reklama
lady_in_blue
Fanka BB :)
No nie, koleżanka się trochę rozpędziła .no dobra, ale to tak. Mamy kogoś kto wie, że dzieci biologicznych mieć nie może (kobieta ma usuniętą macicę, mężczyzna jądra, cokolwiek). I to znaczy, że nie może wstąpić w związek małżeński? Czyli musi być sama/sam do końca życia?? Dobrze myślę?
W dużym uproszczeniu... Protokół przed ślubem kościelnym zostaje spisany po to, żeby na głos ustalić jasno czy są jakieś przeszkody albo różnice, której druga strona nie akceptuje.
Czyli jeśli ja powiem, że nie mam macicy i nie mogę mieć dzieci a mój narzeczony powie, że spokoo i jest świadomy to nie ma problemu. Możemy sobie udzielić tego sakramentu.
Ale jeżeli ja wiem że nie mam macicy a na tym spotkaniu powiem, że wszystko jest super i zamierzam urodzić mu kilka bombelków to wtedy on może w przyszłości ten ślub anulować, bo nie został zawarty ważnie - zataiłam bardzo istotną rzecz .
Bezpłodni ludzie mogą brać ślub kościelny i nikt im tego nie zabrania.
Moonstone
Moderator
Nas właśnie uczyli, że nie mogą i to nie jest przeslanka istotnych spraw zatajonych przed współmałżonkiem tylko inna z katalogu. Zaraz wam przytoczę z kodeksu kanonicznegoNo nie, koleżanka się trochę rozpędziła .
W dużym uproszczeniu... Protokół przed ślubem kościelnym zostaje spisany po to, żeby na głos ustalić jasno czy są jakieś przeszkody albo różnice, której druga strona nie akceptuje.
Czyli jeśli ja powiem, że nie mam macicy i nie mogę mieć dzieci a mój narzeczony powie, że spokoo i jest świadomy to nie ma problemu. Możemy sobie udzielić tego sakramentu.
Ale jeżeli ja wiem że nie mam macicy a na tym spotkaniu powiem, że wszystko jest super i zamierzam urodzić mu kilka bombelków to wtedy on może w przyszłości ten ślub anulować, bo nie został zawarty ważnie - zataiłam bardzo istotną rzecz .
Bezpłodni ludzie mogą brać ślub kościelny i nikt im tego nie zabrania.
pluto_nova
Moderator
to na jakiej podstawie dostał unieważnienie małżeństwa? Mi powiedziano, że mając dwójkę dzieci nie ma opcji na uzyskanie unieważnieniaA my nie znamy akt jego sprawy XD
lady_in_blue
Kan 1095 i 1098Nas właśnie uczyli, że nie mogą i to nie jest przeslanka istotnych spraw zatajonych przed współmałżonkiem tylko inna z katalogu. Zaraz wam przytoczę z kodeksu kanonicznego
Generalnie chodzi o to żeby nikt nikogo nie okłamał i będzie dobrze.
Moonstone
Moderator
Kan. 1061
§ 1. Ważne małżeństwo pomiędzy ochrzczonymi nazywa się tylko zawartym, jeśli nie zostało dopełnione; zawartym i dopełnionym, jeśli małżonkowie podjęli w sposób ludzki akt małżeński przez się zdolny do zrodzenia potomstwa, do którego to aktu małżeństwo jest ze swej natury ukierunkowane i przez który małżonkowie stają się jednym ciałem.
Kan. 1084
§ 1. Niezdolność dokonania stosunku małżeńskiego uprzednia i trwała, czy to ze strony mężczyzny czy kobiety, czy to absolutna czy względna, czyni małżeństwo nieważnym z samej jego natury.
§ 2. Jeśli przeszkoda niezdolności jest wątpliwa, czy wątpliwość ta jest prawna czy faktyczna, nie należy zabraniać zawarcia małżeństwa ani też, dopóki trwa wątpliwość, orzekać jego nieważności.
§ 3. Niepłodność ani nie wzbrania zawarcia małżeństwa, ani nie powoduje jego nieważności, z zachowaniem przepisu kan. 1098.
Czyli niepłodność spoko. Niemożność współżycia niespoko. I teraz tak: jak ktos jest niepłodny to może zawrzeć związek małżeński, jak ktos nie może współżyć (i to trwale i tu jako przykład podano nam impotencję) to nie może.
§ 1. Ważne małżeństwo pomiędzy ochrzczonymi nazywa się tylko zawartym, jeśli nie zostało dopełnione; zawartym i dopełnionym, jeśli małżonkowie podjęli w sposób ludzki akt małżeński przez się zdolny do zrodzenia potomstwa, do którego to aktu małżeństwo jest ze swej natury ukierunkowane i przez który małżonkowie stają się jednym ciałem.
Kan. 1084
§ 1. Niezdolność dokonania stosunku małżeńskiego uprzednia i trwała, czy to ze strony mężczyzny czy kobiety, czy to absolutna czy względna, czyni małżeństwo nieważnym z samej jego natury.
§ 2. Jeśli przeszkoda niezdolności jest wątpliwa, czy wątpliwość ta jest prawna czy faktyczna, nie należy zabraniać zawarcia małżeństwa ani też, dopóki trwa wątpliwość, orzekać jego nieważności.
§ 3. Niepłodność ani nie wzbrania zawarcia małżeństwa, ani nie powoduje jego nieważności, z zachowaniem przepisu kan. 1098.
Czyli niepłodność spoko. Niemożność współżycia niespoko. I teraz tak: jak ktos jest niepłodny to może zawrzeć związek małżeński, jak ktos nie może współżyć (i to trwale i tu jako przykład podano nam impotencję) to nie może.
lady_in_blue
Bo ma dużo pieniędzy i dobre znajomości ;Dto na jakiej podstawie dostał unieważnienie małżeństwa? Mi powiedziano, że mając dwójkę dzieci nie ma opcji na uzyskanie unieważnienia
pluto_nova
Moderator
przegrałamBo ma dużo pieniędzy i dobre znajomości ;D
Moonstone
Moderator
Dalej. Sama to przyznam, ale nie widziałam akt, nie wiem, co było przesłanka, a bez znajomosci akt nie będę się wypowiadać. Bez znajomosci akt Gazeta opolska powiedziała, ze mój P. spowodował kolizje karetka, podczas kiedy okazało się, ze wyrok zapadł przeciwko kierowcy samochodu, który się z nią zderzył.Bo ma dużo pieniędzy i dobre znajomości ;D
reklama
Owulacja
No nie tylko on z tej całej plejady gwiazdA Kurski dostał rozwód kościelny xD