reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
I co śmieszne, wystawiać faktur nie możesz ale opłacać tak xD i zus trzeba płacić, a oni z chorobowym też się spóźnili kilka tygodni i dopiero później mi naliczyli nadpłatę na zusie. Bo jakbym nie zapłaciła zusu to już bym chorobowego nie dostała
A to z tymi ich obsuwami to tak, pamiętam, jak laski w ciąży zatrudnione na umowie z firmach, gdzie było mniej niż 20 osób, czekały na wypłaty zasiłku po 2-3 miesiące...

Aktualnie jak się podwyższy w ciąży to ZUS to podważa i idzie do sądu i nie płaci nic. Być może po 10 latach nawet wygrasz i coś dostaniesz, ale jakby nie w tym rzecz ;)
No to tym bardziej: dajcie spokoj ;) na szczęście mąż ma w miarę stabilne zatrudnienie, mam tez ten komfort, ze rodzice na pewno w jakimś stopniu by mi pomogli. Na razie staram się o tym nie myśleć.

Aktualnie jak się podwyższy w ciąży to ZUS to podważa i idzie do sądu i nie płaci nic. Być może po 10 latach nawet wygrasz i coś dostaniesz, ale jakby nie w tym rzecz ;)
Tak normalnie tak ale jak się rezygnuje z małego ZUSu to raczej nie jest tak źle. Moja koleżanka tak zrobiła i nie było z tym problemu. Przecież ten mały ZUS tylko dwa lata działa i tak.

A to z tymi ich obsuwami to tak, pamiętam, jak laski w ciąży zatrudnione na umowie z firmach, gdzie było mniej niż 20 osób, czekały na wypłaty zasiłku po 2-3 miesiące...
No a z czego zapłacić zus jak nie pracuje 6 tyg?
Ja musiałam punktualnie do 10tego,a oni się spóźnili kilka tygodni.
Nerwa mam jak sobie o tym przypomniałam xD

Tak normalnie tak ale jak się rezygnuje z małego ZUSu to raczej nie jest tak źle. Moja koleżanka tak zrobiła i nie było z tym problemu. Przecież ten mały ZUS tylko dwa lata działa i tak.
2 lata jest mały zus, a potem 3 lata mały zus plus, liczony od dochodu z całego poprzedniego roku, jeśli nie przekroczy 120 tys :)

@Moonstone ja nie umiem w święte, przybliżysz mi proszę co w Niej fajnego?:)
To ta od Jagiełły, która kazała przetopić swoje insygnia żeby wesprzeć Akademie Krakowska, przyłączyła Rus Halicka i pomogła ustabilizować sytuację w państwie po wojnie domowej. Ogolnie była znana z dyplomacji (nawet z Zakonem Krzyzackim sobie radziła). Niektórzy zarzucali jej bigamię (bo były symboliczne pokladziny z Habsburgiem za dzieciaka, ale nigdy nie doszło do konsumpcji i Jagielle udało się załatwić sprawę z niedoszłymi teściami przyszłej żony) i niektórzy musieli to w dość obrazowy sposób odszczekać.

reklama
Kurde 😶😶 wszyscy mecenasi których znam, to prawie śpią na kasie 😁 pozahaczali się w jakiś urzędach, spółkach, firemkach i nie narzekają na brak kasy 😁😁😁
No jak znasz takich z ponad 10 letnim stażem, albo w sytuacji gdy patron zostawił im kancelarie to taki masz obraz. Jak znasz tych w moim wieku to się otwierają oczy ;) Ja musiałam zaczynać wszystko od początku, sama. Nikt mi w niczym nie pomagał, przeciwnie. A rynek jest przesycony.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry