍♀️
Na początku grudnia pisałam na tym forum to samo, to dostałam odpowiedź, już nie pamiętam od kogo, że przesadzam 🤷

Mi też dietetyk i hematolog powiedzieli że max 2.5 tsh, żeby nie zbijać bo to hormon skokowy i jeśli jest bliżej granicy to dodatkowo zbadać ft3 i ft4 🫣 ale że nie ma sensu teraz umawiać się do Endo i zbijać… zobaczymy co powie ginekolog.

Jestem przed owulacją. Nie widzę sensu brać jej przez 2 tyg i odstawić, bo liczę że się uda. Powiedział żeby nie brać tej witaminy w ciąży. Mnie to akurat nie zdziwiło. W obu ciążach miałam witaminy odstawiane bo dzieciaki za szybko w brzuchu rosły i było ryzyko że w tym tempie pod koniec ciąży będą ważyć grubo powyżej 5 kg. (Obie ciążę prowadził inny lekarz). Napisałam co powiedział widząc wszystkie moje badania i porównując je do poprzednich wyników.
Jak płakałam nad wynikami to mówiłyście tu na forum że nie są takie złe, że można z takimi zajść i urodzić zdrowe dziecko. Jak lekarz powiedział dokładnie to samo co Wy - że nie są złe, że trzeba próbować, że może się udać, to według Was jednak moje wyniki są złe... 🤷
hahaha sorry ale napisałam wyżej, że i z takim wynikiem można zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko ale powinno się zrobić wszystko, żeby przygotować jak najlepiej organizm do ciąży 🤦🏻‍♀️ a nie, że nie masz szans na ciążę.

Nie chcesz brać witamin to nie bierz 🤷🏻‍♀️ twój organizm, twój płód, twój wybór.

@Żołna i tak sobie wrzucę pierwszy lepszy artykuł o witaminie D.

Załączniki

• 62d555c0-a21b-4122-999e-f0bdd8e2af4b.jpeg
    62d555c0-a21b-4122-999e-f0bdd8e2af4b.jpeg
    78,3 KB · Wyświetleń: 51
Ja osobiście nie zauważyłam nawet Twoich wyników, ale ogólne zalecenia są takie, że każdy powinien suplementów wit d3 szczególnie w okresie jesieni i zimy chyba, że ma się jej bardzo dużo no to wiadomo co innego, chociaż ja jak miałam bardzo dużo to miałam zmniejszoną dawkę tylko stąd zaskoczenie. Nikt Ci nie sugeruje, że masz złe wyniki i się przez nie nie uda. W ciąży tak samo miałam brać wszystkie witaminy, a moje dziecko też zawsze wypadało duże no i taki duży już został czasami to kwestia genów, nie witamin podejrzewam nawet, że częściej

Ostatnia edycja:
Ja osobiście nie zauważyłam nawet Twoich wyników, ale ogólne zalecenia są takie, że każdy powinien suplementów wit d3 szczególnie w okresie jesieni i zimy chyba, że ma się jej bardzo dużo no to wiadomo co innego, chociaż ja jak miałam bardzo dużo to miałam zmniejszoną dawkę tylko stąd zaskoczenie. Nikt Ci nie sugeruje, że masz złe wyniki i się przez nie nie uda
Dzięki. Po prostu napisałam do Was, bo stwierdziłam, że chce się z Wami tym podzielić. Ta wizyta podniosła mnie bardzo na duchu bo byłam bliska rezygnacji i myślałam że rozmowa z Wami podtrzyma we mnie tą nadzieję że się uda. Ja wiem, że ciężko jest czekać na upragnioną ciążę. I niestety wiem na własnej skórze, że po stracie jest jeszcze trudniej.
W sobotę urodziła koleżanka z którą zaczęłyśmy się starać w tym samym czasie. Dłużej jej zajęło zajście w ciążę, ale ma to upragnione dziecko i bardzo cieszę się że jej się udało. Traktuję to forum jak wsparcie, podtrzymanie na duchu, ale jednak bardziej ufam lekarzowi który zna całą moją historię medyczną niż postronnym ludziom z internetu.

Dzięki. Po prostu napisałam do Was, bo stwierdziłam, że chce się z Wami tym podzielić. Ta wizyta podniosła mnie bardzo na duchu bo byłam bliska rezygnacji i myślałam że rozmowa z Wami podtrzyma we mnie tą nadzieję że się uda. Ja wiem, że ciężko jest czekać na upragnioną ciążę. I niestety wiem na własnej skórze, że po stracie jest jeszcze trudniej.
W sobotę urodziła koleżanka z którą zaczęłyśmy się starać w tym samym czasie. Dłużej jej zajęło zajście w ciążę, ale ma to upragnione dziecko i bardzo cieszę się że jej się udało. Traktuję to forum jak wsparcie, podtrzymanie na duchu, ale jednak bardziej ufam lekarzowi który zna całą moją historię medyczną niż postronnym ludziom z internetu.
Oczywiście, jeśli masz zaufanego lekarza to sluchaj go wiadomo, nie ludzi z forum, ale też pamiętaj że lekarz to tylko człowiek i oni też się mylą, więc jak nie masz do czegoś pewności warto skonsultować :)

Załączniki

• IMG_1957.jpeg
    IMG_1957.jpeg
    178,5 KB · Wyświetleń: 34
reklama
Na początku grudnia pisałam na tym forum to samo, to dostałam odpowiedź, już nie pamiętam od kogo, że przesadzam 🤷
tak dostałaś odpowiedź, żeby nie przesadzać bo napisałaś, że przy tsh lekko powyżej 2 nie masz szans na ciążę i twój cykl jest spisany na straty.. Czytaj odpowiedzi ze zrozumieniem.

Do góry